Centrum mail: Přihlášení, nastavení, přijaté emaily, aplikace

Článek vás nejprve provede založením a přihlášením do schránky Centrum mail. Dále se dozvíte, jaké možnosti a užitečné funkce služba nabízí, díky čemuž budete moci svou emailovou schránku využívat co nejefektivněji. Také se věnujeme mobilní aplikaci, díky které máte emailovou schránku vždy po ruce. A pokud byste náhodou nějakou informaci nenašli v našem článku, poradíme, kam se obrátit.

Přihlášení - Přijaté/Nepřečtené maily
Aplikace - Zrušení mailu

Centrum mail: Přihlášení, nastavení, přijaté emaily, aplikace Foto: Profimedia

Centrum cz mail

Pokud hledáte spolehlivou a jednoduchou emailovou službu, Centrum mail pro vás bude ideální volbou. Pro nenáročného uživatele, který nepotřebuje o mnoho více než přijímat a odesílat emaily, je zcela dostačující.

Základní emailové služby jsou zde doplněny pouze několika praktickými funkcemi, které přijdou při správě elektronické pošty vhod (např. řazení doručené pošty do kategorií, filtrování nevyžádané pošty či SMS upozornění na přijaté zprávy).

Centrum mail – založení a přihlášení do schránky

Emailovou schránku si bezplatně založíte na hlavní stránce portálu centrum.cz (tlačítko pro vytvoření nové schránky je hned pod políčky pro přihlášení). Následně budete vyzváni k vytvoření názvu vašeho mailu / adresy a hesla, pomocí kterých se budete přihlašovat.

  • Vaše emailová adresa musí samozřejmě být unikátní a může se stát, že vámi zadaný název bude obsazený. Pak je potřeba zkoušet různé variace.
  • Při volbě hesla si dejte záležet na tom, aby bylo opravdu bezpečné. Určitě nepoužívejte rok svého narození, jména dětí apod., nejlepší jsou zcela náhodná a nesmyslná slova kombinující čísla a malá i velká písmena. S volbou bezpečného hesla vám poradí tento článek.

Přihlásit se do své emailové schránky můžete i pomocí mobilní aplikace nebo lze využít i další způsoby…

Nastavení přihlášení do centrum mailu

Centrum nabízí možnosti, jak si přihlášení do emailové schránky zjednodušit či zajistit více způsobů přihlášení (třeba pro případ ztráty hesla). V levé liště pod složkami kliknete na Nastavení složek a následně v horní liště přepnete na Přihlášení.

Zde máte možnosti:

  • propojit schránku s  facebookovým nebo Google účtem, pomocí kterých se můžete posléze také přihlašovat
  • nastavit si alternativní e-mail nebo číslo (nebo obojí) pro případ, že zapomenete přihlašovací heslo
  • změnit své přihlašovací heslo

Centrum - přijaté maily

Jakmile vstoupíte do své emailové schránky, uvidíte výčet přijatých zpráv se základními informacemi. Ihned tak máte přehled:

  • kdo vám email poslal
  • o co se jedná / předmět zprávy
  • kdy byla zpráva přijata
  • a zda email obsahuje i přílohu (případně velikost přiloženého souboru).

Praktickou funkcí centrum mailu, která vám může někdy usnadnit život, je možnost vyhledávání v přijatých mailech. Namísto zdlouhavého prolistovávání se tak můžete rychle dostat k jakékoliv zprávě.

Pokud si potrpíte na pořádek, můžete přečtené a neužitečné emaily rovnou mazat. Nemusíte se ani obávat, že zrovna smažete něco, co budete později potřebovat. Odstraněné zprávy se vám totiž ukládají do složky Koš (v levé liště), kde se k nim můžete kdykoliv jednoduše dostat.

Centrum mail - Nepřečtené zprávy a SPAM

Nepřečtené maily jsou v přehledu vždy zvýrazněny tučným písmem. Rovněž v levé liště vidíte poměr všech přijatých zpráv a z nich dosud nepřečtených.

Část přijatých a nepřečtených emailů bude tvořit nevyžádaná doručená pošta, jako bývají různé reklamní, inzertní, pochybné a potenciálně nebezpečné zprávy, které se ukládají do složky Spam.

Může se však přihodit, že vám do této složky „spadne“ i zpráva, kterou budete později hledat. Kdyby jste tedy nějakou zprávu postrádali, vždy raději mrkněte do spamů.

Nastavení složek a filtrů na Centrum mail = lepší orientace v přijatých emailech

Abyste se lépe v přijatých zprávách orientovali, můžete podle vašeho nastavení přijaté zprávy barevně odlišovat a řadit do složek. Podle vlastních kritérií je také možné nastavit podrobné filtrování přijaté pošty, a následně nechat centrum mail provádět příslušné automatické akce.

Například, emailová schránka podle vámi zadaných podmínek vytřídí poštu, která je pro vás důležitá, označí ji červeně a automaticky přepošle na další adresu. Pro jiné typy přijatých emailů můžete nastavit třeba automatické mazání či upozornění na mobilní email.

Tyto úpravy můžete provádět opět v sekci Nastavení složek (levá lišta), kde následně překliknete na složku Filtry. Zde už si nastavujete:

  • Podmínky – např. co musí obsahovat adresa odesílatele (nebo naopak, co neobsahuje), zda jde o spam či třeba filtrování podle velikosti zprávy.
  • Akce (která má nastat, pokud je podmínka splněna) – např.  přesunout do určité složky, přiřadit štítek, přeposlat kopii zprávy apod.

Centrum mail - další funkce / nástroje

Emailové služby obvykle nabízí i další užitečné funkce a v případě Centrum mailu tomu není jinak. (V tomto směru nabízí až nadstandardní balík různých nástrojů služba Gmail, která je tak vhodná i pro náročnější pracovní komunikaci, plánování apod.)

Centrum mail vám nabídne jen několik základních nástrojů:

  • Kalendář
  • Adresář
  • Zápisník

Centrum mail aplikace – Android / iPhone

Díky mobilní aplikaci máte doručené emaily neustále v kapse a nestane se, že zmeškáte něco důležitého. Ne vždy má člověk možnost přihlašovat se do svého mailu skrze běžný internetový prohlížeč (nebo by to na mobilu bylo příliš zdlouhavé) a v případě mobilní aplikace vás od vstupu do své emailové schránky dělí jedno kliknutí.

Mobilní aplikace Centrum mail je pro chytré telefony s operačním systémem android k dispozici v online obchodě Google Play. Zde si ji můžete zdarma stáhnout a nainstalovat. (Tuto aplikaci využijete i v případě, že používáte mailové schránky atlas.cz či volny.cz.)

Pro iPhone (a další zařízení se systémem iOS) tato aplikace bohužel dostupná není. V tomto případě však pravděpodobně využíváte i službu Gmail (mobilní aplikaci nabízí), se kterým si Centrum mail můžete jednoduše propojit. Skrze mobilní aplikaci Gmail tak budete mít na iPhonu přístup i do Centrum mailu.

Zrušení Centrum mailu

Pokud chcete vaší emailovou schránku na centrum.cz zrušit, můžete tak učinit ve stejné sekci, kde si nastavujete možnosti přihlášení - Nastavení složek - Přihlášení. Zde už uvidíte tlačítko Zrušení schránky.

Podívejte se také na přehled nejpoužívanějších emailových služeb a jejich srovnání ZDE

Další maily – Atlas.cz, Volny.cz a propojení s Centrum mail

Internetový portál Centrum.cz provozuje mediální společnost Economia, do jejíhož portfolia patří i další obdobné produkty / portály. Od Centrum.cz se příliš neliší (službami ani vizuálně) a stejně tak si u nich můžete zdarma zřídit emailovou schránku. Jsou to dva portály:

  • Atlas.cz
  • Volny.cz

Pokud máte schránek více, můžete je propojit a doručené zprávy z jednoho emailu se vám budou automaticky stahovat i do ostatních. (S emailem na Centrum.cz si můžete propojit i jiné schránky od dalších společností jako Gmail, Seznam mail atd.).

Propojení dalších emailových schránek s vaším Centrum mailem můžete učinit v sekci Nastavení složek – Schránky (úplně dole).

Centrum mail - technická podpora

V případě problému s vaším Centrum mailem či jakýchkoliv dotazů vám pomůže tato stránka, kde najdete spoustu podrobných informací. Pokud ani zde nenajdete odpovědi, můžete na stejné stránce vznést dotaz skrze jednoduchý formulář.

*️⃣Jak nastavit centrum email?

Centrum mail lze zřídit přímo na hlavní straně portálu centrum.cz. Přečtěte si o založení, přihlášení a nastavení vašeho centrum mailu ZDE

*️⃣Jak zrušit email na centrum?

Možnost zrušení emailové schránky najdete v sekci Nastavení složek. Podrobnější návod najdete tady

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Výpadky Google nejsou běžné. Když k nim ale dojde, znamená to starosti pro miliony lidí.

Aktuální výpadky Google - proč nefunguje

Nefunguje vám Google, nebo některá z jeho služeb? Co dělat, když se vám nenačítají e-maily? Kde jsou aktuálně výpadky? Odpovědi najdete v...

 Jak změnit a zjistit heslo a název wifi

Jak změnit a zjistit heslo a název wifi

Každý už to alespoň jednou zažil. Spadlo vám spojení, potřebovali jste nahodit záložní internet, ale najednou nevíte to pravé heslo...

Letící letadlo

Víte, jak postupovat na letišti či co se nesmí brát do letadla?

Jste poprvé na letišti? Máme pro vás rady, jak postupovat, abyste se vyhnuli chybám i trapasům, které se některým lidem kvůli neznalosti...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY