Úpal a úžeh: Jaké jsou příznaky a co s nimi?

S přicházejícím létem se nás začínají dotýkat otázky spojené s vysokými teplotami. Sluníčko v plné síle nám sice přináší různé benefity, avšak jsou s ním spojena i mnohá rizika. Například úžeh a úpal dokážou pěkně potrápit organismus. V čem spočívají, v čem se liší a co si s nimi počít?

Úžeh a úpal Foto: Profimedia

Co je úžeh a co úpal? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Úžeh i úpal jsou neduhy spojené s letním obdobím, zvýšenou sluneční aktivitou a vysokými teplotami, které k němu patří. Obě nemoci tkví v přehřátí a mají i podobné příznaky, ale jejich původ se může výrazně lišit.

V případě úžehu jde o přehřátí mozku, které je následkem delšího pobytu na přímém sluníčku. Často plyne z nedodržení zásad zdravého pobytu na slunci, jakými jsou pokrývka hlavy, dostatečná hydratace nebo pobyt ve stínu přes polední hodiny.

Zato úpal znamená celkové přehřátí organismu, které je dáno primárně vysokou teplotou. I když samozřejmě může také souviset s pobytem na přímém slunci, nejčastěji k němu dochází v uzavřených, špatně větraných prostorách, do nichž praží, v nichž je horko a dusno. Může se jednat například o kanceláře nebo dopravní prostředky, ve kterých není správně zavedená klimatizace. Celou situaci pak ještě zhoršuje, když zároveň nedodržujeme pitný režim.

Úpal a úžeh u dětí

Obzvlášť nebezpečný je úpal pro děti. Nemají totiž dostatečně vyvinutou termoregulaci, a tak přehřátí organismu mnohem hůře snáší. Proto je nesmírně důležité v jejich případě dodržovat pitný režim a dávat pozor, aby netrávily příliš času na sluníčku nebo v horkých, dusných, špatně větraných prostorách.

Dalšími rizikovými skupinami jsou senioři, jedinci trpící nadváhou a pacienti s onemocněním srdce.

Úpal a jeho příznaky (zimnice bez teploty)

Úpal je výsledkem dehydratace a rozhozeného systému pocení, který přirozeně ochlazuje tělo. Následkem toho celková teplota organismu nepřiměřeně stoupá. Ke stejnému jevu může docházet vlivem oblečení z neprodyšných materiálů, které zabraňují odpařování potu. Na vině může být i prostředí s příliš vysokou vlhkostí vzduchu, což pocení ovlivňuje stejným způsobem.

Pakliže se tělesná teplota dostane na 40°C, dochází k úpalu. Ten se projevuje celkovou nevolností, bolestí hlavy, mělkým zrychleným dýcháním, v těžších případech i horečkou a zvracením. Dalšími příznaky jsou suchá kůže bez potu, svalové napětí a křeče, zmatení, mdloby až ztráta vědomí.

Úpal: léčba, první pomoc

V případě úpalu je ze všeho nejdůležitější dotyčného zchladit a dostatečně hydratovat. Pokud je to možné, vhodným řešením je studená sprcha nebo koupel v chladné vodě. Důležitý je také přísun tekutin.

Změna prostředí je nutná, zejména pokud na jeho základě úpal vznikl. Přesun na místo v chladu a stínu může jedině prospět. Ve vnitřních prostorách je záhodno vyvětrat, anebo ještě lépe vyjít ven na čerstvý vzduch.

Jedná-li se o akutní případ, pomůže také rozepnout upnuté oblečení a uložit do polohy vleže s nohama zdviženýma nahoru. Chladnou vodou, ať už koupelí, nebo jen namočenými obklady, je třeba tělesnou teplotu snížit na 38,5 °C.

Pokud je situace vážná a pacient ztrácí vědomí, doporučuje se přivolat odbornou pomoc.

Úžeh a jeho příznaky (průjem, zimnice, zvracení)

Úžeh znamená přehřátí mozku na základě nepřiměřeného vystavení se přímému slunečnímu záření. Obvykle k němu dochází při nerozumně dlouhém opalování, sportování, práci nebo výletování na slunci. Příznaky se často dostavují až po několika hodinách.

Podobně jako v případě úpalu se úžeh projevuje bolestí hlavy a nevolností. Může se dostavit i horečka a zvracení. Kůže bývá opálená až spálená, zároveň se ale nepotí, jak by měla, a tak je suchá a napjatá. V těžších případech se objevuje také ztuhnutí šíje, které se podobá tomu při zánětu mozkových blan.

Úžeh: léčba, první pomoc

V případě úžehu pomáhají studené obklady na hlavu. Může to být kus látky namočený do studené vody, ale i ledování sáčkem s mraženou zeleninou. Pokud jedinec s úžehem setrvává na přímém sluníčku, tak je nutné ho okamžitě přesunout do chladu a stínu. Posledním bodem je hydratace. Neprodleně by měl přijmout dostatečné množství vody.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla a vody

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

Jídlo, pití a spánek je nutným předpokladem k přežití. Co se ale stane, když člověk přestane jíst? Jak dlouho dokáže bez jídla a vody...

Tibetská (kefírová) houba

Tibetská (kefírová) houba: léčivé účinky a recept

Tibetská kefírová houba je velkým trendem poslední doby. O co přesně se jedná a jaké využití pro ni lze najít v české kuchyni a lékárně?

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Udělalo se vám z ničeho nic zle a vy nevíte z čeho? Zamyslete se nad tím, co jste jedli, protože je možné, že máte otravu jídlem. Co dělat?

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY