Co je svalová horečka, jaký je průběh a čím ji léčit?

Bolí vás po cvičení svaly natolik, že se sotva zvednete z gauče? Cítíte se celé dny po zátěži unavení a slabí? Nebo máte dokonce i zvýšenou teplotu? Pak si pravděpodobně procházíte svalovou horečkou, která vzniká v důsledku nadměrně intenzivní svalové zátěže. Co tedy dělat? Jak se rychle zotavit a jak se do budoucna svalové horečky vyvarovat?

Co je svalová horečka - Příznaky - Léčba - Prevence

Co je svalová horečka, jaký je průběh a čím ji léčit? Foto: Profimedia

Co to je svalová horečka a čím je způsobena

Svalová horečka je stav způsobený nadměrnou fyzickou zátěží, při kterém dochází k silné bolesti svalů a může být doprovázen i dalšími projevy. Nejedná se o běžnou zdravou bolest svalů po fyzické námaze. Svalová horečka bývá také označována jako svalovice či zkratkou z anglického označení DOMS (delayed-onset muscle soreness) nebo-li opožděná svalová bolest.

Obvykle se objevuje několik hodin po nadměrné fyzické námaze a jejím účelem je chránit tělo před úplným vyčerpáním energetických rezerv. Zatímco běžná bolest svalů je způsobena nahromaděním kyseliny mléčné, svalová horečka je výsledkem zánětlivé reakce způsobené drobnými trhlinkami svalových vláken.

Jedná se tedy o drobné poranění svalových vláken v důsledku nadměrné námahy a může postihnout jak netrénované lidi, kteří přecení své schopnosti, tak i sportovce (například při zvýšení zátěže nebo při pohybech, na které tělo není zvyklé). Svalová horečka obvykle odezní do několika dnů.

Příznaky svalové horečky: Zimnice, nevolnost, zvýšená teplota…

Níže uvádíme nejčastější příčiny svalové horečky. Intenzivní bolest svalů může být doprovázena i nevolností a celkovou únavou. Někdy bývá svalová horečka spojována se zvracením, které může souviset s případnou nevolností, spíše se však dostaví bezprostředně po nadměrné fyzické námaze.

Mezi příznaky svalové horečky se někdy také uvádí zvýšená teplota či horečka, ale spíše se jedná o pocity celkové slabosti a únavy doprovázené zimnicí. Pokud by někdo po extrémní námaze ulehl s horečkou, navíc doprovázenou zvracením, už by se spíše jednalo o příznak celkového vyčerpání organizmu.

Příznaky svalové horečky:

  • Intenzivní bolest svalů
  • Ztuhnutí a otok svalů
  • Ztráta svalové síly
  • Potíže s pohyblivostí svalů
  • Pocit únavy a slabosti
  • Nevolnost, zimnice, zvýšená teplota

Léčba a prevence svalové horečky

Nejlepší léčbou svalové horečky je aktivní regenerace jako chůze nebo třeba plavání. Nenáročný pohyb pomůže k co nejrychlejšímu zotavení svalů. Naopak úplný klid s nulovým pohybem by svalovou horečku nejen nevyléčil, ale ztuhlost svalů by ještě zhoršil.

Doplňujte také živiny, které tělo k regeneraci potřebuje. Především jsou to bílkoviny, minerály (hořčík, vápník) a vitamíny. Snížit bolest svalů pomohou rovněž studené obklady, případně protizánětlivé léky, např. ibuprofen nebo lokální analgetika, která aplikujete přímo na bolavé místo (nejlépe pomohou gely a mastičky na bázi metholu nebo arniky).

Svalová horečka u dětí

Svalová horečka nemusí postihnout pouze dospělé. Po nadměrně intenzivní námaze se stejné příznaky mohou projevit i u dětí, zvlášť u těch, které nejsou na fyzickou zátěž zvyklé. Následovat by tedy měl klidový režim s lehkým pohybem, který pomůže bolavé svaly zregenerovat.

Jelikož k těmto drobným zraněním svalů dochází nejčastěji při cvicích či pohybech, kdy se svaly během silového napětí prodlužují, např. při bicepsovém zdvihu, častěji postihuje dospělé či dospívající, kteří to přeženou v posilovně.

sipka Podívejte se, jak efektivně posilovat břišní svaly

Jak svalové horečce předcházet?

Místo extrémní zátěže s cílem pociťovat maximální bolest navyšujte intenzitu postupně. Bolest svalů je znamení toho, že se vaše tělo přizpůsobuje zátěži a zesiluje. Cílem ale není ležet několik dní vysílený a neschopný pohybu. To by mohlo vaše svaly naopak poškodit.

Před svalovou horečkou vás pomůže ochránit také protahování svalů, a to před i po tréninku (vyzkoušejte třeba tyto jednoduché cviky z jógy). Dbejte rovněž na pitný režim - tekutiny byste měli doplňovat před, během i po cvičení.

*️⃣Jak dlouho trvá svalová horečka?

Svalová horečka obvykle odezní do několika dnů. Regeneraci svalů můžete urychlit například doplňováním bílkovin. Zjistěte více ZDE.

*️⃣Jaké jsou příznaky svalové horečky?

Mezi příznaky svalové horečky patří kromě intenzivní bolesti i ztráta svalové síly, otok či nevolnost. Podrobnější informace najdete v článku.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Psychosomatika bolesti bederní páteře

Jak cvičit na bederní páteř a ulevit si od bolesti

V tajemných zákoutích lidského těla se nachází oblast, která je až podezřele opomíjená (zejména pokud nebolí), a přitom nese hlavní tíhu...

Přírodní sladidla

Místo cukru sladidla, raději přírodní než umělá

Na cestě k zdravějšímu životu nám pomáhá nahrazení cukru, který nám mnoho pozitiv nepřináší, za přírodní sladidla. Jaká jsou ta...

Syndrom karpálního tunelu - příčiny, příznaky, léčba a operace

Syndrom karpálního tunelu - příčiny, příznaky, léčba a operace

Syndrom karpálního tunelu. Jaké jsou příčiny a jak se dá léčit? Neignorujte první příznaky a vyhnete se operaci.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY