Od několika dnů až po tisíce let aneb Recyklace odpadu zachrání nás i přírodu

Pojem recyklace odpadu je v posledních letech hojně používán. Víte ale, co přesně označuje? Mnohdy si pod tímto spojením představíme barevné kontejnery na odpad, do kterých třídíme plasty, papír, sklo, kovy či biologicky rozložitelný odpad z domácností. To ale není správně…

Definice tohoto slovního spojení je jiná.

Od několika dnů až po tisíce let aneb Recyklace odpadu zachrání nás i přírodu
Foto: Pixabay

Co to vlastně ta recyklace odpadu je?

Recyklace odpadů je komplexní proces nakládání s odpadem, který vede k jeho dalšímu využití. V praxi to znamená, že pokud recyklujeme např. PET láhve, dokážeme z nich vyrobit jiné nové produkty, jako je například oblečení, výrobky pro stavebnictví nebo nové obaly pro nápoje či potraviny.

Předpokladem recyklace je třídění vyprodukovaného odpadu, na recyklaci se obvykle podílí více subjektů.

Třídění i recyklace odpadů jsou prospěšné pro životní prostředí. Je to proto, že tříděním odpadu snižujeme množství odpadu, který končí na skládkách bez možnosti efektivního využití.

Současně odpad vracíme do oběhu jako materiálový zdroj (druhotnou surovinu), umožňujeme tak opětovné využití již použitých materiálů. Použití získaných druhotných surovin při výrobě nových produktů, je navíc méně náročné, než je tomu při výrobě z primárních surovin.

Díky možnosti využití druhotných surovin nemusíme tolik drancovat přírodu těžbou primárních surovin (stromů pro výrobu papíru, ropy pro výrobu plastů, bauxitu pro výrobu hliníku atd.), jejich přepravou nebo zpracováním.

Věděli jste, že…?

To, že se každý odpad odhozený v přírodě rozkládá jinak dlouhou dobu, ví asi každý. Nejsnadněji se v přírodě rozkládá biologicky rozložitelný odpad, jako jsou například ohryzky z jablek, slupky od brambor – těm to trvá jen několik dní. Slupky od pomerančů nebo banánů se rozkládají několik měsíců, bavlněné ponožce to bude trvat dokonce 1,5 roku. Krabice od džusu budou potřebovat přibližně 200 – 400 let. A tisíce až desetitisíce let se budou rozkládat skleněné láhve, nebo polystyren.

Proto je recyklace odpadu opravdu důležitá. Pokud opětovně zpracujeme již použité materiály, nebudeme muset vyrábět další a alespoň trochu přispějeme ke zlepšení situace. I takto už je planeta hodně znečištěná a bude se dlouho vyrovnávat s tím, co jsme jí provedli.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Číslo popisné, orientační a evidenční

Číslo popisné, orientační a evidenční – jaký je mezi nimi rozdíl?

K čemu slouží číslo popisné, orientační nebo evidenční? V našem článku vám ukážeme, co tato čísla označují, jak je poznáte a proč se...

Jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě - máte nárok na žádost?

Jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě - máte nárok na žádost?

Příspěvek na dítě 5000 Kč pomůže mnoha rodinám. Kde, kdy a jak o něj žádat? Kde najít formulář? A kdo má na příspěvek nárok? To se dočtete...

Streamovací služba Disney Plus

Disney+ Česká republika – Aplikace, obsah, filmy a novinky

Streamovací služba Disney+ nabízí velkolepý obsah plný filmů, televizních seriálů či dokumentů. A to vše si můžete užívat na téměř...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY