Místo cukru sladidla, raději přírodní než umělá

Na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu nám pomáhá nahrazení cukru, který nám mnoho pozitiv nepřináší, za přírodní sladidla. Mezi ty nejznámější a nejoblíbenější patří melasa, stévie, javorový sirup, datlový sirup či agávový sirup. Pojďte se dozvědět víc...

Cukry a sladidlaSirupy
Další přírodní sladidla

Přírodní sladidla Foto: Profimedia

Bílý a hnědý cukr, sladidla přírodní i umělá (účinky)

Bílému rafinovanému cukru se právem přezdívá "bílý jed". V posledních letech se mu začínáme hromadně čím dál víc vyhýbat. Zejména pak ti z nás, kterým záleží na zdravém životním stylu a dobré tělesné kondici.

Na mnoha místech ho nahradila zdánlivě méně škodlivá varianta, tedy hnědý cukr. Může se jednat o řepný i třtinový, oba mohou mít hnědé zbarvení, které však nutně neznamená, že jsou příznivější pro lidské zdraví.

V řepném i třtinovém, bílém i hnědém cukru je totiž obsažena sacharóza. Ten nese vinu za přibírání na váze, kažení zubů nebo výskyt cukrovky. Neprospívá ani funkci srdce, krevnímu oběhu a hladině cholesterolu v krvi. Zároveň neobsahuje žádné látky, které by měly pozitivní dopad na lidské zdraví.

Proto se stále častěji uchylujeme k alternativním způsobům slazení, ať už se jedná o sladidla přírodní, nebo ta umělá. Mezi ta přírodní patří hroznový cukr, tedy glukóza, ovocný cukr, tedy fruktóza, javorový a agávový sirup, med, datlový sirup a datlová pasta, čekankový sirup, melasa a sladěnka z obilovin. Speciální kategorii zde zaujímá stévie, která na rozdíl od ostatních přírodních sladidel neobsahuje žádné kalorie.

K umělým sladidlům řadíme cukerné alkoholy jako erythritol, xylitol, maltitol a sorbitol, dále pak aspartam, sukralózu a sacharin s cyklamátem sodným.

Výhoda umělých sladidel spočívá v jejich nekaloričnosti, která však organismu příliš neprospívá. Sladká chuť bez následného přísunu energie totiž vyvolává nezdravou reakci v těle, která může ve velké míře vést až k hypoglykemii. Proto je lepší to s těmito sladidly nepřehánět a zaměřit se raději na ta přírodní.

Sirupy jako přírodní sladidla: javorový, datlový, agávový

Javorový sirup

Javorový sirup má poměrně nižší glykemický index než klasický stolní cukr, to znamená, že po něm vzniká hladina cukru v krvi pomaleji. Navíc obsahuje minerály, zejména mangan nebo zinek.

Datlový sirup

Velmi zdravou a chutnou variantou je datlový sirup. Datle jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Nezatěžují tělo tak jako řepný nebo třtinový cukr, naopak zlepšují trávení a podporují zdravou hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Alternativně lze sladit i datlovou pastou.

Agávový sirup

Agávový sirup se vyrábí ze šťávy získané z kaktusu agáve. Často se doporučuje strávníkům, kteří se řadí mezi diabetiky. Má velmi nízký glykemický index, hladinu cukru v krvi téměř neovlivňuje.

Nejzdravější přírodní sladidlo: Čekankový sirup

Čekankový sirup pochází z čekankového kořene. Jde o rostlinu, která se v posledních letech stává stále oblíbenější. Využívají se z ní různé části, listy do salátu, nať na nálev, kořen na bezkofeinový nápoj podobný kávě známý jako cikorka. Sirup z čekanky má velmi nízký glykemický index. Navíc je bohatý na rozpustnou vlákninu a oproti ostatním přírodním sladidlům obsahuje mnohem méně kalorií.

Bývá považován za nejzdravější možné přírodní sladidlo.

Přírodní sladidlo stévie

Stévie je tropická rostlina přezdívaná sladký list, medové lístky nebo sladká tráva. Je až třistakrát sladší než klasický stolní cukr, ale zároveň má nepříjemně nahořklou pachuť, protože většinou používá v kombinaci. Hladinu cukru v krvi ovlivňuje naprosto minimálně, a tak se její užívání doporučuje při různých dietách.

Palmový a kokosový cukr

Další možnost přírodního sladidla skýtají palmy. Z kokosové palmy se využívá šťáva z květů, z níž se vyrábí kokosový cukr, ale také míza, což je sladká tekutina přítomná v kmeni, z níž pochází palmový cukr, který se ovšem vyrábí také z dalších druhů palem. U obojího je opět nižší glykemický index než u klasického stolního cukru. Chuť je příjemně nasládlá. Cukr je bohatý na různé minerály, antioxidanty a vlákninu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Březová voda

Březová voda: Míza z břízy, která léčí

Březová voda je míza nabitá životodárnými látkami s blahodárnými účinky. Co obsahuje, jak pomáhá a na co si dát pozor při jejím sběru a...

Příznaky cukrovky: Začínající cukrovka, zvýšený cukr v krvi, diabetik

Jak poznat cukrovku: Projevy cukrovky 1. a 2. typu

Cukrovka je velmi rozšířené onemocnění a její projevy by se rozhodně neměly podceňovat.🔎Podívali jsme se na nejčastější příznaky.

Zázvor

Léčivý zázvor: Je libo zázvorový čaj, sirup, nebo likér?

Zázvor lékařský je koření původem z Číny, které se využívá pro své léčivé účinky i ostrou chuť. Jak ho lze využít v kuchyni a v domácím...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY