10 největších mýtů o spánku a co je na nich pravdy

Kvalitní spánek je pro naše tělo opravdu důležitý. Během této činnosti probíhají složité procesy obnovy a regenerace, které mají vliv na naši energii, kreativitu, schopnost učit se a dokonce i na naši odolnost vůči nemocem. Proto se problematice okolo něj věnuje spousta výzkumů a s nimi se pojí i nespočet mýtů, kterým se v dnešním článku podíváme na zoubek.

10 největších mýtů o spánku a co je na nich pravdy Foto: lassedesignen / Shutterstock.com

1. Každý člověk potřebuje spát 8 hodin denně

Důležité faktory ovlivňující potřebu spánku jsou genetika, věk, životní styl, zdravotní stav a další okolnosti. Někteří lidé mohou být plně vyspaní a funkční třeba po 6 hodinách spánku, zatímco jiní potřebují klidně více než osm hodin na to, aby se cítili dobře. Jasně tedy vyplývá fakt, že každý člověk má jiné potřeby včetně toho, jak dlouho potřebuje spát.

2. Nespavost není nebezpečná

Nespavost, známá také jako insomnie, je naopak velmi závažný problém. Dlouhodobě může mít negativní vliv na naše zdraví. Speciálně jde o zvýšené riziko srdečních chorob, depresí a únavy.

3. Nedostatek spánku můžeme nahradit kofeinem

Káva nebo jiný kofeinový nápoj opravdu dokáže v krátkodobém horizontu potlačit ospalost. Není ale pravda, že nahradí regenerační zdravý spánek. Příkladem si můžeme uvést například dnešní teenagery a vstávání do školy. Do rána sedí na mobilu nebo počítači a aby ráno alespoň nějak fungovali, nakopnou se nějakým kofeinovým nápojem. Ovšem po nějaké době se opět vrátí pocit únavy. Nemluvě o tom, že dlouhodobé nebo nadměrné pití těchto nápojů jim může způsobit řadu vedlejších účinků a negativně ovlivnit zdraví.

4. Nespavost je problém pouze u starších lidí

Věk a spánek jdou samozřejmě ruku v ruce. Ale tento problém se může dotknout každého, bez ohledu na věk. Klidně i těch nejmladších dětí.

Nespavost Foto: A.D.S.Portrait / Shutterstock.com

5. Alkohol vám pomůže lépe usnout

Tento mýtus je z poloviny pravdivý. Alkohol opravdu může usnadnit usínání, jenže za jistou cenu. Výrazně totiž zhoršuje kvalitu a vás tak může čekat neklidný spánek a časté probouzení během noci. Takže pro vás dělá takovou medvědí službu a pokud se chcete dobře vyspat, pak byste jej měli vynechat.

6. Světlo během spánku neovlivní kvalitu spánku

Světlo, zejména to modré, které je vyzařováno z elektronických zařízení může narušit hladinu spánkového hormonu melatoninu, což může v některých případech vést ke snížení kvality spánku a problémům s usínáním. Pro naše tělo a kvalitní spánek je tedy důležité mít tmavý a klidný prostor.

7. Nejtvrdší matrace je vždy lepší pro vaší záda a spánek

Každý jedinec má jiné potřeby a pohodlí, což zahrnuje i preference pro tvrdost matrace. Někomu může vyhovovat více poddajnější matrace z paměťové pěny, jiný preferuje tvrdší. Ovšem nezapomínejte, že by se mělo jednat o matraci vysokou minimálně 18 cm.

8. Noční můry jsou jen nepodstatné a neškodné sny a nemají vliv na spánek

Jsou často doprovázeny intenzivními emocemi, jako je strach, úzkost a stres. Což může způsobovat přerušovaný spánek a časté buzení. Z toho tedy vyplývá, že na spánek vliv mají, a to velmi negativní.

Špatný spánek Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com

9. Sny se vyskytují pouze během fáze REM spánku

I když sny jsou běžné během fáze REM spánku, kde dochází k rychlým očním pohybům a intenzivní mozkové aktivitě, sny se také vyskytují během jiných fází. Během celého spánku probíhá několik cyklů, které zahrnují fáze REM a ne-REM. Většina snů, které si pamatujeme, se většinou vyskytuje v poslední fázi REM.

10. Když budete vstávat dříve, budete produktivnější

Známé pořekadlo, že ranní ptáče dál doskáče v tomto případě úplně neplatí. Jak brzy vstaneme, totiž nemá na produktivitu takový vliv, jako to, jak kvalitně jsme spali. Kvalita spánku je závislá na našich individuálních potřebách a preferencích. Podpořit ji můžeme například dobrou matrací. Nejlepší je v tomto případě sáhnout po zdravotní matraci, která je stvořená přímo pro tyto účely.

Tohle bylo deset nejčastěji se opakujících mýtů ohledně spánku. Pokud jste došli při čtení až sem, tak nyní víte, co je na nich pravdy.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Echinacea purpurea

Echinacea: léčivé účinky, recept na domácí výrobu kapek

Třapatka nachová známější jako echinacea je květina, která nejen krásně vypadá, ale také léčí. Její účinky na lidské zdraví jsou doslova...

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Představte si svět, ve kterém vás nikdy nebudou bolet záda – svět bez pocitu ztuhlosti mezi lopatkami po celodenním sezení v práci, bez...

Modřina na ruce dítěte

Zjistěte, jak se rychle zbavit modřiny nejen v obličeji

Každý z nás ji někdy měl a řešil, jak urychlit její hojení. Řeč je o modřině. Přečtěte si, jak se zbavit modřiny pomocí různých způsobů.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY