Jak nejlépe zvládnout jet lag?

Cestování letadlem napříč několika časovými pásmy je spojeno s nepříjemným dopadem na náš organismus, který se nazývá jet lag nebo česky pásmová nemoc. Naše tělo se vyrovnává s časovým posunem a změnou spánkového režimu. Jak tento stav co nejrychleji překonat?

Jak nejlépe zvládnout jet lag?
Foto: Colombo Photography / Shutterstock.com

Na cestu letadlem se předem připravte

Nejlepším lékem na většinu nemocí je prevence. Máte-li tedy možnost jet lagu předejít, jde o úplně nejlepší variantu. Rada je jednoduchá. Snažte se svůj denní režim alespoň částečně přizpůsobit destinaci, do které míříte. Těžší to je samozřejmě ve chvíli, kdy letíte na druhou stranu planety. Nepochybně ale budete schopni svůj spánkový režim již doma posunout o 1 až 3 hodiny. Chodit spát tak budete například o dvě hodiny dříve či později. Při letu směrem na východ choďte spát dříve, při cestě směrem na západ se naučte chodit spát dle možností později.

Díky tomuto kroku pomyslně snížíte počet pásem, který budete muset během své cesty ze dne na den překonat.

Snažte se letět přes den

Platí to opět zejména pro kratší vzdálenosti, nicméně z hlediska časového posunu je ideální, pokud na cestě budete od rána do večera. Doma se tedy dle potřeby probudíte například v šest ráno a zamíříte vlakem, autobusem či automobilem na letiště. Během dopoledne pravděpodobně bude vaše letadlo odlétat. Například při letu do Spojených arabských emirátů, kde je časový posun +3 hodiny oproti času v ČR, strávíte v letadle asi šest hodin. I s následnou cestou na hotel byste tak vše měli do večera stihnout přesně tak, abyste mohli rovnou ulehnout. S usnutím po únavné cestě pravděpodobně nebudete mít problém. Svůj biorytmus tak dokážete okamžitě přenastavit tak, abyste ráno pro probuzení byli svěží a plní energie.

Když plán nevychází, zůstaňte vzhůru

Málokdy se ale podaří vše naplánovat tak, abyste mohli ihned po příletu ulehnout. V takových situací se obvykle radí zůstat vzhůru. Není nic horšího než přiletět do cílové destinace v dopoledních hodinách tamního času a zamířit do postele. Svůj režim pak budete dávat do pořádku několik dní.

Místo toho si dopřejte den volna a vyrazte na výlet po okolí. Snažte se být na sluníčku, aby vaše tělo dostalo signál, že je den. Teprve večer (v případě větší únavy již v průběhu pozdního odpoledne) můžete ulehnout. Během tohoto prvního dne, který je plný únavy, byste se neměli pouštět do ničeho riskantního. Nesedejte za volant, nesportujte. I tak ale je dobré pamatovat na cestovní pojištění, které vám pomůže z finančního hlediska pokrýt mnohé nepříjemnosti třeba z titulu škody způsobené třetí osobě.

Když režim není v pořádku

Pakliže u vás jet lag udeřil naplno, nesnažte se únavu přebíjet kofeinem. Místo toho je dobré pomoci tělu v tom, kdy má usnout. Dobrou volbou je například tzv. spánkový hormon melatonin, s jehož pomocí dáte tělu signál, že se má uchýlit ke spánku. Alternativou mohou být zejména v prvních dnech i tlumicí prášky na spaní.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Letící letadlo

Víte, jak postupovat na letišti či co se nesmí brát do letadla?

Jste poprvé na letišti? Máme pro vás rady, jak postupovat, abyste se vyhnuli chybám i trapasům, které se některým lidem kvůli neznalosti...

Žádost o cestovní pas – cena, jak dlouho trvá a další info

Žádost o cestovní pas – cena, jak dlouho trvá a další info

Potřebujete si zažádat o nový cestovní pas a hledáte jasné a přehledné informace? Vše, co potřebujete o vydání nového pasu vědět, najdete v...

Ďáblova prdel

Tipy na výlety po Česku: Ďáblova prdel v České Kanadě

Chystáte se na výlet, rádi byste vyrazili do přírody a zároveň navštívili kuriozitu, na kterou jen tak nezapomenete? Už jste slyšeli o...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY