Inovativní technologie pro vyšší pohodlí a bezpečnost v automobilu

Automobilový průmysl patří k těm vůbec nejinovativnějším. Automobilky musejí být celosvětově konkurenceschopné, s každým novým modelem se proto předhánějí v tom, jak je auto výkonné, komfortní či bezpečné. Co zajímavého dnešní vozy nabízejí?

Inovativní technologie pro vyšší pohodlí a bezpečnost v automobilu
Foto: Artic_photo / Shutterstock.com

Systém hlídání jízdního pruhu

Do stále většího počtu aut se dostává systém pro hlídání jízdního pruhu. Zdaleka již nejde o záležitost vozů luxusních značek. Tímto systémem může být vybavena vaše Škoda Kodiaq, Superb či Octavia. Systém funguje díky kamerám, z nichž vůz analyzuje záběry. Automobil díky tomu ví, zda se držíte ve svém jízdním pruhu, nebo zda se děje něco neobvyklého.

Pokud tedy hrozí, že vybočíte ze svého pruhu, aniž byste použili směrová světla, automobil vás může různými způsoby upozornit na to, že se zřejmě děje něco potenciálně rizikového. Jednou z variant je zvuková výstraha, vůz také může lehce „cuknout“ volantem, případně může řízení převzít aktivněji a vůz zkrátka udržet ve vašem pruhu. Vždy ale platí, že řidič může automobil „přetlačit“, a je-li vychýlení se z pruhu úmyslné, vůz vám v něm nezabrání.

Cílem této funkce je zabránit nehodám způsobeným nepozorností. Stačí zlomek vteřiny, kdy se věnujete telefonu, dětem, případně vás třeba přepadl mikrospánek. V žádném případě by tento systém neměl být chápán jako něco, co vám dovoluje nevěnovat se řízení úmyslně. Jde spíše o systém, který v krizové situaci zabrání nejhoršímu.

Detekce chodců, monitoring mrtvého úhlu, rozpoznávání značek…

Kromě výše zmíněného hlídání jízdního pruhu se dnes běžně dostane do vozu střední třídy i spousta dalších funkcí. Automobily například umějí hlídat mrtvý úhel. Je-li vybočení z vašeho pruhu nebezpečné, uvidíte výstražné znamení ve zpětném zrcátku na dané straně.

Vozy také mohou rozpoznat, že se příliš rychle blížíte k překážce, ať už jde o stojící automobil, nebo třeba chodce, který vám vběhne do cesty. Vůz často zareaguje rychleji než řidič a začne prudce brzdit. Mnohdy tak zabrání střetu nebo výrazně sníží závažnost jeho následků.

Současné automobily navíc bezpečně poznají značky, které míjíte. Upozorní vás tak na platný rychlostní limit a další příkazy či upozornění.

Změna jízdního režimu

Velice zajímavou funkcí je možnost změny jízdního režimu. Pryč jsou doby, kdy jste si museli koupit buď auto komfortní, nebo sportovní, případně „něco mezi“. Moderní vozy – a v tomto případě to platí spíše pro ty luxusnější a výkonnější – se mohou díky změně jízdního režimu proměnit z luxusní limuzíny ve výkonný sporťák a naopak. Dle potřeby si tak můžete užít maximálně pohodlnou jízdu, jindy si zase vychutnáte sportovní jízdu po klikatých okreskách.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

5 G sítě v ČR – vysílače a pokrytí internetem

5 G sítě v ČR – vysílače a pokrytí internetem

Čím je 5G síť převratná? Co přináší 5G internet? A jsou s 5G sítí spojena i rizika – bezpečnostní, nebo jakákoli jiná? Dozvíte se v...

Parkování na letišti a u letiště v Praze.

Jak vyzrát na parkování na Letišti Václava Havla?

Chystáte se do zahraničí, ale nevíte, jak to udělat s přepravou na letiště v Praze? Jeďte vlastním vozem! V tomto článku vám poradíme, co...

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Jaká je povinná výbava vozu v ČR? A co když se vydáte do zahraničí? Na co nezapomenout v Rakousku, Chorvatsku, Polsku nebo na Slovensku?

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY