Přečtěte si, jak se zbavit molů jednou provždy!

Moli jsou známí škůdci, kteří vypadají na první pohled nevinně (neštípou a nevydávají žádné zvuky), nicméně znehodnocují potraviny nebo oblečení ve skříních. Jak rozeznat mol šatní a potravinový a jak se jich zbavit? To se dozvíte v tomto článku.

Jak poznat moly (šatní vs. potravinový) – Jak najít hnízdo molů
Jak se zbavit potravinových molů – Jak se zbavit šatních molů

Potravinový mol Foto: Pixabay

Jak rozeznat moly: mol šatní vs. potravinový

Ještě předtím než vám poradíme několik triků, jak se zbavit molů, přečtěte si, jak od sebe rozeznat oba druhy.

Mol šatní

Dospělý motýl mola šatního dorůstá do velikosti 4 až 8 milimetrů. Má zlatavou barvu a stříbrná křídla. Problémy způsobují v domácnosti především jeho larvy, které požírají kůži, peří a vlnu. Proto motýlky nejčastěji najdete ve skříních s oblečením.

Mol potravinový (zavíječ moučný)

Mol potravinový může být až dvakrát větší než mol šatní. Dospělý jedinec je šedivý nebo tmavě hnědý, žije 30 až 45 dní (larva 2 až 3 měsíce). Jak už název napovídá, tento druh molu vyhledává potraviny (především sypké jako je mouka, koření, obiloviny, müsli, ale i luštěniny, ořechy nebo čokoládu), do kterých následně klade vajíčka. Vylíhnuté larvy poté požírají vaše zásoby až do doby než nastane čas jejich zakuklení (zámotky v potravinách a na jejich obalech).

Jak najít hnízdo molů?

Najít hnízdo molů nemusí být jednoduché. Vyžaduje to trpělivost a důslednost. Abyste odhalili všechna hnízda, je třeba projít veškeré potraviny (i ty zavřené, protože moli se umí prokousat některými sáčky nebo proklouznout pod některými uzávěry). Zda je napadli moli, poznáte snadno – najdete v nich výše zmiňované pavučinky, larvy a případně i dospělé jedince. Zdroj molů však můžete objevit také v košíku s ořechy nebo v suchých květinách.

Jak se zbavit potravinových molů: účinné prostředky a prevence

Ptáte se, jak se zbavit molů v kuchyni? V případě, kdy vám po bytě poletují potravinoví moli, nejprve projděte veškerá místa, kde se mohou nacházet (skříň s jídlem, spíž,...) a všechny potraviny (i uzavřené) pro jistotu vyházejte. Je to jistější než riskovat, že vám v některých zůstanou a vy budete celý postup muset opakovat.

Co proti molům: účinné prostředky

Poté celé místo omyjte (můžete použít vodu s octem) a následně využijte některou z následujících možností (nebo jejich kombinaci), které podle uživatelů z diskuzí fungují:

  • mololapky (pasti na moly) neboli lepové feromonové pásy, které lákají a odchytávají samce, tím dochází k zamezení páření se samicemi a tedy i množení larev,
  • Biolit Uni – sprej proti molům, pomocí kterého se jich můžete zbavit chemickou cestou,
  • vosičky Trichogramma– moly můžete zneškodnit také přírodně pomocí vosiček, které snadno najdou vajíčka motýlků a nakladou do nich svoje vlastní, toto dražší řešení využívají i zemědělci proti jiným škůdcům, vosičky jsou navíc neviditelné a pro člověka neškodné, na tomto e-shopu by měly být k dostání na začátku října.

Preventivní opatření

Po likvidaci nezapomeňte na preventivní opatření:

  • Nakupte dobře uzavíratelné dózy (např. skleněné, plastové nebo plechové), do kterých moli neprolezou. Čerstvě přinesené potraviny ihned zkontrolujte a přesuňte do nachystaných dóz. Ty po pár dnech opět prohlédněte (někdy není ihned patrné, že se v nakoupených potravinách škůdci uhnízdili).
  • Nedělejte si zbytečně velké zásoby jídla, které nejste schopní bezpečně skladovat.
  • Nezapomeňte zlikvidovat zbývající motýlky, kteří velkému zásahu unikli (mohli být zakuklení na stěnách u stropu nebo schovaní někde jinde). Pamatujte, že důslednost a důkladnost je v boji s moly pro úspěch zásadní.

Jak se zbavit šatních molů?

Ptáte se, jak se zbavit molů v bytě? Pokud jste doma našli šatní moly, nejprve vyndejte ze skříní všechno oblečení. Poté skříně vysajte (i veškeré praskliny) a omyjte šetrným čisticím prostředkem. Následně do nich nastříkejte sprej proti molům, který by měl zahubit schované motýly a larvy. V dalším kroku je třeba najít zdroj molů v oblečení. S největší pravděpodobností se bude jednat o vlněný, kožený, bavlněný kousek (případně polštář nebo přikrývka z peří).

Napadené kousky vyhoďte, zbývající vyperte na vyšší teplotu (alespoň 60°C). Oblečení z hedvábí nebo vlny zkuste vzít do čistírny (je dobré dopředu na výskyt molů upozornit) nebo ho hluboce zmrazit. Zmrazení provedete jednoduše – oděvy vložte na volno do igelitových sáčků s těsným uzavíráním, poté je dejte do mrazáku minimálně na 72 hodin. Po uplynutí této doby nechte oblečení v sáčku rozmrazit. Následně ho vyndejte, vyklepejte a vyperte na nízkou teplotu, abyste se tak zbavili již uhynulých molů.

Preventivní opatření a prostředky

Abyste se v budoucnu problémům s šatními moly vyvarovali, nenechávejte ve skříních staré a nenošené oděvy z výše zmiňovaných materiálů. Skříň jednou za čas vyvětrejte a umyjte její vnitřní prostory. Oblečení pověste na ramínka nebo ho složte do komínků (vyhněte se jeho skladování v igelitkách).

Jako preventivní prostředky můžete použít aromatické vůně v podobě mýdel nebo vonných sáčků (levandule, skořice, hřebíček, citrusová kůra nebo rozmarýn). Dalším řešením je feromonový lapač molů, který působí především na samce. Při silném zamoření pomůže dýmovnice.

Pomohlo vám proti molům něco jiného? Budeme rádi, když se s námi o tipy podělíte v komentářích.

Zdroj:

  • pasti.cz,
  • emimino.cz,
  • blog.mall.cz.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak se zbavit octomilek - lapače a pasti, které fungují

Jak se zbavit octomilek - lapače a pasti, které fungují

Trápí vás octomilky? Hledáte účinný způsob, jak se mušek zbavit?⚡Zjistili jsme pro vás, co opravdu zabírá.✅ Vyzkoušeli jsme i babské rady!

Jak a čím levně vyčistit pračku - ocet, soda, babské rady a další

Jak a čím levně vyčistit pračku - ocet, soda, babské rady a další

Víte, jak a čím vyčistit pračku? Jak vyčistit buben pračky nebo její filtr? ✨Jak odstranit zápach z pračky? Známe odpovědi.

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Kdo by neznal to otravné bzučení, které vám v noci doslova pije krev! Podívejte se s námi na pár tipů a metod, jak se nenasytným komárům...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY