Skotština má 421 slov pro SNÍH! Jak jsou na tom ostatní jazyky?

Prašan, vločka, chumelenice... Schválně kolik byste v češtině napočítali slov, která označují sníh v různé intenzitě a konzistenci? Pět, deset? Dost možná byste si vystačili s prsty na rukou. V severských zemích, kde je sníh běžnější součástí každodenního života a jeho přesné rozlišování je tak mnohem důležitější, mívají pro sníh slov několikanásobně víc. Ve švédštině je jich 25, v islandštině 46, v sámštině 180 a ve skotštině jich napočítali dokonce 421!

Sněhová slovní zásoba Foto: Profimedia

Sníh v jazyce Eskymáků

Dlouho se tradovalo, že nejvíce slov označujících sníh lze najít v inuitštině, tedy v jazyce Eskymáků. Je sice pravda, že v této oblasti mají vskutku bohatou slovní zásobu, ale zdaleka ne nejbohatší. V jejich jazyce existuje zhruba 50 slov pro sníh, mezi nimi je například slovo "aniu", které označuje sníh, z nějž se dělá voda, "aputi", tedy sníh právě dopadlý na zem, anebo "maujaq", což je něco jako sněhová bažina.

V severských jazycích je sníh denním chlebem

Dalším jazykem, který má tuto oblast poměrně dobře zmapovanou, je švédština. Švédové rozlišují 25 druhů sněhu (švédsky: snö): "kramsnö" – sníh, ze kterého se dají dělat sněhové koule, pohádkový vánoční "julesnö", bouřkový "åsksnö" nebo větrem rozmetaný "yrsnö".

V islandštině bylo napočítáno 46 sněhových slov. Ta jsou o něco méně poetická než ve švédštině. Zdá se, že většina z nich existuje z čistě praktických důvodů a slouží k lepší orientaci ve sněhové nepohodě. Islanďané mají zvláštní označení pro sníh čerstvý, zledovatělý, bahnitý, vodnatý, stálý, větrem navátý a tak dále.

Neuvěřitelných 180 slov se našlo v sámštině. Sámové obývají nejsevernější oblasti Skandinávie a Murmanskou oblast v Rusku a sníh je pro ně denním chlebem. V jejich jazyce se odráží i takzvaná duše sněhu. Jedním slovem dokážou vystihnout například sněžnou pláň podupanou sobím stádem nebo krustu, která se na sněhu vytvoří poté, co přes den závěj na povrchu lehce roztála na slunci. "Tjarvva" je velmi odolná a tvrdá krusta, která nelze jen tak prolomit, "åppås" je panensky čistý sníh bez jediné stopy.

Rekordní počet slov ve Skotsku

A to nejlepší na konec! Absolutním vítězem je skotština s rekordními 421 sněhovými slovy. Jak je něco takového možné zrovna ve Skotsku, které ani neleží tak severně a kde průměrně sněží zhruba 20 dní v roce? Lingvisté z Glasgowské univerzity totiž do výsledků svého výzkumu započítali i širší okruh výrazů spojených se sněhem, různé druhy vloček, jejich pohybů a vlastností. Nicméně i tak je výsledné číslo ohromující. Skotská lingvistka Dr Susan Rennie, která se na výzkumu podílela, to vysvětluje jednoduše tím, že mluvit rozsáhle o počasí je a po staletí bylo součástí místní kultury.

Zdroje:

https://www.k-international.com/blog/which-language-has-the-most-words-for-snow/
https://www.jazykovy-koutek.cz/?cat=250
https://www.visitscotland.com/holidays-breaks/christmas-winter/faqs/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Strecha_dum

Jak připravit střechu na zimu?

Rozmary počasí jsou rok od roku překvapivější a překvapivější. Přesto bychom za žádných okolností neměli podceňovat blížící se zimu, která...

Vietcong_tunely

Tunelové krysy: Za Vietcongem do temnoty

Vstoupit do temného, tichého a stísněného tunelu plného nástrah a nepřátel nedokázal každý. Takoví muži museli být drobní postavou, ale...

predvanocni-zvyky

Ježíšek nebo Štědrá bába, Mikuláš nebo matka Mikolajka?

Za starých časů předvánočních se ulicemi proháněly lucky, ambroži, barborky, tu a tam přišla i matka Mikolajka. V tomto článku se dozvíte,...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY