Zjistěte, jak se rychle zbavit modřiny nejen v obličeji

Každý z nás ji někdy měl a řešil, jak urychlit její hojení. Řeč je o modřině nebo také výronu, který není na pohled pěkný a bývá také bolestivý. Přečtěte si, jak se zbavit modřiny pomocí několika různých způsobů.

Jak se zbavit modřiny: první pomocBabské rady na modřiny
Nejlepší mast na modřiny
Jak se zbavit modřiny v obličeji

Modřina na ruce dítěte Foto: Profimedia

Co je to modřina?

Modřina je podkožní krevní výron (hematom), který vznikne nejčastěji v důsledku poškození cévy při silném nárazu. Obvykle se vytvoří pouze z pár kapek krve, při závažnějších úrazech vrcholových sportovců nebo při nehodách se však v modřině může nahromadit i mnohem větší množství krve. Častěji se tvoří také pokud:

  • užíváte léky na ředění krve,
  • trpíte na krvácivé onemocnění,
  • máte tenčí kůži a křehčí cévy (zejména ve starším věku),
  • schází vám vitamin C.

Pokud se vám objevují modřiny bez jasné příčiny nebo příliš často, raději zajděte k lékaři.

Jak se zbavit modřiny: první pomoc

Pokud chcete zabránit vzniku modřiny, přiložte ihned po úrazu na bolavé místo studený obklad (například led zabalený do utěrky a igelitového sáčku, kterým tak nepoškodíte kůži) a nechte ho působit cca 5 až 10 minut. Chlazení opakujte každou hodinu alespoň celý den po úrazu.

Babské rady na modřiny

Nejlepší ochranou proti modřinám je prevence. Nicméně, pokud se vám už nějaká vytvoří, vyzkoušejte některou z následujících rad, kterými je léčily naše babičky.

Cibule nebo ocet

Tyto dvě suroviny mají široké využití nejen v kuchyni, ale také při mnohých zdravotních problémech. Cibule zklidňuje, a proto se hodí i v případě modřin. Stačí ji nakrájet na kolečka a přiložit na pár minut na postižené místo. Podobně jako cibule vám poslouží také ocet. Smíchejte ho s trochou vody, nalijte na gázu a nechte působit.

Petržel nebo brambory

Ptáte se na další způsoby, jak se rychle zbavit modřiny? Přichystejte si obklad z nadrcených petrželových listů nebo z bramborového pyré, které nechte působit 15 minut. Totéž zopakujte dvakrát až třikrát za den.

List z hlávkového zelí

Ke snížení otoku a zmírnění bolesti může pomoci zelný list. Stačí, když list přiložíte na postižené místo, ovážete ho gázou a necháte působit asi dvě hodiny.

Pobyt na slunci

Modřinám prospívá také krátký pobyt na slunci. Díky UV záření se rychleji rozkládají metabolity krevního barviva a tím se urychluje vyblednutí modřin.

Nejlepší mast na modřiny

Pokud sháníte přípravek z lékárny, zkuste například mast na vstřebávání modřin – Heparoid nebo Hirudoid, které si pochvalují uživatelé a uživatelky na diskuzním fórů Emimino.cz. Obě zakoupíte v lékárně nebo na internetu. Stojí v rozmezí 100 až 200 korun.

Hope: „Z vlastní zkušenosti doporučím Heparoid mast a mazat, mazat, mazat. Po pár dnech zmizí... Fakt mizí podstatně rychleji.“

Gloomy: „No áno, na modriny je dobrý dať si teplý obklad ževraj ale neviem… možno by som doporučil horúci kúpeľ a samozrejme Heparoid. Moja mama je zdravotná sestra a takto mi poradila.“

Novire: „Ahoj, já mám taky dobrou zkušenost s Hirudoidem, nejlepší byla varianta Forte ve formě gelu - vstřebával se daleko líp, než mast.“

Tterka: „Ahoj holky, tak moc děkuji za rady. Užívám homeopatika Arniku a i ten Hirudoid forte gel a modřiny už vypadají mnohem lépe. Ty menší modřiny už jsou pryč, ty velký jsou ještě vidět, ale dost vybledly, tak snad budou brzy pryč.“

Jak se zbavit modřiny v obličeji?

Ptáte se, jak se zbavit modřiny v obličeji nebo pod okem? Pokud se vám objeví na některém z těchto míst, můžete podle lékárníků ránu chladit (vždy na 15 minut a poté stejně dlouhá pauza). Kromě toho doporučují jíst rutin (obsažený například v pohance) a vitamin C. Léčbu urychlíte také aplikováním některé z výše uvedených mastí nebo gelu Lioton.

Zdroj:

  • styl.instory.cz,
  • ireceptar.cz,
  • emimino.cz.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak se projevuje syndrom zlomeného srdce a dá se na něj umřít?

Jak se projevuje syndrom zlomeného srdce a dá se na něj umřít?

Syndrom zlomeného srdce je závažný stav po prožití nějaké traumatizující události. Jak ho poznáme a dá se vůbec léčit?

Opar na rtu

Jak se zbavit oparu na rtu?

Nepříjemný puchýřek na rtu se často objevuje jako naschvál, když ho nejméně potřebujeme. Naštěstí existují způsoby, jak se ho spolehlivě...

Jak se rychle a zdravě opálit bez poškození kůže?

Jak se rychle a zdravě opálit bez poškození kůže?

Pokud nemáte vyloženě světlý fototyp pleti, určitě sníte o krásném letním opálení. Jak jej dosáhnout rychle a bezpečně?

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY