Nutella vznikla po 2. světové válce kvůli nedostatku kakaa

Kde jsou počátky sladké pomazánky Nutella? Koho napadl ten geniální recept? Někdy je potřeba přičinění náhody a velkých dějin, aby vzniklo něco nového a nevídaného. A tak první recept na Nutellu vznikl v důsledku situace způsobené druhou světovou válkou - v reakci na nedostatek kakaa.

Nutella Foto: Unsplash

Během války a krátce po ní bylo extrémně vzácnou surovinou kakao, jehož nedostatek přivedl do tíživé situace společnosti vyrábějící čokoládu. Ty musely vymyslet, jak se obejít i bez potřebného množství kakaa.

Tehdy ještě malá a neznámá společnost Ferrero, pocházející z Piemontu v Itálii, přišla s elegantním řešením a vytvořila zcela unikátní recept. Kakao bylo sice nedostatkové zboží, ale ořechových stromů roste v Piemontu spousta. A tak smíchali čokoládu s lískovými oříšky, cukrem a trochou vzácného kakaa a zrodil se tak předchůdce pomazánky Nutella.

Název Nutella však vznikl až později. Tento předchůdce byl roku 1946 pojmenován Giandujot (podle místní karnevalové osobnosti) a šlo o sladkou pastu vytvarovanou do bochníku, který se dal krájet a natírat, spíše pokládat, na chleba.

V poválečné Itálii se této první verzi Nutelly dostávalo stále vetší obliby. Firma Ferrero tak neustále zvyšovala výrobu a rozrůstala se, zatímco její majitel, Piedro Ferrero, stále vylepšoval recepturu.

Roku 1951 byla pasta Giandujot přeměněna do podoby krému, který se mohl snáze natírat na chleba. Tento nový produkt byl nazván SuperCrema. V této době již společnost Ferrero zásobuje novým lískooříškovým krémem celou Itálii a expanduje i do zahraničí.

Název „Nutella“ se zrodil v roce 1964, kdy byla na trh uvedena vylepšená a konečná receptura. Tehdy byla také poprvé Nutella prodávána ve sklenici. Avšak její ikonický design vznikl o rok později a poprvé byla v balení, které známe dnes, uvedena v Německu.

V současnosti společnost Ferrero zaměstnává desítky tisíc lidí po celém světě. Ročně vyrobí více než 360 tisíc tun pomazánky Nutella, což si vyžádá 100 tisíc tun lískových ořechů, tedy zhruba čtvrtinu světové produkce.

Věděli jste, že rajčatový kečup vznikl jako lék na průjem? Přečtěte si více zde.

Zdroj: https://www.nutella.com/cz/cs/zblizka-nutella/nase-historie

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

profimedia-0587930416.jpg

Proč jídlo v letadle nechutná dobře? Může za to hluk

Jídlo v letadle často hezky voní i lákavě vypadá, ale s chutí to už taková sláva nebývá. Na vině však nejsou kuchaři, ale hluk v pozadí...

Kamery Sony v roce 1998 umožnily vidět skrze oblečení

Videokamery Sony v roce 1998 umožnily vidět skrze oblečení

Před několika lety zákazníci zjistili, že se videokamery Sony neúmyslně chlubí „rentgenovými“ schopnostmi.

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Chcete si založit datovou schránku? Máme pro vás ucelené informace, jak to chodí se zřízením, přihlášením i změnou hesla datové schránky.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY