Co je to spánková paralýza, jak vzniká a jak se jí zbavit?

Uprostřed noci se najednou probudíte, slyšíte pisklavé zvuky a těžko rozpoznatelné hlasy nebo kolem vaší postele stojí neznámé postavy. Chtěli byste křičet, ale nejde to, chtěli byste se zvednout a utéct, ale nemůžete se pohnout z místa. Svírá vás ochromující hrůza. Pravděpodobně vás neposedl démon, ani nevidíte duchy. Podle všeho jde o bdělou noční můru, odborně řečeno o spánkovou paralýzu. O co přesně se jedná? Odkud se bere, jak se projevuje a jak s ní zatočit?

Spánková paralýza Foto: Profimedia

Co je to spánková paralýza? – význam, příznaky, průběh

Spánková paralýza přezdívaná také jako spánková obrna nebo bdělá noční můra je zvláštní stav mezi spánkem a bdělostí, kdy se náhle dostaneme do ostré bdělosti, doprovázené vidinami nebo slyšinami. Vidíme postavy, které se k nám natahují, nebo jsme obklopeni strašidelnými zvuky a hlasy, ale na nic z toho nemůžeme reagovat. Naše tělo je jako svázané a nejde nám vydat ani hlásku, třebaže se o to snažíme sebevíc.

V takovém stavu se cítíme jako probuzení, ale zároveň jsme stále uvnitř snu, který na rozdíl od lucidního snění neovládáme. Naše tělo je stejně bezvládné, jako bývá ve spánku, a tak nám v tomto poloprobuzeném stavu připadá ochromené. Jako by naše mysl byla probuzená, ale tělo ještě ne, a tak jsme jako zkamenělí a zároveň si uvědomujeme svou bezmoc, což často vyvolává úzkostné stavy.

Ke spánkové paralýze dochází v přechodu mezi jednotlivými spánkovými fázemi nebo mezi bdělým stavem a spánkem, tedy úplně na začátku, když se teprve vnořujeme do světa snů, kdy se objevují hypnagogické halucinace (typické pro počáteční spánkovou fázi).

Facebookový profil

Co způsobuje spánkovou paralýzu? – příčiny, vznik, původ

Jednou z hlavních příčin vzniku spánkové paralýzy je nepravidelný spánkový režim. To znamená, že jednou jdeme do postele v deset večer, další den nad ránem, potom znovu dříve a tak pořád dokola. Tím pádem nemáme žádnou rutinu a náš mozek je tím zmatený.

Velmi častým důvodem, proč lidé trpí spánkovou paralýzou, je i nadměrný a dlouhodobý stres. Pokud právě procházíte náročným životním obdobím, čekají vás důležité zkoušky, trpíte pod tíhou odpovědnosti v práci nebo jste se dostali do nějaké velmi stresující situace, dost pravděpodobně se to odrazí i na vašem spánku. Více o významu a původu stresu, jeho příznacích a způsobech, jak s ním pracovat a úspěšně se ho zbavit, najdete TADY. V článku najdete i 10 tipů, jak úspěšně zvládnout stres.

Obecně jsou k těmto stavům náchylnější také jedinci se sklony k psychické labilitě nebo s duševními poruchami. Dalším faktorem je užívání zvýšené míry alkoholu nebo drog, které nás vytrhne ze střízlivého normálu a může vyvolávat tyto stavy.

Jak se zbavit spánkové paralýzy? – léčba, co s tím

Statisticky se tato spánková porucha objevuje mnohem častěji u jedinců, kteří spí na zádech. Můžete tedy zkusit najít jinou vyhovující polohu, na břiše, na boku nebo smotaní do klubíčka. Pozitivně ovlivnit kvalitu našeho spánku může i přítomnost druhého člověka nebo velký polštář, který objímáme.

Důležitým krokem je také ustálení spánkového cyklu a celkové zlepšení spánkové hygieny. Vytyčte si čas, kdy budete uléhat do postele, a pokud možno ho pravidelně dodržujte. Neusínejte s mobilem ruce, snažte se alespoň dvě hodiny před usnutím nekoukat do obrazovek a nevystavovat se modrému světlu, které pro náš mozek není v této části dne přirozené.

Dobrým společníkem před usnutím může být kniha, meditace při světle svíčky nebo deník, do kterého se vypíšete ze všeho, co máte na srdci, co vás tíží nebo zahlcuje, abyste mohli ulehnout s čistou hlavou.

Snažte se vyvarovat kávy i jiných kofeinových nápojů a alkoholu. Pamatujte, že před spaním není dobré jíst příliš těžká a vydatná jídla, není po nich snadné usnout a navíc podporujíc divokost snů. Ve vašem případě se snažíme dosáhnout opaku. Babským receptem na příjemné usínání je mléko s medem nebo kakao.

Místnost, ve které usínáte, by měla být tmavá, tichá a dobře vyvětraná. V posteli byste měli mít dost místa a celkově se v ní cítit pohodlně.

Pokud se vám spánková paralýza opakuje, určitě doporučujeme konzultovat své zážitky s odborníkem a společně se snažit najít řešení. Je možné, že k vám skrze tyto stavy promlouvá něco hlubšího, co je potřeba zahojit. Nezapomínejte, že vaše duševní zdraví je stejně důležité jako to tělesné.

Jak se na spánkovou paralýzu dívá ezoterika a lidová pověrčivost? – duchové, démoni, příběhy

Přestože z vědeckého hlediska se jedná o výplody lidského mozku, ezoterika a lidová pověrčivost pohlíží na spánkovou paralýzu a halucinace s ní spojené všelijak. V takový člověk může být považovaný za posedlého s tím, že se mu zjevuje ďábel nebo čarodějnice a snaží se ho ovládnout. Případně s ním komunikují vyšší bytosti a jiné světy.

Další interpretací bývá, že se jedná o duchy zemřelých, kteří nás tímto způsobem navštěvují a komunikují s námi. Takový stav je pak vnímán jako změněné vědomí, kdy se jedinec ocitá mezi dvěma světy a komunikuje se záhrobím. V těchto případech se v minulosti obvykle přistupovalo k vysvěcení daného místa, pronášení různých modliteb nebo zaříkávadel, vymítání ďábla a podobně.

Současné vědecké poznatky však umožňují se na věc dívat mnohem střízlivěji. Ona postava, kterou vidíte vedle postele, nebo tajuplné hlasy, jsou stejně reálné jako to, co vidíte v běžném snu – jedná se o sen v poloprobuzeném stavu, který však pociťujeme tak opravdově, že má moc nás pěkně vyděsit.

zdroje:

  • https://www.vitalia.cz/clanky/spankova-paralyza-vetsi-hruzu-jste-nezazili/
  • https://www.herbalus.cz/blog/5788175-spankova-paralyza-co-to-je-kde-se-bere-a-jak-ji-vylecit
  • https://www.vyspise.cz/article/cz/jak-polohy-pri-spanku-ovlivnuji-zdravi
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1nkov%C3%A1_paral%C3%BDza

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hluboký spánek REM: Jak ho zlepšit, sny, délka, fáze

Co je REM spánek?

Co se děje ve fázi REM spánku? Proč jsou pro nás sny tak důležité? Zjistíte v našem článku.

Jak začít se saunováním - účinky, zásady, co s sebou

Jak začít se saunováním – účinky, zásady, co s sebou

Saunování je příjemnou kratochvílí i osvědčeným lékem na oslabenou imunitu, četné neduhy i špatnou náladu. Zní to lákavě? Pojďte se...

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY