Univerzální plná moc vzor a generální plná moc ke stažení

Každý z nás se někdy pravděpodobně setká se situací, kdy bude potřebovat dokument s názvem "plná moc". Ve kterých situacích ji budete potřebovat a jaký vzor použít?

Univerzální plná moc vzor a generální plná moc ke stažení Foto: Pixabay

Co je plná moc?

Jedná se o písemné potvrzení (osvědčení), že jedna osoba (zmocnitel) zmocňuje jinou (zmocněnec), aby v určitých úkonech jednala za ni. Toto smluvní zastoupení zaniká buď dobou, na kterou je plná moc sjednána, nebo jejím písemným odvoláním či realizací konkrétního úkonu. V určitých situacích je vyžadováno i úřední ověření podpisu (Czech POINT, notář, matrika v místě bydliště).

Plnou moc budete potřebovat zejména k zastupování na úřadech, v bance, v celním řízení, při pojistné události, na schůzi vlastníků apod.

Druhy plné moci: generální plná moc

  1. Obecná (neboli generální plná moc, která opravňuje k veškerým právním úkonům)
  2. Zvláštní (zmocňuje ke konkrétním speciálním úkonům)
  3. Procesní (uděluje se advokátovi při zastupování před soudem)

Jak napsat plnou moc – náležitosti plné moci

Text plné moci je většinou stručný a jednoduchý, ale i tak musí obsahovat určité náležitosti:

  • údaje o zmocněnci a zmocniteli (jméno, příjmení, datum narození, bydliště),
  • rozsah zmocněncova oprávnění,
  • datum,
  • podpis zmocnitele (podpis zmocněnce nutný není).

Plná moc na přepis auta

Jednou z nejčastějších situací, kdy budete potřebovat udělit někomu zvláštní plnou moc, je přepis vozidla. Úředně ověřená plná moc je třeba při samotné transakci, pokud nejsou přítomny obě smluvní strany, a plnou moc potřebujete třeba i v případě, že vám auto pojede vyzvednout někdo jiný.

Plná moc k zastupování: PDF

Vzor plné moci k zastupování v PDF, kterou pak už jen vyplníte a podepíšete, si můžete stáhnout například na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

Plná moc a registr zastupování

Aktuálně je možné udělit plnou moc písemnou formou prostřednictvím tištěného dokumentu, nebo ústní formou, která však k většině úkonů nestačí. V blízké době by mělo být možné sepsat plnou moc elektronicky přes Identitu občana a Registr zastupování.

Přečtěte si vše o Registru zastupování zde: https://www.rexter.cz/rubriky/zajimavosti/registr-zastupovani-a-digitalni-plna-moc-pres-identitu-obcana_2370.html

*️⃣ Co musí být v plné moci?

Plná moc musí obsahovat určité náležitosti, jako jsou údaje o smluvních stranách, rozsah oprávnění, datum a podpis. Více se dočtete zde.

*️⃣ Jak udělat plnou moc?

Pro většinou úkonů potřebujete písemnou plnou moc. Vzor tohoto dokumentu je volně dostupný. Nezapomeňte vyplnit všechny náležitosti a zajistit podpis zmocněnce.

*️⃣ Kde se dá sehnat plná moc?

Plnou moc seženete snadno online. Stačí jen do vyhledávání zadat "plná moc vzor" a stáhnout soubor ve wordu nebo PDF. Tam už jen doplníte vlastní údaje a podepíšete.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

starší lékař, platové tabulky 2024

Platové tabulky 2024: Všichni ve veřejném sektoru zchudnou!

Každá čtvrtá koruna, kterou nyní utrácí český stát, je půjčená. Vláda proto hledá nové příjmy a úspory. Ministr financí Zbyněk Stanjura...

Co je normostrana a jaký má počet znaků + Word

Co je normostrana a jaký má počet znaků + Word

Kdo někdy psal seminární práci, bakalářskou práci, diplomovou práci nebo knihu, setkal se s pojmem 1️⃣normostrana. Může se to zdát jako...

co-je-rvo.jpg

Co je rejstřík vyloučených hráčů z hazardních her (RVO)

Co je rejstřík vyloučených hráčů hazardních her?✂️ Můžete být v rejstříku zapsáni i vy? Co je sebevyloučení a jak ho provést?🎰 Všechny...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY