MBTI test typologie osobnosti online - poznejte svůj typ

Myslíte si, že existují dva typy lidí: ti, kteří věří na MBTI a jiné psychologické testy a ti, kteří na testy nevěří? Omyl, existuje mnohem více kategorií a typů lidí, a právě testy osobností je určují. MBTI test je jeden z nejznámějších a nejčastěji využívanějších. Zajímá vás o něm víc? Chtěli byste si MBTI nebo nějaký test vyzkoušet a ptáte se, jestli si ho můžete udělat sami? Odpověď vám dají následující řádky!

Co je MBTI - Typy osobností
Hodnocení výsledků - Testy MBTI online
Další osobnostní kvízy zdarma

MBTI test typologie osobnosti online - poznejte svůj typ
Foto: Pixahive

Test temperamentu a osobnosti MBTI

MBTI je nejpopulárnější test osobnosti na světě. Jeho celý název zní Mayer-Briggs Type Indicator a vytvořily jej matka s dcerou Briggs a Mayer už ve 40. letech 20. století. Vycházely tenkrát z velké části z knihy Psychologické typy od Carla G. Junga. Tento test každoročně absolvují miliony lidí po celém světě a někde se používá i k hodnocení zaměstnanců, studentů, vojáků nebo dokonce potenciálních manželských partnerů. Navzdory popularitě je však často kritizovaný, a to hlavně z řad odborníků na psychologii.

Co je Myers-Briggs Test MBTI?

  • test založený na psychologických atributech
  • používá se k určení různých silných stránek a typů osobností
  • poskytuje vhled do vnímání
  • odkrývá principy rozhodování, vůdčí schopnosti a další
  • výsledky mohou přispět k osobnostnímu nebo profesnímu úspěchu

MBTI test typu osobnosti - struktura online a zdarma

Testy vychází z Jungovy teorie dominantních psychologických funkcí, kterými jsou pocit, intuice, cítění a myšlení. Jedná se o funkce, které často používáme při řešení problémů nebo při interakcích a komunikaci s lidmi. Test se skládá z více než 90 otázek s jednou možností výběru odpovědi a z výsledku se pak určí jeden z 16 osobnostních typů. Osobnostní typy se určují ve čtyřech kategoriích. Výsledkem testu je vždy čtyřpísmenný kód, který vysvětluje typ osobnosti

Vnímání okolního prostředí Získávání informací Zpracování informací Životní styl
E-Exroversion (extraverze) S - Sensing (smysly) T - Thinking (myšlení) J - Judging (usuzování)
I - Introversion (introverze) N - Intuition (intuice) F - Feeling (cítění) P - Perceving (vnímání)

Osobnosti a charaktery podle testu MBIT

Introverze (I) vs. extraverze (E): Introverti nahlíží na svět z vnitřní perspektivy a díky tomu jejich nápady a kreativita proudí přímo z jejich vnitřku. Svým myšlenkám a rozhodnutí přikládají velkou emocionální hodnotu. Extroverti získávají inspiraci z interakcí a více svůj pohled směřují na vnější svět, rádi spolupracují s ostatními.

Intuice (N) vs. smysl (S): Intuitivní typy se soustředí na budoucnost a rozpoznávají při tom různé vzorce a procesy. Smyslové typy žijí více v přítomném okamžiku a bezprostředně využívají všechny smysly.

Myšlení (T) vs. cítění (F): Kategorie myšlení představuje objektivní přístup k situacím a větší spoleh na data a analýzu. Pocitové typy přikládají váhu vnějším hodnotám, které ovlivňují jejich rozhodování. Kladou větší důraz na subjektivní aspekty situace.

Vnímání (P) vs. usuzování (J): Vnímající typy jdou s proudem a užívají si flexibilitu a spontánnost, pokud jde například a rozhodování či plánování. Posuzovací typy přistupují k životu organizovaně, mají rádi věci naplánované tak, aby měly hladký průběh.

MBTI typologie a typy osobností (16 tipů osobností)

Podle testu MBTI existují 4 temperamenty, které se dále dělí na další 4 rozšířená označení. Základní čtveřice temperamentů je následující:

  • Racionálové (NT): touží vše poznat a pochopit, jsou pracovití a mají rádi funkcionalitu, jsou ambiciózní a cílevědomí.
  • Idealisté (NF): nadprůměrně empatičtí, užiteční v práci s lidmi, dělají pro své okolí často více, než je potřeba, v lidech vidí jen to dobré.
  • Hráči (SP): řídí se tím, co je teď a tady, budoucnost je moc nezajímá, rychle se adaptují do nových situací a stejně rychle se učí. Zruční a zároveň impulzivní. (Mají něco společného například s hráči videoher? Těžko říct!)
  • Strážci (SJ): udržují řád a tradice, nemají rádi překvapení a rušení plánů, neradi vybočují z davu a jsou málo přizpůsobivý. Rádi pomáhají a potřebují být užiteční.

Může vám vyjít například ISFP a znamená to introvertní smyslový typ s převahou cítění, označován také jako umělec. První písmeno vždy označuje zda se jedná o extrovertní nebo introvertní typ a poslední určuje životní styl.

Výsledky testu typologie osobnosti  - kód a označení

Racionálové (NT) Idealisté (NF) Hráči (SP) Strážci (SJ)
INTJ - analytik INFJ - poradce ISTP - kutil ISTJ - správce
INTP - logik INFP - zprostředkovatel ISFP - umělec ISFJ - ochránce
ENTJ - velitel ENFJ - protagonista ESTP - podnikatel ESTJ - vedoucí
ENTP - debatér ENFP - bojovník ESFP - bavič ESFJ - pečovatel

Test osobnosti MBTI online zdarma - Za rohem

Chcete si udělat test osobnosti online a zdarma? Existuje několik webů, které vám to umožňují. Ale pozor, některé z nich se jen tváří, že jsou zdarma, ale nakonec vám výsledek naúčtují. To se určitě nestane ne testosobnoti.zarohem.cz. Je založen na materiálech Vysoké školy báňské v Ostravě, je online a bez poplatku.

Osobnostní kvízy, testy povahy a zábavné zdarma a online

Jestli máte chvíli času, můžete zabrouzdat po internetu a podívat se, jaký test se vám líbí a taky hodí ze všech nejvíc. Pokud tolik času nemáte, zde je pár našich doporučení:

Psychologické testy charakteru psychotesty online zdarma

Představujete si pod psychotestem ještě něco hlubšího než MBTI? Pokud ano, asi bude nejlepší to hledat jinde než na internetu, případně se připravit na to, že takové služby jsou často zpoplatněné. Z portálů, které poskytují služby i zdarma doporučujeme otestuj-se.cz. U každého testu najdete údaje o tom, kdo ho připravil, čímž jsou testy poměrně důvěryhodné.

Poruchy osobnosti a hraniční porucha - testy online zdarma

Pozorujete u sebe příznaky hraniční poruchy osobnosti a chcete se otestovat? Test zdarma si můžete udělat na webu AdiCare, případně si zaplatit za rozsáhlý test OSPAT - test pro typy a poruchy osobnosti a psychonet.cz. Pokud chcete své obavy jen potvrdit, možná můžete testování přeskočit a vyhledat terapie ve vašem okolí. Právě taková terapie vám toho o vás často poví mnohem víc, než všech testy z celého internetu.

Osobností typologie - proč se hodí udělat si test

Přemýšlíte, jestli si některý z testů osobnosti udělat? Jděte do toho! Poznat lépe sám/sama sebe se vždycky hodí. Oceníte to nejen v profesním, ale v osobním životě. Pomůže vám to lépe navazovat vztahy, a to i ty milostné. Test si dělejte ve chvíli, kdy budete mít dostatek času a nebude vás nic rušit. Jestli vám zbude nějaký čas navíc, zkuste se podívat i na to, co vás říká numerologie.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

ahoj

:D

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak správně citovat knihu, webovou stránku a další

Jak správně citovat knihu, webovou stránku a další

Podívejte se, jak správně citovat knihu, webovou stránku, grafy a další zdroje. Citování v bakalářské nebo diplomové práci nemusí být...

6 tipů, jak se efektivně zbavit prachu v domácnosti

6 tipů, jak se efektivně zbavit prachu v domácnosti

Obsahuje plísně, bakterie, pyl, roztoče, zvířecí srst, vlasy i překvapivě vysoký podíl lidských kožních buněk. Není divu, že je prach nejen...

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Chcete si založit datovou schránku? Máme pro vás ucelené informace, jak to chodí se zřízením, přihlášením i změnou hesla datové schránky.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY