Co způsobuje bolest ucha a co pomáhá?

Trápí vás bolest ucha? Ustavičné píchání až bodání, zalehnutí, zvýšená citlivost v oblasti ucha a zhoršení kvality sluchu jsou příznaky, které pěkně dokážou znepříjemnit běžné fungování. Co pomáhá ulevit a jak řešit příčinu bolesti? A co na to babské rady?

PříčinyCo pomáhá
Babské rady

Bolest ucha Foto: Profimedia

Bolest ucha: při rýmě a zahlenění, z průvanu a větru, od zubů, od krční páteře

Bolest ucha vás může chytnout z mnoha různých příčin. Často doprovází různé formy nachlazení a rýmy, souvisí se zahleněním dýchacích cest. Vzniká také při intenzivním vystavení průvanu a studenému větru. Na vině mohou být i bolesti zubů nebo problémy s krční páteří.

Častou příčinou je také zánět zevního zvukovodu, k čemuž dochází spíše v letních měsících a po návštěvách bazénu. V zimním období pak bývají častější problémy se zánětem středního ucha. Případně se může jednat i o problémy se slinnou žlázou, které způsobují zduření v ušní oblasti.

Co pomáhá na bolest ucha?

V akutních případech, kdy je bolest nesnesitelná a lékařská pomoc se nenachází v bezprostřední blízkosti, sáhněte po ledovém obkladu, kterým může být třeba pytlík mraženého hrášku zabalený v utěrce. Obklad přiložte za ucho a nechte působit zhruba deset minut.

Chlazení pomáhá ulevit od bolesti a zabraňuje šíření zánětu. S nepříjemným bodáním a pícháním si poradí prášky proti bolesti jako Panadol, Ibalgin nebo Brufen. Na otok sliznic dobře fungují dekongescenční nosní léčiva, tedy kapky, které zprůchodní Eustachovu trubici a zmírní její zduření.

Bolest ucha: babské rady (alkohol, slivovice)

Mezi osvědčené babské rady patří kromě ledování také potírání daného místa alkoholovým roztokem. Kus vatičky namočíme například ve slivovici nebo jiné podobné pálence, důkladně vymačkáme, aby nebyl "nacucaný" a působily jen výpary, a opatrně vložíme do ucha.

Kdy k lékaři?

Co se otázky vyhledání lékařské pomoci týče, je především důležité rozeznat akutní problémy od těch neakutních. Mezi příznaky akutních ORL onemocnění se řadí krvácení, náhlé ohluchnutí a nesnesitelná bolest. V tomto případě lékaře vyhledejte co nejdříve. Pokud vás trápí zalehlé uši, zduření na krku a bolest, která se dá v rámci možností vydržet, můžete tomu dát několik dní a zkusit si s tím poradit podomácku.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Udělalo se vám z ničeho nic zle a vy nevíte z čeho? Zamyslete se nad tím, co jste jedli, protože je možné, že máte otravu jídlem. Co dělat?

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Máte svou oblíbenou polohu a v jiné prostě neusnete? Každá z nich má své pro a proti, avšak pokud nejraději spíte na levém boku,...

Echinacea purpurea

Echinacea: léčivé účinky, recept na domácí výrobu kapek

Třapatka nachová známější jako echinacea je květina, která nejen krásně vypadá, ale také léčí. Její účinky na lidské zdraví jsou doslova...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY