Víte, jak postupovat na letišti či co se nesmí brát do letadla?

Jste poprvé na letišti a nevíte si rady? V tomto článku vám poradíme, jak to tam chodí. Dozvíte se, jak probíhá odbavení, bezpečnostní kontrola, co si nesmíte brát s sebou do letadla nebo jak dlouho byste měli být na letišti před odletem.

Odbavení na letišti (check-in)Bezpečnostní a pasová kontrola
Gate (brána)

Letící letadlo
Foto: Pexels

Jak postupovat na letišti krok za krokem

Na všech letištích vás čekají typické kroky, které musíte před odletem provést. Jedná se o:

  • (online) odbavení,
  • bezpečnostní a pasovou kontrolu,
  • projití bránou k letadlu.

Nyní si je všechny společně projdeme, abyste tak byli dobře připraveni a nic vás nevyvedlo z míry.

Odbavení online

První krok, který musíte před letem udělat, je odbavení (jinak také check-in na letišti). Některé letecké společnosti mohou požadovat jeho provedení online cestou. Proto po zakoupení letenky sledujte pravidelně svůj e-mail, na který by vám měla dorazit mj. i informace o nutnosti provedení online odbavení.

A co dělat, pokud se tak nestane? V takovém případě nepanikařte. Stačí, když si check in online ověříte na webových stránkách dané letecké společnosti. Zadáte vaše jméno a příjmení včetně informací o vašem letu. Pokud je třeba online odbavení provést, budete k tomu na stránce vyzváni.

Tip: Ať už letíte kamkoliv, nespoléhejte se na své chytré mobilní telefony a raději si letenku vždy vytiskněte! Za prvé, smartphone se vám může vybít, ztratit nebo nedej bože, rozbít. Za druhé, některé (především) mimoevropské aerolinky po vás mohou tištěnou verzi požadovat, a pokud ji mít nebudete, cena letu se vám prodraží.

Odbavení na letišti

V den D vás čeká ještě odbavení na letišti. Ano, ani v případě provedení online check-inu se tomu offline většinou nevyhnete. Kromě odbavení zavazadla budete pro povolení vstupu do letadla potřebovat palubní lístek (anglicky "boarding pass"), který získáte na check-in přepážce. Tu svou najdete na tabuli s odlety ("departures"), na které je uveden také název destinace a čas vašeho odletu.

Někdy se může stát, že číslo přepážky, na kterou se máte dostavit, na tabuli nevidíte. V tomto případě musíte počkat, než ji otevřou (zpravidla to bývá 2 hodiny před odletem). A co konkrétně po vás budou na přepážce chtít?

V první řadě budete předkládat ke kontrole pas (příp. občanský průkaz)). Mohou požadovat také víza nebo zpáteční letenku z destinace. Poté obdržíte palubní lístek a odevzdáte zavazadla ke zjištění jejich váhy. Dejte si při balení pozor, aby nevážila více, než je povolená celková hmotnost!

Můžete narazit na shovívavý personál, ale také se dostat do situace, kdy zaplatíte vysokou pokutu i za půlkilogram navíc. Ujistěte se také, zda si v případě přestupů máte svá zavazadla vyzvednout až v cílové destinaci (ne vždy tomu tak je)!

Tip: V rámci odbavení na letišti Praha můžete využít tzv. samoodbavovacích self-check-in kiosků, díky kterým můžete proces urychlit. To se však netýká případu, kdy cestujete i s odbaveným zavazadlem, se kterým stejně budete muset k přepážce.

Pozor! Pokud se ptáte, jak dlouho být na letišti před odletem, opět doporučujeme ověření časové rezervy u dané letecké společnosti. Většinou se jedná o 2,5 až 3 hodiny. Jsou však lety, kde je vyžadována až 6 hodinová rezerva!

Bezpečnostní a pasová kontrola

Po provedení odbavení u přepážky nebo v případě, kdy s sebou nemáte žádná zavazadla k odbavení a palubní lístek jste získali online, pokračujte k bezpečnostní kontrole na letišti.

Nyní vás čeká bezpečnostní kontrola (v případě, kdy cestujete v rámci Schengenu). Pokud letíte do exotičtější země, tak i pasová. Při první uvedené budete vyzváni k odložení veškerých věcí, které si berete do letadla. Může se jednat o:

  • příruční zavazadlo,
  • některé kousky oblečení (např. bunda nebo mikina),
  • boty (na vyzvání),
  • sluneční brýle,
  • notebook.

Většinu věcí vyložíte do plastového boxu (kromě notebooku a láhve s pitím) a počkáte na vyzvání k projití detekčním rámem. V některých případech můžete absolvovat také dodatečnou, namátkovou kontrolu (pokud se tak stane, nepanikařte, jedná se o běžný postup na letišti). Projdou-li vaše věci rentgenovou kontrolou, vezmete si je a můžete pokračovat k bráně ("gatu").

Jestliže se však v příručním zavazadle vyskytne "podezřelý předmět", budete muset batoh otevřít a vše členovi letištního personálu ukázat. Abyste se této části kontroly vyhnuli, doporučujeme do něj neumísťovat níže uvedené předměty.

Tip: U některých leteckých společností se může vyplatit online odbavení. Doporučujeme vám si dopředu zjistit, za jaké účtují nižší poplatky a to následně využít.

Co se nesmí brát do letadla

Pokud tápete a nevíte, co si sbalit do příručního zavazadla, podívejte se do naší tabulky.

Předmět Příruční zavazadlo Odbavené zavazadlo
Láhev s pitím o objemu menším než 100 ml v průhledném uzavíratelném obalu (o max. objemu 1 litr)
Láhev s pitím o objemu větším než 100 ml
Malé nůžky na nehty
Pinzeta nebo kleštičky na řasy
Nože, nůžky, žiletky
Holicí strojky na jedno použití
Střelné nebo palné zbraně
Pepřový sprej, obušek, paralyzér
Basebalová pálka, zimní brusle, rybářské pruty
Hračky, vypadající jako skutečné zbraně
Výbušniny (včetně zábavní pyrotechniky)
Zápalky, zapalovače
Stlačené plyny
Toxické a  radioaktivní látky
Magnetické materiály
Rtuť, akumulátory s kapalným elektrolytem
Elektronická zařízení (např. mobil, nabíječka, fotoaparát,...) kromě těch s ostřím (např. mixér)

Tip: Pokud si nechcete kupovat drahou vodu na letišti po projití kontrolami, můžete jimi pronést prázdnou pet láhev. V letadle pak můžete požádat o její doplnění vodou.

Pasová kontrola

V případě, že cestujete do země mimo Schengenský prostor, na vás čeká před také  pasová kontrola, během které personál (příp. samoobslužné zařízení) zkontroluje platnost vašeho pasu a další údaje. Kromě něj si připravte také:

  • palubní lístek,
  • letenky,
  • vízum.

Tip: Během tohoto procesu si dávejte pozor na to, do jaké fronty se při pasové kontrole zařazujete (většinou jsou rozdělené na kontroly pro občany EU a dalších států). Pokud byste stáli ve špatné, můžete strávit na letišti mnohonásobně více času!

Brána (gate)

Po pasové a bezpečnostní kontrole se konečně můžete odebrat k bráně, u které budete čekat na tzv. „boarding“ (nástup do letadla), resp. do momentu, kdy bránu personál otevře a vyzve vás k nástupu do letadla. Do té doby však můžete v klidu odpočívat nebo zajít do tranzitní zóny na jídlo či jít nakupovat.

Jen dávejte pozor na čas otevření brány, který budete mít napsaný na palubním lístku. Ten po vás budou chtít také společně s letenkou před nástupem do letadla. Kromě toho zde mohou ještě jednou zkontrolovat váhu a rozměry palubního zavazadla. Až poté vás zavedou k letadlu a usadí na vaše místo.

Tip: Pokud nakoupíte věci, které si chcete z cizí země přivést, na letišti v tzv. "duty free obchodech", ušetříte peníze za clo.

Jaké jsou povolené rozměry a váha zavazadla do letadla?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Každá letecká společnost má jiná pravidla (např. hmotnost zavazadla do letadla Smartwings je max. 8 kg). Níže v tabulce najdete obecné informace o povolených rozměrech a váze příručního i odbaveného zavazadla. Konkrétní čísla si však ověřte u dané letecké společnosti.

Typ zavazadla Rozměry (délka x šířka x hloubka) Hmotnost
Příruční do 42 x 32 x 25 cm (příp. do 55 x 45 x 25 cm) do 10 kg
Odbavené do 158 cm (příp. do 250 cm) 15 až 32 kg

Délka letu do některých lokalit

Protože se často ptáte, jak dlouho trvá let do některých destinací. Níže vám přinášíme přehled těch nejhledanějších.

Destinace Jak dlouho trvá let z Prahy
Zanzibar 8,5 hodiny bez přestupů, 13 hodin s přestupy
Bulharsko 2 hodiny
Dominikánská republika 10 hodin a 20 minut
Kanárské ostrovy 4 hodiny a 30 minut
New York 9 hodin a 30 minut
Srí Lanka 13 hodin 10 minut (nejrychlejší let)
Nový Zéland 26 hodin 30 minut (nejrychlejší let)
Marsa Alam cca 4 hodiny

Věříme, že jsme vám tímto článkem objasnili, jak to funguje na letišti, a že nebudete mít z odbavení ani z kontrol strach.

Tip: Hledáte práci jako bezpečnostní kontrola na letišti? Prohlédněte si nabídky na oficiálních webových stránkách letiště Praha.

Zdroj:

  • bagbag.cz,
  • nejkufry.cz,
  • esky.cz,
  • smartwings.com.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Otevírací doba 5. a 6. 7. - Lidl, Tesco, Globus, Kaufland a další

Otevírací doba 5. a 6. 7. - Lidl, Tesco, Globus, Kaufland a další

Zajímá vás, kam vyrazit 5. a 6. července nakoupit?⛔ Zavírají všechny obchody, nebo zůstává nějaký otevřený? Kompletní přehled najdete v...

registracni-formular

DROZD – dobrovolná registrace občanů ČR na cestách

Systém DROZD schraňuje informace o občanech ČR na výjezdech mimo republiku, stará se o jejich bezpečnost a poskytuje důležité informace a...

Italská ambasáda v Praze a Brně – adresy a úřední hodiny.

Italská ambasáda v Praze a Brně – adresy a úřední hodiny

Plánujete dovolenou u moře: Máme pro vás důležité kontakty nejen pro pobyt v Itálii!

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY