Prodáváte svoje služby online? Podpořte je kvalitním obsahem a prodávejte na přehledné platformě

Aby vaše digitální služba vydělávala peníze, musíte ji dostat k zákazníkům. Jak na to? Podpořte ji obsahovým marketingem. Zjistěte, jak by měl vypadat obsahový marketing a proč je důležité prodávat na uživatelsky příjemné platformě. Online svět je plný příležitostí. Jde jen o to, je správně využít. Kdo je připraven, nebude překvapen.

Prodáváte svoje služby online? Podpořte je kvalitním obsahem a prodávejte na přehledné platformě Foto: Freepik

Obsah psaný pro lidi je král

Vypiplali jste si svůj produkt nebo službu od nápadu přes realizaci až po prodej? V tom případě je jasné, že k němu máte „rodičovský“ vztah. Opečováváte ho a chcete, aby se mu dařilo co nejlépe. Určitě ho chcete propagovat tak, aby se dostal k co nejvíce lidem. Proto začnete tvořit obsah na míru šitý vašemu produktu. Jste si ale jistí, že se obsah zaměřuje na vaši cílovku, nebo ho píšete spíše pro sebe?

Pokud plánujete tvorbu obsahu, a to jak placeného, tak neplaceného, vždy pamatujte na to, kdo jej bude číst. Proto je nesmírně důležité, abyste znali svoji cílovou skupinu. Co byste o svém zákazníkovi čili cílové skupině měli vědět?

  • Kdo to je – pohlaví, věk, bydlí ve městě či na venkově, žije v bytě či v domě, jaký je rodinný příjem?
  • Jaký řeší problém – zjistěte, proč zákazníci chtějí váš produkt a jaký problém jím chtějí vyřešit.
  • Kde získává informace – poznejte, odkud váš zákazník získává informace. Čte blogy na internetu, sleduje videa a sociální sítě, nebo upřednostňuje spíše časopisy? Díky tomu víte, jakým kanálem se váš obsah dostane k zákazníkovi.

Jakmile máte přehled o svojí cílové skupině, můžete nastavit tón komunikace, zjednodušeně: mluvte řečí vašeho kmene. A pokud budete navíc vědět, v jakém nákupním procesu zákazník právě je, připravíte mu obsah na míru. Takové informace váš zákazník snadno zkonzumuje, a proto se k vám bude opakovaně a rád vracet.

Na každou cílovou skupinu funguje něco jiného. Zatímco akademici ocení odborný jazyk a rozsáhlé studie ve specializovaných tištěných a internetových magazínech, ostýchavého teenagera oslovíte spíše kratšími, jednoduše psanými texty s příklady, které „postnete“ na sociální sítě.

Stručně, jasně, výstižně o tom, jak váš produkt pomůže zákazníkovi Foto: Freepik

Stručně, jasně, výstižně o tom, jak váš produkt pomůže zákazníkovi

Celý obsahový marketing půjde do „kopru“, pokud svému zákazníkovi jasně, stručně a výstižně nevysvětlíte, jak mu váš produkt nebo služba pomůže. Mějte jasně definovaný svůj USP (Unique Selling Proposition) neboli unikátní prodejní argument.

Právě USP řekne vašim zákazníkům, v čem vaše zboží vyniká a v čem se odlišuje od konkurence. Skvěle odprezentovaná unikátnost se samozřejmě promítne v ceně, kterou budete za svoji službu fakturovat.

Na první dobrou by zájemci o koupi měli pochopit, v čem jim váš produkt pomůže. A proto potřebujete vědět, co vaši zákazníci řeší a co od vaší nabídky očekávají. Pokud lidé nepochopí, co jim vaše služba nabízí, obrátí se na konkurenci.

Chcete vydělávat? Dávejte o sobě vědět – pravidelně

Máte báječný produkt a vymazlený příběh, který mapujte vznik vaší značky? Budou vám k ničemu, když se o nich zákazníci nedozví. Na řadu přichází marketingová komunikace, která vám pomůže zboží dostat k vaší cílovce a přesvědčit ji, že ho potřebují.

Díky obrovskému dosahu internetu je nejlepší začít právě zde. Pravidelně svůj produkt propagujte na:

  • sociálních sítích,
  • blogu,
  • ve facebookových reklamách,
  • v reklamách na Google,
  • natáčejte videa na YouTube,
  • spolupracujte s influencery.

Nezapomeňte také na podporu SEO, které vám může dovést nové zákazníky a zvýhodnit vás před konkurencí.

Digitální produkty prodávejte na jednoduché a přehledné platformě

Přesvědčili jste zákazníka o koupi? Byla by škoda, aby z ní sešlo kvůli nesrozumitelné, zmatené a uživatelsky nepříjemné prodejní platformě. Právě volba prodejní platformy zásadně ovlivňuje úspěch podnikání.

Jak si vyberete správnou prodejní platformu?

Při výběru se zaměřte především na uživatelskou jednoduchost. Platforma by měla být snadno použitelná jak pro vás, tak pro vaše zákazníky. Zároveň by měla odrážet vaši značku a umožnit vám co nejefektivnější rozložení vašeho obchodu. Proto se zajímejte, zda si u ní můžete hrát s designem.

Co dalšího zvažte?

  • Cenovou politiku – chtějte platformu, která si za používání neúčtuje přemrštěné poplatky a provizi z prodeje.
  • Integraci – vhodná platforma umí komunikovat s nástroji, které používáte pro marketingové účely, a se softwarem CRM.
  • Bezpečnost – zabezpečený hosting, šifrování SSL a další bezpečnostní opatření jsou u prodejní platformy klíčové.
  • Zákaznická podpora – chtějte platformu s propracovanou zákaznickou podporou, které můžete zavolat nebo napsat e-mail. Zákaznická podpora by s vámi měla komunikovat ve vašem jazyce.
  • Škálovatelnost – platforma by se měla umět přizpůsobit růstu vašeho podnikání. Umožní vám přidávání produktů, rozšiřování zákaznické základny nebo zvyšování objemu prodeje? To by měla.

Podnikejte v tom, co vás baví a prodávejte to, čemu rozumíte. Chytré marketingové a prodejní nástroje vám zjednoduší práci.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak na odstoupení od smlouvy - vzory a formulář

Jak na odstoupení od smlouvy – vzory a formulář

Co dělat, když darujeme nebo dostaneme nevhodný dárek ❓ Jak postupovat, když objevíme vadu na zakoupeném zboží a potřebujeme vyřídit...

Kolik zaplatíte clo a DPH za zásilky z Číny

Kolik zaplatíte clo a DPH za zásilky z Číny

Jaké je clo na zboží z Číny v roce 2024? Jak podat elektronické celní prohlášení? Vyplatí se i nadále nakupovat na AliExpressu? Odpovědi na...

Bonky.cz - recenze, e-shop a dodací lhůta

Bonky.cz - recenze, e-shop a dodací lhůta

Bonky.cz je další z e-shopů, u kterých úplně nedoporučujeme nakupovat. Důvody se samozřejmě dočtete v naší recenzi! Věnujeme se také...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY