Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Máte svou oblíbenou polohu a v jiné prostě neusnete? Každá z nich má své pro a proti, avšak pokud nejraději spíte na levém boku, zpozorněte.

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví Foto: Pixabay

Proč nespat na levém boku?

Existuje hned několik důvodů, proč dlouhodobě nespat na levém boku. Pozor by měli dávat hlavně kardiaci nebo lidi s vysokým krevním tlakem. Proč?

  1. Při spaní na levém boku je vyvíjen větší tlak na srdce, pro které je následně těžší zásobovat orgány krví (musí pracovat proti gravitaci).
  2. Tato poloha může negativně ovlivňovat krevní tlak.
  3. Na levém boku se taktéž může komplikovat trávení kvůli stlačení slinivky, což může mít za následek plynatost a další trávicí potíže.
  4. Organismus vyplavuje v této poloze víc stresových hormonů, aby zvýšil omezený srdeční výkon.

Proč spát na levém boku?

Spaní na levém boku má samozřejmě i svoje výhody, a je proto nutné zvážit, zda jsou jeho přínosy zrovna pro vás lepší než negativa.

Výhody spaní na levém boku

  • snadnější průchod natrávené potravy tlustým střevem,
  • snížení rizika refluxu,
  • lepší krevní oběh.

Jak správně spát na boku?

Spaní na boku má svá pozitiva, jako je například úleva pro páteř při spaní v klubíčku nebo zmenšení rizika chrápání či spánkové apnoe zejména u lidí s nadváhou. Nejen výběr správné strany má vliv na kvalitu spánku a naše celkové zdraví. Na co dalšího se zaměřit?

Výběr polštáře Pro spaní na boku je lepší vyšší a tvrdší polštář s paměťovou pěnou, která se vám přizpůsobí i pokud často měníte strany.
Správná matrace Matrace, která se přizpůsobí zakřivení vaší páteře, ramenům i bokům, je nezbytná pro pohodlné spaní na boku. Nejvhodnější jsou měkčí nebo středně tvrdé matrace.
Poloha nohou Při spaní na boku lehce pokrčte nohy a vložte si mezi koleny plochý polštář nebo peřinu. Tak docílíte opravdu relaxační pozice pro klidný a nerušený spánek.

Nevýhody spaní na boku

  • bolesti ramen a znecitlivění paží,
  • zvrásnění pokožky obličeje,
  • tlak na čelist,
  • bolesti kyčlí (pokud spíte na tvrdém podkladu).

Spací polohy

Mimo spaní na boku můžete spát buď na zádech, břiše nebo polohách, které jsou něco "mezi". Málokdo spí celou noc v jedné pozici a většina je během noci mění. Zkuste se schválně natočit na video, abyste zjistili, ve které poloze trávíte většinu noci.

Spaní na zádech

Pro většinu lidí je tohle nejméně oblíbené poloha, avšak z hlediska zdraví je také ta nejméně problematická. Spaní na zádech ulevuje kloubům a také orgánům, které nejsou tolik zatěžované, a nezpůsobuje vrásky.

Spaní na břiše

Odborníci se shodují, že toto je nejméně zdravá poloha pro spánek. Sice u většiny lidí zabrání chrápání, ale díky nutnému otočení hlavy do strany se namáhá krční páteř, což může způsobit ztuhlost, bolesti nebo brnění končetin. Pokud už musíte spát na břiše, dejte pryč polštář, nebo zvolte jen nějaký velmi nízký.

Zdravý spánek v těhotenství: jak spát v těhotenství

V těhotenství se paradoxně spaní na levém boku vyloženě doporučuje. Proč? Protože se při něm snižuje tlak rostoucí dělohy na cévy a zlepšuje se tak krevní oběh.

Těhotným ženám pomůže nejen vypodložit kolena polštářem, ale i bříško, které je tak nebude táhnout dolů a způsobovat například bolesti zad. Právě proto se používá dlouhý těhotenský polštář, který podloží bříško i kolena zároveň. Nicméně se obejdete i bez něj pomocí dvou samostatných polštářů nebo srolované deky.

Jak zlepšit kvalitu svého spánku? Vše se dočtete v tomto článku.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

spankova-paralyza

Co je to spánková paralýza, jak vzniká a jak se jí zbavit?

Uprostřed noci se probudíte, slyšíte děsivé zvuky nebo vidíte postavu vedle postele. Chtěli byste křičet nebo utéct, ale nejde to. Spánková...

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Kdo by neznal to otravné bzučení, které vám v noci doslova pije krev! Podívejte se s námi na pár tipů a metod, jak se nenasytným komárům...

Syndrom vyhoření snadno zničí život – nemáte ho i vy?

Syndrom vyhoření snadno zničí život – nemáte ho i vy?

Syndromem vyhoření trpí stále více lidí, kteří si jej ani neuvědomují. Nepatříte mezi ně? Přečtěte si, jak se projevuje a jak jej lze...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY