Kdy chodí Mikuláš, čert a anděl? Tradice, básničky a kostým

Mikuláše si po staletí připomínají křesťané od východu na západ. Čím je jeho postava tak významná, že je v naší zemi patronem několika kostelů, a dokonce i jedné z katedrál? Proč se v předvečer svátku svatého Mikuláše objeví v ulicích v  doprovodu čerta s andělem?

ŽivotLegendyOslavy svátku sv. MikulášeKdy chodí Mikuláš
Dárky – BásničkyZnámé osobnostiČasté dotazy

Kdy chodí Mikuláš, čert a anděl? Tradice, básničky a kostým
Foto: Pixabay

Svatý Mikuláš: Život

Sv. Mikuláš se narodil kolem roku 250 v lykijském městě Pataře (na území dnešního Turecka) jako syn křesťanských rodičů. Říkalo se o něm, že dobré skutky konal potají. Časem se však lidé o jeho dobrodiní dozvěděli. Aby se Mikuláš vyhnul pochvalným řečem, vydal se na pouť do Palestiny. Při cestě domů se zastavil v kostele ve městě Myra, pravděpodobně v místě dnešní obce Demre. „Zde se v předchozím dni biskupové lykijští usnesli na tom, že pro město zvolí za biskupa muže, který první vstoupí ráno do chrámu. Když tam našli modlícího se Mikuláše, vložili na něj ruce, aby z něj učinili místního biskupa,“ píše Catholica. I když se vzpíral, posvětili ho na biskupa.

Podle Isidora Vondrušky byl Mikuláš zajat a poslán do vyhnanství v době pronásledování křesťanů císařem Diokleciánem. Když v roce 313 císař Konstantin vydal edikt milánský, byl Mikuláš propuštěn po několika letech na svobodu. Jako biskup se zúčastnil Nicejského sněmu a po něm vykonal pouť do Říma. Na zpáteční cestě se zastavil ve městě Bari v Apulii. Den jeho smrti byl 6. prosince mezi 345 a 352.

Některé zdroje uvádějí, že se archeologům po několika letech práce podařilo odhalit hrob svatého Mikuláše v tureckém Demre. Archeologové odkrývali dlažbu byzantského kostela, kde svatý Mikuláš přímo působil. Jedná se o pozůstatky kostela, který byl zatopený zvýšenou hladinou Středozemního moře a o několik století později nad ním postavili druhý kostel.

Svatý Mikuláš: Tradice a legendy

Legenda o svatém Mikuláši se objevuje v 6. století a někteří historikové tvrdí, že jde spojení postavy Mikuláše biskupa z Myry a Mikuláše biskupa z Pinary. Podle etnografa Václava Holase se mnoho informací o postavě Mikuláše dozvídáme z legend. Jedna legenda hovoří o záchraně lodníků prosících svatého Mikuláše v bouři o pomoc. Po bezpečném přistání šli prý lodníci poděkovat do kostela a v místním biskupovi poznali svého zachránce, proto se význam Mikuláše objevuje jako ochránce před povodněmi.

O dalším příběhu říká Holas pro Boleslavský deník, že je „o Mikulášovi a třech chudých dívkách, které obdaroval věnem, a o dvou mladých kněžích, které svatý Mikuláš vzkřísil k životu poté, co je o něj připravil hříšný hostinský. Z první legendy můžeme snadno poznat Mikuláše dárce a přítele dětí, v druhé legendě je ztělesněna jeho role vychovatelská.“

Podobné legendy uvádí server Catholica, ve kterých se jedná o vykoupení dětí, kterým hrozila smrt za krádež i příběh vzkříšení tří rozsekaných chlapců, které řezník naložil do láku.

Mikuláš se stal součástí středověkých průvodů žáků s maskovanými postavami. Ve folklórních projevech se dají vysledovat známky mytických představ a kultů souvisejících s obdobím zimního slunovratu.

Oslavy svátku svatého Mikuláše

Nejznámější formou oslavy svátku svatého Mikuláše jsou průvody maskovaných postav – Mikuláše, anděla a čerta. Některé oslavy v minulosti byly podobně těm masopustním. „Příchod Mikuláše před stavení oznamovali takzvaní laufři, kteří příchod Mikuláše oznamovali hlasitým práskáním biče do vzduchu. Někteří etnografové v tomto zvyku vidí snahu zažehnat temné síly ovládající svět v období před zimním slunovratem. S Mikulášem však šly i další postavy jako byli turci, židé, smrtka, šaškové nebo černoši,“ vysvětluje Holas pro Boleslavský deník.

Dalo by se tedy říct, že provádění mikulášských tradic se lehce odlišovalo, nicméně základní prvky zůstaly stejné. Svátek se slavil vždy i ve veřejném prostoru. V průběhu dvou desítek let je však patrný nárůst oficiálních oslav ve městech a na venkově.

Zobrazení Mikuláše

Nejčastěji je Mikuláš vyobrazován jako biskup, s knihou Písma svatého a třemi symbolickými jablky, nebo zlatými koulemi. Ty mají být připomínkou toho, že Mikulášova křesťanská víra zachránila před otroctvím tři dcery, které chtěl do zkázy uvrhnout jejich zadlužený otec. Dalším pověstným atributem je berla, biskupská mitra (mikulášská čepice), chleby, kostel, kotva, křtitelnice, loď, měšec, případně tři chlapci v kádi.

Kostým Mikuláše a doplňky (paruka, vousy, berla mirta, rukavice) se dají půjčit nebo přímo koupit v kamenných či internetových obchodech s kostýmy a maskami.

Kdy chodí Mikuláš?

Mikuláš chodí už v předvečer svého svátku – 5. prosince, což je dáno tím, že pro naše předky začínal nový den novou nocí, tj. západem slunce předchozího dne. V roce 2023 vychází tento den na úterý, nicméně některé mikulášské nadílky proběhnou už v neděli 3. prosince. Pokud se vám ani jeden den nehodí, můžete si ho včetně čerta a anděla objednat na jiné datum.

Mikuláš: Dárky

Aby dostaly děti od Mikuláše dárek, musely nejprve zarecitovat básničku nebo zazpívat písničku. Hodným dětem Mikuláš přináší sušené plody, čokoládu, ořechy, ovoce (např. pomeranče nebo banány). Zlobivým pak (shnilou) bramboru nebo uhlí. Typickým dárkem k Mikuláši už v minulosti byly perníky. Mikuláš naděluje dětem také v jiných evropských zemích.

svatý Mikuláš ve vybraných zemích
Rakousko Nikolo s čertem Krampusem
Francie Saint Nicolas
Portugalsko Pai Natal
Holandsko Sinterklaas, doprovod Černý Petr
Turecko Noel Baba
Polsko Mikolaj

Mikuláš: Básničky pro děti

Co by to bylo za mikulášskou nadílku bez básniček?

  • Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni, hledali, nenašli, byli oba smutní.
  • Mik, mik, Mikuláš, přišel s čertem na koláč. Čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty. Slibuju ti, slibuju, že už zlobit nebudu.
  • Mikuláši, přijď dnes k nám, písničku ti zazpívám, přines prosím trochu dobrot, můžeš je dát třeba do bot. Dáváš dárky pro radost, pro každého máš jich dost.
  • Kdo to klepe? Bílý pán. Mikuláš dnes přišel k nám. Anděl a čert přišli s ním, zjistit, jestli nezlobím.

Tip: Na více básniček pro mladší i starší děti se můžete podívat tady.

Kdo ze známých lidí se jmenuje Mikuláš?

Mikuláš Ferjenčík (19. března 1987) byl pirátský poslanec PSP ČR za Pardubický kraj a v letech 2014–2018 zastupitel hlavního města Prahy za Pirátskou stranu.

Mikuláš Bek (22. dubna 1964) je český vysokoškolský učitel, docent muzikologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, její bývalý prorektor a od září 2011 do srpna 2019 její rektor. Od prosince 2021 je ministrem pro evropské záležitosti ČR ve vládě Petra Fialy.

Mikuláš Koperník (19. února 1473 – 24. května 1543) byl astronom, matematik, právník, stratég a lékař, římskokatolický duchovní a tvůrce heliocentrické teorie.

Mikuláš Minář (6. března 1993) je český aktivista, který od ledna 2018 do září 2020 byl předsedou spolku Milion Chvilek.

Mikuláš Karlík (17. května 1999) je český reprezentant v biatlonu.

Mikuláš Peksa (18. června 1986) je europoslanec a předseda Evropské pirátské strany. Působí také jako garant zahraničního týmu Pirátů.

Mikuláš Černák (9. prosince 1966) je známý jako výrazná postava slovenského podsvětí, která ovládala většinu země. Na kariéru spisovatele se vydal jako odsouzený zločinec.

Mikuláš Křen (26. září 1972) je herec a moderátor, syn herečky a režisérky Jessicy Horváthové a kameramana Mikuláše Křena, st.

Mikuláš Medek (3. listopadu 1926 – 23. srpna 1974), vnuk malíře Antonína Slavíčka, byl malíř malíř, grafik, ilustrátor a básník, na jehož tvorbu měl zásadní vliv surrealismus a existencialismus.

Časté otázky

Na co se lidé na internetu ptají v souvislosti se svatým Mikulášem?

Kdy chodí Mikuláš 2023?

Mikuláš vždy přichází v předvečer svého svátku. V roce 2023 bude chodit nejčastěji v úterý 5. prosince.

Kde se vzal čert?

Čerti nás provázejí pravděpodobně od pravěku. Lidé si od počátku všímali, že existuje jakási nepřátelská síla, protiklad dobra. Zlo, které je přítomné v okolním světě i v nich samotných.

Kdo postavil chrám svatého Mikuláše na Malé Straně?

Dnešní chrám sv. Mikuláše patří k nejcennějším stavbám baroka na sever od Alp. Na díle, které vznikalo přibližně 100 let, se podíleli velcí architekti – otec, syn a zeť: Kryštof Dientzenhofer, Kilián Ignác Dientzenhofer a Anselmo Lurago.

Kdy má svátek Mikuláš?

Mikuláš slaví svůj svátek v České republice 6. prosince. Den po mikulášské nadílce.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Otevírací doba obchodů na Vánoce - Kaufland, Lidl a další

Otevírací doba obchodů na Vánoce - Kaufland, Lidl a další

Sháníte dárky zase na poslední chvíli? Potom se podívejte na otevírací dobu obchodů o vánočních svátcích. ✅ Víme, kde všude mají...

Otevírací doba obchodů na Silvestra a Nový rok - Kaufland, Globus a další

Otevírací doba obchodů na Silvestra a Nový rok - Kaufland, Globus a další

Silvestr a Nový rok se pojí s předsevzetím, nostalgií a velkolepou oslavou. Ať už ho oslavíte jakkoliv, přečtěte si, jak jsou otevřené...

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Podívejte se na ta nejlepší vánoční i novoroční přání, která můžete zaslat po emailu, SMS nebo jako obrázek či video.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY