Jak si vybrat nový notebook?

Než se pustíte do výběru nového notebooku, musíte si nejprve odpovědět na několik otázek. Které to jsou a jak ovlivní váš výběr? Na to se společně podíváme a vysvětlíme si, jaké parametry jsou při koupi notebooku ty nejdůležitější.

Jak si vybrat nový notebook? Foto: Mihail / stock.adobe.com

Pracovní nebo pro osobní použití?

Budete notebook používat primárně na práci nebo spíše pro osobní použití? Na notebooku, který budete používat pro práci, strávíte pravděpodobně více jak 6 hodin denně, tudíž musí mít odolnou a bytelnou konstrukci, dlouhou výdrž baterie a také klávesnici, na kterou je spolehnutí a má dlouhou životnost. Notebook, který budete využívat pro osobní použití a budete na něm trávit minimum času a využívat pouze k občasnému psaní e-mailů a podobně, nemusí spadat do kategorie těch nejdražších a vystačíte si s levnějším modelem.

Stanovte si rozpočet

Aby pro vás byl nákup laptopu co nejsnazší, stanovte si hned na začátku rozpočet, jenž je pro vás přijatelný a nechcete či nemůžete jej překročit. Tím zúžíte výběr a můžete se následně zaměřit na nejlepší modely v dané cenové kategorii.

Jaký operační systém preferujete?

Parametrem, který znatelným způsobem zúží váš výběr, je také volba operačního systému. Máte na výběr ze dvou populárních možností:

  • Windows
  • macOS

Operační systém od společnosti Microsoft je tím vůbec nejrozšířenějším, zatímco MacOS je vlajkovou lodí firmy Apple. Těmito dvěma systémy ale vaše možnosti nekončí. Existují ještě dvě další, jež jsou méně známé, ale určitě jste o nich již někdy slyšeli. Máme na mysli Linux a Chrome OS. Linux je bezplatný a považován za jeden z nejbezpečnějších operačních systémů vůbec. Chrome OS skvěle spolupracuje s Chromem a produkty od firmy Google, ale k jeho plnému využití je nutné připojení k internetu.

Procesor a kapacita RAM

Důležitými body výběru je také volba procesoru a paměti RAM. Pro běžnou kancelářskou práci vám postačí obyčejný procesor, pro hraní je nutné vybrat nejméně čtyřjádrový a grafici jistě vědí, že jejich práce se neobejde bez těch úplně nejlepších. Při výběru kapacity RAM platí podobné principy. Práce v kanceláři a obyčejné hledání na internetu nevyžaduje více jak 4 GB. Běžnou volbou jsou notebooky s 8 GB RAM, které jsou jakýmsi současným standardem. Ty s 32 GB RAM a více jsou nedílnou součástí kanceláře lidí, kteří pracují s grafikou, upravují fotky a pracují najednou s několika programy.

Velikost notebooku

Nezapomeňte si promyslet ani to, jak velký laptop potřebujete. Jste často na cestách? Sáhněte po menší a skladnější variantě. Pracuje z domova a potřebujete kvalitní notebook, který bude bytelný a odolný? Nebojte se sáhnout po větších a těžších variantách.

Před tím, než se vrhnete do výběru nového notebooku, odpovězte si na zmíněné otázky a zjednodušte si nákup.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Podívejte se na ta nejlepší vánoční i novoroční přání, která můžete zaslat po emailu, SMS nebo jako obrázek či video.

Otevírací doba obchodů na Vánoce - Kaufland, Lidl a další

Otevírací doba obchodů na Vánoce - Kaufland, Lidl a další

Sháníte dárky zase na poslední chvíli? Potom se podívejte na otevírací dobu obchodů o vánočních svátcích. ✅ Víme, kde všude mají...

Jak na odstoupení od smlouvy - vzory a formulář

Jak na odstoupení od smlouvy – vzory a formulář

Co dělat, když darujeme nebo dostaneme nevhodný dárek ❓ Jak postupovat, když objevíme vadu na zakoupeném zboží a potřebujeme vyřídit...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY