Víte, kdy přilétají vlaštovky, jiřičky nebo čápi?

S příchodem jara k nám přilétají vlaštovky, jiřičky, čápi a další stěhovaví ptáci. Přečtěte si, kdy přesně se vracejí, kdy odlétají pryč nebo kde si stavějí svá hnízda.

VlaštovkyJiřičkyČápi – Právní ochrana ptačích hnízd

Letící vlaštovka
Foto: Pixabay

Vlaštovka obecná: Jak ji poznáte?

Ptáte se, jak vypadá vlaštovka? Vlaštovku obecnou poznáte podle jejího typického červeného hrdla a dlouhého vidlicového ocasu. Staví si otevřená hnízda pro 4 až 6 mláďat, na která používají více než 1 000 hrudek bláta promíseného se slinami. Hnízdí dvakrát za sezónu (v květnu a v červenci).

Kdy přilétají a kdy odlétají vlaštovky?

Stejně jako jiřička nebo čáp tráví v České republice jen část roku. Přílet vlaštovek očekávejte především na začátku dubna. První hejna však mohou dorazit již na konci března. Samci přilétají většinou dříve než samice a cesta jim trvá cca 4 týdny, což je o 2 týdny méně, než když letí zpět do Afriky.

A jak je to s odletem vlaštovek? Z našeho území se stahují do rovníkové a jižní Afriky (např. Ugandy, Keni, Angoly, Zimbabwe nebo JAR) během září. Již začátkem měsíce se řadí na drátech elektrického napětí. Za den jsou schopné uletět přes 300 kilometrů, během nocí odpočívají, aby tak nabraly sílu do dalšího letu.

Jiřička obecná: Jak se liší od vlaštovky?

Ptáte se, jaký je rozdíl mezi vlaštovkou a jiřičkou? Jiřička má kratší ocas a bílé hrdlo. Liší se také ve způsobu, jakým si staví hnízdo. Vlaštovky vytvářejí otevřená spíše uvnitř staveb.

Oproti tomu jiřičky budují hnízda, která jsou uzavřená, pouze s malým otvorem. Častěji si vybírají vnější strany domů (římsy oken, podhledy apod.) a stejná místa (příp. hnízda) obývají generace opakovaně.

Kdy přilétají jiřičky a kdy odlétají?

Jiřičky se vracejí do České republiky o něco déle než vlaštovky. První můžete vidět již kolem svátku sv. Jiří (24. dubna), další přilétají na přelomu dubna a května. Odlétají převážně ve 2. polovině září, ale i začátkem října. Záleží, kdy vyvedou poslední mláďata a jaké je počasí.

Kdy přilétají a kdy odlétají čápi?

Kdo by neznal tyto velké ptáky s nápadným dlouhým zobákem a nohama? V České repubice se můžete setkat s čápem bílým a černým. Bílí přilétají již v polovině března (zpravidla samci), aby tak začali hledat místo ke stavbě hnízda nebo upravovat již vybudované.

Najít je můžete na střechách budov, nefunkčních komínech, sloupech elektrického vedení, ale například i na posedech a dalších méně obvyklých místech. Odlétají pak od poloviny srpna do začátku září do afrických zemí jako je např. Etiopie, Keňa, Uganda, Tanzanie, Mosambik nebo Zimbabwe.

Černí čápi přilétají o něco později než bílí – od druhé poloviny března do první poloviny dubna. Hnízda si staví spíše mimo lidská obydlí, nejčastěji v korunách vzrostlých stromů. A kam odlétají na zimu? Stejně jako bílí čápi se stěhují do rovníkové nebo subsaharské Afriky, a to během srpna až do poloviny září.

Jak dlouho trvá let čápa do Afriky?

Návrat čápům do Afriky může trvat přibližně stejnou dobu jako vlaštovkám (2,5 měsíce). Mohou však letět až 3 měsíce v závislosti na oblasti, kam se vracejí.

Jak rychle letí čáp?

Čáp může letět přibližně 45 km/hodinu ve výšce 1 až 2,5 kilometru.

Právní ochrana ptačích hnízd

Uhnízdily se vám v domě nebo na jeho vnější straně vlaštovky či jiřičky? Potom nehudrujte kvůli nepořádku, který stavěním hnízd a pozdějšímu narození a výkrmu mláďat způsobí, ale buďte za ně rádi! Oba druhy vás ochrání před nálety much a komárů a udělají přes léto příjemnou společnost.

Pamatujte také na to, že jsou podle § 5a zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny chráněné (stejně jako všichni ostatní volně žijící ptáci) a tudíž je odstraňování hnízd vlaštovek i jiřiček (i neosídlených) pokutováno až do výše 100 000 Kč u fyzických osob, příp. 2 milionů Kč u osob právnických. U černých čápů se jedná dokonce o trestný čin, protože v České republice patří mezi silně ohrožené druhy.

Potřebujeme-li z nějakého důvodu hnízda odstranit (např. z důvodu oprav fasády), nejprve požádejte s dostatečným předstihem úřad obce s rozšířenou působností o udělení výjimky.

Kdy přilétají havrani?

Na naše území přilétají v polovině října havrani z Ruska a Ukrajiny, aby zde přezimovali. Čeští havrani v tu dobu naopak odlétají za teplem do jihozápadní Evropy.

Zdroj:

  • birdlife.cz,
  • cs.wikipedia.org,
  • priroda.cz,
  • idnes.cz,
  • irozhlas.cz,
  • zelenadomacnost.com.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak dlouho žije mravenec

Ze života mravence: Jak dlouho žije a jeho pozoruhodný svět

Jak dlouho žije mravenec, kolik je druhů a jak vypadá jeho svět? Vypravte se do mravenčí říše zjistit o těchto podivuhodných tvorech...

Jak dlouho žije králík

Jak dlouho žije králík a jak ho správně krmit

Králíci se běžně dožívají relativně krátkého věku, který je do jisté míry předurčen jejich genetikou. Správná životospráva je však ještě...

komár na kůži

Komár na mušce: Jak dlouho žije komár a jiné zajímavosti

Přes nepatrnou velikost je komár úhlavním nepřítelem člověka, zejména v letních měsících. Podívejme se na pár důležitých faktů ze života...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY