Největší stadiony světa: V jakých státech je najdete?

Největší stadiony světa se posuzují podle celkové rozlohy nebo kapacity míst k sezení. V tomto článku se dozvíte, v jakých státech se nachází TOP 10, která pojme podle oficiálních informací nejvíce fanoušků.

Fotbalový stadion Foto: Pexels

1. Rungrado May Day

2. Spotify Camp Nou

3. FNB stadion

4. Nový administrativní hlavní stadion

5. Stadion Wembley

6. Stadion Lusail

7. Stadion Azteca

8. Národní stadion Bukit Jalil

9. Stadion Borg El Arab

10. Stadion Salt Lake

Co znamená slovo „stadion“ a kdy vzniklo?

Než vám představíme seznam největších stadionů světa, podíváme se společně na původ slova „stadion“. Záznamy o něm sahají až do doby antiky a slovo označovalo podélné sportovní závodiště v délce 180 až 192 metrů.

Dnes se toto označení používá pro každé větší sportoviště s hledištěm ať už se na něm odehrává hokej, fotbal nebo třeba atletické závody. Nejmodernější stadiony mívají částečně nebo zcela pohyblivou střechu, kterou je možné podle potřeby zatáhnout nebo vytáhnout. Kromě sportovních událostí slouží také k pořádání kulturních a společenských akcí (koncerty, vojenské přehlídky apod.).

TOP 10 největších stadionů na světě

Většinu největších stadionů světa najdete v USA a jsou určené pro pořádání utkání amerického fotbalu. Ten však není v České republice příliš známý, a proto jsme se zaměřili na největší fotbalové stadiony na světě mimo Spojené státy americké a seřadili je podle kapacity.

1. Fotbalový stadion s největší kapacitou: Stadion Rungrado 1. května – Pchjongjang

Největším fotbalovým stadionem na světě s kapacitou 114 000 lidí je v současnosti Rungrado 1. května (jinak také Rungrado May Day) postavené na ostrově Rungra v severokorejském Pchjongjangu. Slavnostního otevření se dočkalo 1. 5. 1989 a první velká akce, která se na stadionu pořádala, byl 13. ročník Světového festivalu mládeže a studentstva.

V reakci na pořádání LOH v Soulu v roce 1988 potřebovala Severní Korea ukázat, že je legitimním státem, a proto nechala postavit společně s tímto stadionem také další stavby, které využila během zmíněného festivalu. Rungrado se využívá nejen na sportovní akce, ale také při politických vystoupeních a oslavách.

2. Spotify Camp Nou – Barcelona

Největším fotbalovým stadionem v Evropě je Spotify Camp Nou. Hřiště postavené v roce 1957 poskytuje 99 354 míst k sezení a využívá ho slavný klub FC Barcelona. Kromě mistrovství světa ve fotbale, které proběhlo v roce 1982, hostilo několik dalších významných evropských fotbalových soutěží a zápasů (např. finále Ligy mistrů, Pohár evropských národů 1964, finále LOH 1992...).

Od letošního léta však probíhá jeho rozsáhlá modernizace, díky které by měl stadion nově pojmout 105 000 až 110 000 diváků. Do té doby budou hráči Barcelony využívat olympijský stadion Montjuic, který pojme necelých 56 tisíc diváků. Ukončení rekonstrukce se předpokládá v roce 2026.

3. FNB stadion – Johannesburg

V TOP 3 se umístil fotbalový stadion FNB (First National Bank, jinak známý také jako Soccer City nebo The Calabash), který pojme 94 736 lidí. Nachází se na předměstí jihoafrického města Johannesburg.

FNB stadion se otevřel veřejnosti v roce 1989 a o 20 let později prošel rekonstrukcí. V roce 2010 se na něm odehrálo několik utkání (včetně finále) mistrovství světa ve fotbale. V současnosti je domácím hřištěm tamního profesionálního fotbalového klubu Kaizer Chiefs.

4. Nový administrativní hlavní stadion – Káhira

Od června tohoto roku je v egyptské Káhiře otevřený Nový administrativní hlavní stadion (anglicky „New Administrative Capital Stadium“), který je zároveň největším hřištěm v Egyptě. Se současnou kapacitou 93 940 míst k sezení se má stát egyptskou jedničkou místo Káhirského mezinárodního stadionu. Zatím si ho však nepronajímají žádné kluby.

Nicméně Egypťané by rádi v budoucnu pořádali olympijské hry nebo mistrovství světa, a proto kromě stadionu postavili také dvě kryté haly, bazén a další budovy, které mají plnit svou funkci během výše zmíněných plánovaných sportovních událostí.

5. Stadion Wembley – Londýn

Mezi TOP největší stadiony světa patří také sportoviště Wembley postavené na londýnském předměstí s kapacitou 90 000 lidí. Stadion vznikl na místě původního stejnojmenného a veřejnosti se otevřel na jaře roku 2007.

Wembley hostí hlavní fotbalové zápasy včetně domácích zápasů anglického národního fotbalového týmu a finále FA Cupu (anglický pohár). První profesionální zápas se uskutečnil 24. března 2007 mezi anglickými a italskými hráči do 21 let.

6. Stadion Lusail – Lusail

Největším fotbalovým stadionem v Kataru a 6. největším stadionem na světě je Lusail Iconic stadion, který byl postavený v roce 2017. Hostil 10 zápasů MS ve fotbale v roce 2022 (včetně finálového utkání mezi Argentinou a Francií). Údajně má nulovou uhlíkovou stopu a v současnosti pojme 88 966 lidí (místa k sezení). V roce 2024 se zde odehraje asijský pohár AFC U-23.

7. Estadio Azteca – Ciudad de México

Mezi největší stadiony na světě patří také Estadio Azteca s kapacitou 87 523 míst k sezení, který se nachází v hlavním městě Mexika. Stadion funguje již od roku 1966 a používá ho především domácí tým Club América a mexický národní tým.

V roce 1970 se zde konalo slavné semifinále (později nazývané jako „Zápas století“) mezi Německem a Itálií, při kterém padlo během prodloužení 5 gólů. V roce 2026 zde bude probíhat několik závěrečných utkání MS ve fotbale.

8. Bukit Jalil National Stadium – Kuala Lumpur

Do TOP 10 největších stadionů světa se probojovalo i národní sportoviště v hlavním městě Malajsie s kapacitou 87 411 míst k sezení. První sportovní události se zde uskutečnily v roce 1998. Stadion používá především národní fotbalový tým.

9. Stadion Borg El Arab – Alexandrie

Jedním z největších fotbalových stadionů je stadion Borg El Arab postavený v Egyptě v roce 2005 s kapacitou 86 000 lidí. Původně byl jedním z míst, kde se mělo uskutečnit mistrovství světa ve fotbale v roce 2010. To však nakonec proběhlo v Jihoafrické republice a Borg El Arab začala využívat egyptská fotbalová reprezentace. Konalo se zde také MS hráčů do 20 let.

10. Stadion Salt Lake – Kalkata

Stadion Salt Lake (jinak také Vivekananda Yuba Bharati Krirangan) je fotbalový stadion, který se nachází v Kalkatě (hlavní město Západního Bengálska). Jeho kapacita činí 85 000 míst k sezení. Slavnostního otevření se dočkal 25. 1. 1984, poslední rekonstrukce byla dokončena v roce 2017. Využívá ho několik indických fotbalových klubů.

Stadion hostil také několik důležitých mezinárodních zápasů. Především pak přátelské utkání mezi Argentinou a Venezuelou, které se odehrálo 2. 9. 2011. Nastoupil v něm i slavný Lionel Messi.

*️⃣ Kde je největší stadion na světě?

Největší fotbalový stadion Rungrado May Day s kapacitou 114 000 diváků se nachází v Severní Koreji.

*️⃣ Kde je největší fotbalový stadion v Evropě?

Největší fotbalový stadion v Evropě se současnou kapacitou 99 354 diváků najdete v Barceloně. Od roku 2026 by měl pojmout 105 000 až 110 000 diváků.

*️⃣ Kde je největší fotbalový stadion v ČR?

Největší fotbalový stadion v ČR je pražská Fortuna Aréna (dříve Synot Tip Aréna) s kapacitou 19 370 míst k sezení.

A co Strahovský stadion?

I přestože má Strahovský stadion největší kapacitu (neuvěřitelných 240 000 míst, z toho 50 000 k sezení), kvůli nepoužívání pro sportovní účely se do žebříčků nezahrnuje. Velký strahovský stadion byl postaven v roce 1926. V současnosti ho vlastní hlavní město Praha. V budoucnosti by se měl začít využívat jako technologické a inovační centrum.

A jaký stadion je naopak nejmenší?

Velikostní protipól se nazývá Eden Park a najdete ho v Aucklandu na Novém Zélandu. Hrají se na něm kriketové zápasy.

Zdroj:

  • en.wikipedia.org,
  • cs.wikipedia.org.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Parkování na letišti a u letiště v Praze.

Jak vyzrát na parkování na Letišti Václava Havla?

Chystáte se do zahraničí, ale nevíte, jak to udělat s přepravou na letiště v Praze? Jeďte vlastním vozem! V tomto článku vám poradíme, co...

Letící letadlo

Víte, jak postupovat na letišti či co se nesmí brát do letadla?

Jste poprvé na letišti? Máme pro vás rady, jak postupovat, abyste se vyhnuli chybám i trapasům, které se některým lidem kvůli neznalosti...

Žádost o cestovní pas – cena, jak dlouho trvá a další info

Žádost o cestovní pas – cena, jak dlouho trvá a další info

Potřebujete si zažádat o nový cestovní pas a hledáte jasné a přehledné informace? Vše, co potřebujete o vydání nového pasu vědět, najdete v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY