Jak se projevuje syndrom zlomeného srdce a dá se na něj umřít?

Pokud už jste zlomené srdce někdy měli, budete vědět, že se nejedná jen o hlášku z romantických knih a filmů. Jde o reálnou bolest a další nepříjemné pocity, které se dějí se na základě vědou podložených skutečností. Jak se projevuje syndrom zlomeného srdce a co s ním můžeme dělat?

PříčinyPříznakyLéčba

Jak se projevuje syndrom zlomeného srdce a dá se na něj umřít? Foto: Pixabay

Světový den srdce: prevence srdečních chorob

O svoje srdce bychom se měli starat celý život. Samozřejmostí by měl být pravidelný pohyb, zdravá strava, vynechání cigaret i snaha o emoční vyrovnanostpozitivní myšlení. Na 29. září připadá Světový den srdce, což je akce organizovaná Světovou federací srdce a Světovou zdravotnickou organizací (WHO), která se koná od roku 2000. Jejím smyslem je právě upozornit a vzdělávat lidi v prevenci srdečních chorob.

Velkou roli také hraje dědičnost, u které se však diskutuje o tom, že spíš než fyzický předpoklad po svých předcích zdědíte určité sklony k nějakému chování, které vám následně způsobí určitou nemoc. U všech nemocí hraje velkou roli stres, přetěžování a vypjaté reakce na určité skutečnosti. Bohužel existují situace, kterým se nelze vyhnout, a na nás je pouze to, jakým způsobem se s nimi vyrovnáme. Jednou z nich je i taková, když nám někdo nebo něco zlomí srdce.

Příčiny zlomeného srdce

Pojem zlomené srdce si nejčastěji spojujeme s neštěstím v lásce, ale příčin může mít víc. Může to být tedy například:

  • ztráta blízkého člověka,
  • rozchod nebo rozvod,
  • vážná nemoc někoho milovaného,
  • neopětovaná láska,
  • zklamání,
  • jiná traumatizující událost.

Příznaky zlomeného srdce

Při některé z výše zmíněných situací, které nám vyvolají citové trauma, se začne vyplavovat velké množství stresových hormonů v čele se známým adrenalinem. Tyto hormony potom dočasně způsobí oslabení srdečního svalu.

Příznaky zlomeného srdce jsou někdy téměř nepostřehnutelné a jindy nás dokážou velmi znepokojit. Jedná se zejména o:

  • bolest a tlak na hrudi,
  • pocit, že nemůžete dýchat,
  • nervozitu a roztěkanost,
  • zvýšený srdeční tep,
  • bušení srdce nebo arytmii,
  • poruchy příjmu potravy,
  • úzkost,
  • silnou únavu,
  • upadnutí do bezvědomí.

Jak vyléčit zlomené srdce?

Se závažnějšími případy se určitě svěřte do rukou lékařů, avšak pokud jsou vaše příznaky mírnější, je mnoho věcí, které můžete udělat, abyste se brzy cítili zase sami sebou.

  1. Přiznejte si bolest a dovolte si ji prožít – nejhorší věcí, co můžete udělat je, pokud předstíráte, že se nic nestalo. Svěřte se svým blízkým, nechte si od nich pomoci a smiřte se s procesem truchlení.
  2. Spěte a odpočívejte – syndrom zlomeného srdce dokáže opravdu vyčerpat a nic není pro regeneraci a celkové zdraví důležitější než kvalitní spánek.
  3. Omezte stresové situace – pokud jsou situace nebo činnosti, které vás stresují a není nutné je dělat, odložte je na později. Necháte tak svému tělu i mysli větší prostor pro zpracování těžké události. Proti stresu vám také pomohou meditacedechová cvičení.
  4. Zařaďte pohyb – možná se vám nechce vůbec nic, ale zkuste se prostě zvednout a něco dělat. Ideálně se projít, jít cvičit nebo prostě jen vykonávejte nějakou manuální práci. Zaměřením se na přítomný okamžik vám poskytne úlevu.
  5. Dopřejte si kvalitní jídlo – jezte výživně a přidejte do svého jídelníčku potraviny s omega mastnými kyselinami a hořčíkem, jakou jsou například ryby, ořechy nebo banán. Náladu také dokáže zvednout vývar, kousek kvalitní čokolády nebo kakao z pravých kakaových bobů.
  6. Nebraňte se lásce a sexu – to samozřejmě neznamená takzvaně vyrážet klín klínem, ale zůstat vůči nim otevření. Při sexu nejen vyvíjíte fyzickou aktivitu, která posiluje srdeční sval, ale také se při něm vyplavuje oxytocin a serotonin, které nám přináší pocit štěstí a zmírňují pocit osamělosti.
  7. Vyhněte se alkoholu a omamným látkám – ačkoliv se jedná asi o nejjednodušší řešení, jak přestat vnímat emoční bolest, ve skutečnosti to celou situaci ještě zhoršuje. Kvůli otupělému vnímání nemůže proběhnout proces vyrovnání se se stresujícím zážitkem, oslabujete svůj imunitní systém a rapidně snižujete kvalitu spánku.

Zdroje:

  • https://nemocnicetrinecpodlesi.agel.cz/
  • https://www.kardiochirurgie.cz/
  • https://www.anamneza.cz/
  • https://www.cpzp.cz/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Zdraví střev má zásadní vliv na náš imunitní systém, náladu, energii i psychickou pohodu. Podpořte svá střeva pomocí probiotického nápoje...

Splňte si životní sen a podívejte se, jak začít s jízdou na koni

Splňte si životní sen a podívejte se, jak začít s jízdou na koni

Chtěli byste jezdit na koni, ale nevíte, jak začít? V tomto článku se dočtete základní informace, které vám pomohou splnit si svůj sen.

Syndrom vyhoření snadno zničí život – nemáte ho i vy?

Syndrom vyhoření snadno zničí život – nemáte ho i vy?

Syndromem vyhoření trpí stále více lidí, kteří si jej ani neuvědomují. Nepatříte mezi ně? Přečtěte si, jak se projevuje a jak jej lze...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY