Znáte nejvtipnější názvy vesnic a měst v ČR a v zahraničí?

Smysl pro humor i trocha škodolibosti je české povaze vlastní. To dokazují i vtipné názvy vesnic, se kterými se můžete po celé republice, ale i v zahraničí setkat. V tomto článku vám představíme seznam těch nejbizarnějších!

Vtipné názvy vesnic a měst
Foto: Pexels

Nejvtipnější názvy vesnic v ČR

Přečtěte si, kde se nejvtipnější názvy vesnic nacházejí a proč si tato pojmenování vysloužily.

1. Kozodírky

Začněme těmi méně hanlivými. V okrese Jičín (Královéhradecký kraj) leží malá vesnička s prapodivným názvem Kozodírky (jinak také Kozadírky nebo Kozadírek). První zmínka o nich pochází z roku 1593. Bohužel původu jména vesnice jsme se nedopátrali, ale údajně nemá s dírkami koz nic společného. Můžeme tak jen hádat, proč tamní obyvatelé pojmenovali vesnici právě takto.

2. Mrchojedy

To s obcí (resp. obcemi) Mrchojedy je to jinak! První takto pojmenovaná vesnice se nachází opět v okrese Jičín (nedaleko Markvartic) a záznamy o ní sahají až do roku 1316. Tehdejší obyvatelé však nebyli s tímto divným názvem vesnice spokojeni, a proto ho změnili na Mrkvojedy.

Mrchojedy však můžete v České republice stále najít. Jedny leží v okrese Kutná Hora, druhé v okrese Domažlice. Název upozorňoval na osady, ve kterých konzumovali tamní obyvatelé mršiny (a to nejen zvířecí, ale i lidské)!

3. Smraďavka

Smraďavka je část obce Buchlovice, která leží nedaleko Uherského Hradiště. Přes nepěkný název, který si vysloužila kvůli tamním sirným pramenům, se však jedná o místo jako stvořené k rekreaci. Přímo v místě si odpočinete u vodní nádrže s travnatou pláží. Kousek odsud můžete navštívit také lázně Leopoldov nebo hrad Buchlov. Místo proto kvůli názvu nezatracujte. Udělali byste chybu!

4. Čunín

Existují dvě teorie, které říkají, jak vznikl vtipný název vesnice Čunín. Podle první z nich získala vesnice, která se nachází v části města Konice v okrese Prostějov pojmenování kvůli nedorozumění mezi pocestným a místním pasáčkem vepřů.

Ten údajně špatně porozuměl otázce pocestného na název pastviny, a tak odpověděl, že pase čuňata. Tamní obyvatelé od té doby vesnici začali nazývat "Čunín". Druhá teorie je prostší. Obec se údajně jmenuje podle člověka, kterému se přezdívalo "Čuně".

5. Držkov

Držkov se nachází v Libereckém kraji, v okrese Jablonec nad Nisou. A i přestože má obec dlouhou historii, kterou potvrzují archeologické nálezy, původ názvu této vesnice není jasný.

6. Kozolupy

Ani v případě Kozolup bohužel neznáme původ názvu této obce. Můžeme se proto jen dohadovat, zda měli kozy místních obyvatel lupy, a ti se proto rozhodli svou vesnici takto pojmenovat.

7. Řitka

Další obec s hanlivým názvem leží ve Středočeském kraji v okrese Praha-západ. Proslavila ji především naše slavná zpěvačka Helena Vondráčková, která v Řitce bydlí. A jaký je původ názvu této vesnice? Podle Pavla Štěpána z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR zřejmě tamní obyvatelé obec takto nazvali kvůli zvlnění okolního terénu, které jim připomínalo zadní část lidského těla.

8. Kokotín

Na samotě v jižních Čechách nedaleko Českého Krumlova se nachází obec Kokotín. Její název je pravděpodobně odvozený od staročeského slova "kokot", které znamená "kohout".

9. Pičín

Vesnici s hanlivým názvem Pičín, najdete ve Středočeském kraji hned dvakrát, v okrese Příbram i Benešov. Nicméně název vesničky nemá, jak by se dalo předpokládat sexistický význam. Pochází z latinského slova „piscina“, které v překladu znamená "rybník" nebo se staroslověnským „pěčina“, které označuje "hezké místo".

10. Pičulín a Zasranec

V případě dnes již zaniklého vtipného názvu vesnice Pičulín (nedaleko Nového Města na Moravě) je tomu oproti Pičínu naopak. Přidaná přípona "ín" skutečně odkazuje na pohlavní orgány. Ptáte se na důvod výběru tohoto pojmenování? Podle pověsti byl prý hrabě, který vlastnil tamní lesy velký sukničkář.

A aby toho nebylo málo, nedaleko odsud se nachází místo u kaple sv. Jana Nepomuckého, kterému se říká Zasranec. Název však nemá nic společného s vulgarismem. Pojmenování vzniklo podle pláteníků, kteří skládali své rance s výrobky před hospodou, a když je místní viděli, říkali: „Zas nese ranec." Později už jen zkráceně: "Zas ranec.“ I přes nelíbivé názvy si však z Pičulína na Zasranec můžete udělat hezký výlet. Cesta vás provede krásnou přírodou Žďárských vrchů.

11. Polipsy

Divný název si vykoledovala také obec Polipsy, kterou najdete ve Středočeském kraji v okrese Kutná Hora. O jejím pojmenování koluje následující historka: Majitelé zdejší tvrze vlastnili lovecké psy, které nechávali pobíhat po okolí a škodit tak hospodářským zvířatům místních sedláků.

Ti se proto domluvili na jejich pobíjení. To však rozzlobilo majitele tvrze natolik, že pod ní založili ves a pojmenovali ji Pobipsy. Kdo následně vesnici přejmenoval a kdy, však nikdo neví.

12. Šukačka

V jihozápadních Čechách spadá pod obec Javorná vesnice Šukačka, kterou považujeme za vesnici s nejhorším a zároveň s nejvtipnějším názvem. Osada si údajně vysloužila toto pojmenování podle srbského slova „šuka“, které znamená "koza".

Vtipné názvy měst v zahraničí

V České republice není o vtipná pojmenování obcí nouze. Pozadu však nezůstávají ani v zahraničí. Přečtěte si, jaké vymysleli tamní občané.

Fucking

Například v Rakousku si až do roku 2021 musela hlídat svou značku před krádežemi vesnice Fucking (nyní Fugging), která o vulgárním anglickém výrazu neměla až do 2. světové války ani ponětí. Název obce byl údajně odvozený od jména jistého Adalperta von Vucckingena, který v místě žil v 11. století. Tamní obyvatelé se tak o vulgárním významu slova dozvěděli až díky vojákům britské a americké armády.

Kvůli kontroverznímu názvu však došlo k jejímu přejmenování. Místní obyvatelé už byli unaveni zájmem vtipálků na internetu i turistů, kteří do vesnice přijížděli pouze za účelem pořízení fotografie cedule obce a také kvůli již zmíněným krádežím.

Ding Dong

V americkém Texasu však pojmenovali zakladatelé svou komunitu hanlivě vědomě. Slangový výraz označuje kromě citoslovce zvonku také penis.

No Name

Vtipný název nese i známá kempingová destinace v Coloradu, která je pojmenovaná podle místního kaňonu a dálnice.

V seznamu vtipných názvů vesnic a měst bychom mohli pokračovat. Nicméně nás zajímá, zda i vy znáte nějaké další obce s bizarním pojmenováním? Budeme rádi, když nám je prozradíte v komentáři.

Zdroj:

  • cool.iprima.cz,
  • wikipedia.org,
  • poznatsvet.cz,
  • jenprocestovatele.cz,
  • idnes.cz,
  • korunavysociny.cz,
  • cestin.cz.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak se odnaučit kouřit a přestat myslet na cigarety

Jak se odnaučit kouřit a přestat myslet na cigarety

Chcete přestat kouřit?🚬 Hledáte motivaci a způsob, jak s kouřením opravdu skoncovat?☝ Máme pro vás návod, který opravdu funguje!

Nejlepší aprílové vtipy: Jak někoho napálit na apríla?

Nejlepší aprílové vtipy: Jak někoho napálit na apríla?

Jste na prvního dubna připraveni? Budete to vy, kdo si z někoho vystřelí, nebo to bude někdo jiný, kdo vás dostane aprílovým žertíkem?

Nejlepší singletraily a bikeparky v České republice

Nejlepší singletraily a bikeparky v České republice - 1. díl

Pojďte se s námi podívat na nejvyhledávenější singletrail parky pro kola v naší domovině. 🚴 Připravili jsme pro Vás jejich seznam spolu s...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY