Podzim plný chřipky a nachlazení. Jak se bránit?

Také milujete krásu zbarveného listí v podzimní přírodě? Nebo místo nostalgie při pomyšlení na podzimní měsíce cítíte spíš škrábání v krku. Podzimní období je bohužel spojeno s častějším výskytem rýmy, kašle a dalších respiračních nemocí. Proč se to děje a jak to udělat, abyste letos chladné měsíce přečkali ve zdraví?

Podzim plný chřipky a nachlazení. Jak se bránit? Kmpzzz / Shutterstock.com

Proč jsme na podzim nemocní?

Podzim je obdobím, kdy se dá dohromady několik faktorů, které naši imunitu podrobí těžké zátěžové zkoušce.

Chybí nám sluníčko

Letní sluníčko je ta tam a našemu tělu chybí. Nejenže se sluníčkem přichází dobrá nálada. Sluneční paprsky jsou nepostradatelné pro aktivaci vitaminu D, ke které dochází v naší kůži. Málo slunečního svitu znamená málo “déčka”, což má neblahý vliv na fungování naší imunity. Pro funkci imunitního systému je totiž vitamín D zcela zásadní.

Dýcháme studený vzduch

Proč tak snadno něco chytíme, když se na podzim ochladí? Odpověď vás možná překvapí. Na vině totiž není teplota vzduchu, jak by se na první pohled mohlo zdát. Šíření virů a bakterií na podzim nahrává něco trošku jiného. Studený vzduch v sobě totiž udrží mnohem méně vlhkosti, než nahřátý vzduch v létě. Studený vzduch je proto také suchý vzduch a nízká vlhkost vzduchu přímo nahrává šíření kapénkových infekcí. Nemocný člověk kolem sebe šíří kapénky nejen kýcháním a kašláním, ale i prostým mluvením nebo když se dotýká předmětů špatně umytýma rukama.

Jdeme od nachlazení ke chřipce

Už vás jen trošku škrábe v krku a rýmu už skoro nemáte. V takovém stavu nachlazení ještě rozhodně není vyléčené! I po prodělání lehké virózy je tělo oslabené a tím pádem i náchylné k chycení další infekce. Běžně se tak stává, že se nedoléčené nachlazení pořád vrací nebo vás v horším případě natolik oslabí, že vás skolí bakteriální angína nebo zánět průdušek. Po vlně nachlazení ze začátku podzimu také velmi často udeří mezi listopadem a únorem chřipková epidemie. Ano, přichází přesně v dobu, kdy je mnoho lidí oslabených nejen podzimním stonáním. Chřipkové onemocnění obvykle udeří s velkou razancí – silným suchým kašlem, vysokou horečkou a bolestí celého těla. Pro lidi s oslabenou imunitou, nejmenší děti nebo staré lidi může být i život ohrožující. Chřipka rozhodně není nemoc, která by se měla podceňovat!

Zůstaňte zdraví!

Aby imunita podzimní nápor zvládla a uchránila vás v období chřipek a nachlazení, je vhodné se o ni starat po celý rok. Obzvláště pak na podzim vyžaduje speciální péči:

  • Pestře se stravujte a ani na podzim nezapomínejte na dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou přirozeným zdrojem vitamínů a  minerálních prvků. Každý týden ať je také v jídelníčku ryba jako zdroj nenahraditelných omega-3 nenasycených mastných kyselin.
  • Nenechte se nakazit. Virózu snadno chytíte na přeplněných místech třeba v MHD. Snažte se takovým místům co nejvíce vyhýbat nebo se chraňte nanorouškou nebo respirátorem. Po návratu domů si vždy dobře umyjte ruce mýdlem a teplou vodou.
  • Přizpůsobte oblékání počasí venku. Přicházející zima rozhodně neznamená, že máte sedět celé dny zavření doma. Naopak, pobyt venku pomáhá organismu se otužovat. Tak doma najděte čepici a vlněnou šálu a vyražte třeba na podzimní procházku.
  • Věrnou kamarádkou podzimního nachlazení je rýma. Nepříjemná je hlavně pro ty, kdo trpí na časté záněty vedlejších nosních dutin. Otázkou tedy je, jestli je možné se před rýmou nějak ochránit. Máme pro vás dobrou zprávu, protože s  předcházením rýmě může pomoci správná hygiena nosu. Jak na ni? Zvykněte si pravidelně čistit nos pomocí spreje s  izotonickou mořskou vodou, který bude odplavovat případné patogeny zachycené na nosní sliznici.
  • Zvlhčujte doma vzduch. O tom, že chladný vzduch je hodně suchý už zde byla řeč. Pokud tedy máte doma suchý vzduch, vyplatí se vám pořídit si kvalitní zvlhčovač vzduchu. Zdraví máme každý přece jen jedno a rozhodně se vyplatí do něj trochu investovat!

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Představte si svět, ve kterém vás nikdy nebudou bolet záda – svět bez pocitu ztuhlosti mezi lopatkami po celodenním sezení v práci, bez...

Léčivá houba čaga

Léčivá houba čaga: Jaké jsou její účinky a jak ji využít?

Už jste slyšeli o zázračné houbě jménem čaga? Přezdívá se jí také "houba nesmrtelnosti". Jedná se o druh choroše, který parazituje na...

Jaké jsou druhy antikoncepce? Od pilulek, náplastí po injekce

Jaké jsou druhy a cena antikoncepce? Od pilulek, náplastí po injekce

Vynález antikoncepční pilulky představoval sexuální revoluci. Od té doby hormonální antikoncepce prošla velkou proměnou a výrazně se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY