Mona Lisa: Jaké šifry obraz ukrývá?

Mona Lisa, kterou vytvořil slavný malíř Leonardo da Vinci, uchvacuje svět po staletí. Přestože je obraz sám o sobě mistrovským dílem, pojí se s ním několik záhad a zajímavostí. V článku uvádíme ty nejpozoruhodnější.

Mona Lisa Louvre – Mona Lisa rozměry, cena Mona Lisa zajímavosti
Leonardo da Vinci život – Leonardo da Vinci obrazy – Leonardo da Vinci vynálezy

Mona Lisa obraz v Louvru Foto: Unsplash

Kdo byla Mona Lisa a proč je slavná?

Žena se záhadným úsměvem, kterou zná celý svět, byla italská šlechtična a manželka bohatého obchodníka s hedvábím a městského radního, Francesca del Gioconda. Ten si údajně v roce 1503 objednal portrét své ženy u italského všestranného umělce, vědce a vynálezce Leonarda da Vinciho.

Mona Lisa: Kde je vystavena a proč?

O roku dokončení malby se však vedou spory – některé prameny uvádějí rok 1506, jiné 1517. V roce 1517 měl údajně Leonardo odcestovat do Francie a obraz vzít s sebou. Co se však s jistotou ví, je fakt, že ho před smrtí prodal francouzskému králi Františkovi I. za 4 000 zlatých dukátů (za tehdy poměrně vysokou cenu).

Od té doby se Mona Lisa stala majetkem francouzských panovníků a později vlády. Jednu dobu ji měl pověšenou ve své ložnici dokonce i Napoleon Bonaparte. V roce 1797 byl pak obraz umístěn do obrazárny v Louvru, kde je k vidění dodnes.

Mona Lisa: krádež

Datum 21. 8. 1911 se zapsalo do francouzské historie. Došlo ke krádeži Mony Lisy, ze které byl obviněn i malíř Pablo Picasso. Úsměvným paradoxem byl fakt, že ji odcizil bývalý zaměstnanec Louvru – Vincenzo Perrugia. Jeho motivem byla údajně snaha vrátit obraz do rodné Itálie. Na Vincenza by možná francouzská policie nikdy nepřišla, ale protože se obraz rozhodl prodat, byl po 2 letech dopaden a odsouzen k 7 měsícům odnětí svobody.

Začátkem roku 1914 se obraz vrátil do Francie a stal se tak mediálně ještě slavnější – řada umělců ho napodobovala a Mona Lisa byla také mnohokrát reprodukována (začala se objevovat na různých upomínkových předmětech apod.).

Mona Lisa: rozměry

Olejomalba na topolovém dřevě o rozměrech 77 cm x 53 cm se ještě před krádeží proslavila díky převratným postupům práce. Leonardo pracoval s jemným stínováním a tónováním nebo rozostřeným pozadím a díky velmi dobré znalosti anatomie ji dokázal na svých obrazech realisticky zachytit.

Mona Lisa: cena

Ptáte se, kolik stojí Mona Lisa? Obraz sice není na prodej (Francie ho považuje za národní poklad), ale jiné dílo da Vinciho – Salvator Mundi – se vydražilo za více než 450 milionů dolarů (9,7 miliardy korun). Cenu Mony Lisy tak můžeme odhadovat na mnohonásobně vyšší – některé zdroje uvádějí 850 milionů dolarů, v přepočtu 18 miliard korun.

Mona Lisa – obraz: Jaké zajímavosti a záhady ukrývá?

S vytvořením obrazu Mony Lisy se pojí několik záhad, o kterých se stále diskutuje a není jasné, zda jsou pravdivé, či nikoliv.

Identita Mony Lisy

  • Jedna z teorií říká, že na obrazu je údajně vyobrazený samotný Leonardo da Vinci, který nakreslil sám sebe v ženské podobě.
  • Podle jiných teorií měla být portrétovanou ženou manželka obchodníka Lisa del Giocondo (rozená Gherardini), nicméně tuto teorii vyvrací francouzský vědec Pascal Cotte, který pomocí technologie odrazu světla odhalil, že na obraze je namalovaná jiná žena než italská šlechtična. Tento spor chtěli vyřešit někteří italští vědci identifikací ostatků Lisy, které nalezli v roce 2015 ve floretském kostele. Pro jejich nedostatečné množství se však svého plánu museli vzdát.

Úsměv Mony Lisy

Záhadný úsměv Mony Lisy také vyvolává řadu otázek. Podle některých teorií použil da Vinci techniku zvanou „sfumato“, při které se překrývají jednotlivé vrstvy velmi jemných barevných tónů (nejsou vidět žádné přechody). Pomocí této techniky se Mona Lisa usmívá pouze z určitého divákova úhlu pohledu.

Někteří odborníci tvrdí, že Mona Lisa svůj úsměv pouze předstírá. Na obraze chybí výraznější mimika, která je pro úsměv typická. Nicméně hraný úsměv mohl být Leonardovým záměrem, aby tak přilákal k obrazu větší pozornost.

Krajina v pozadí portrétu

Dalším předmětem spekulací je krajina zobrazená na pozadí portrétu Mony Lisy, a především pak most se čtyřmi oblouky. Původně se mělo jednat o most Ponte Buriano v Toskánsku, nicméně podle nejnovějších poznatků italského historika Silvana Vincetiho je jím již zničený most Romito di Laterina z provincie Arezzo.

Skryté obrázky a symboly

Autor obrazu údajně zakomponoval do očí Mony Lisy také písmena a číslice. Například v pravém oku se prý nachází „L“„D“, která mohou znamenat iniciály malíře. Na obraze (v místě, kde má Lisa překřížené ruce) lze vidět číslo 5 – symbol života. 72 lze najít pod klenutým mostem a podle historika Silvana Vincetiho představuje duchovno. Leonardo ukryl do pozadí údajně také zvířata. Nalevo od Mony Lisy namaloval hlavu opice a lva, za jejími zády hlavu krokodýla.

Mona Lisa – Prado

Jedna z nejznámějších a nejcennějších kopií Mony Lisy visí ve španělském Museo del Prado. „Černou Monu Lisu“, jak se slavné kopii jinak říká kvůli původně černému pozadí, si v roce 2012 vypůjčili zaměstnanci Louvru, aby tam obraz vystavili. Během restaurování odhalili existenci barevného pozadí, které bylo zakryto černým lakem, a díky zkoumání použitých materiálů, podkladových maleb a technik zjistili, že obraz namaloval někdo z Leonardových žáků.

Mona Lisa ve filmu

Slavný obraz i autor inspiroval některé scénáristy a režiséry k vytvoření snímků s touto tematikou. Na známý film Rona Howarda, který natočil podle knižní předlohy Dana Browna – Šifra mistra Leonarda, se můžete podívat na Netflixu. Pro děti natočil animovanou pohádku Leo Da Vinci: Mise Mona Lisa italský režisér Sergio Manfio. Tu můžete svým ratolestem pustit zdarma na Voyo.

Leonardo da Vinci – životopis

Leonardo da Vinci [da vinči] se narodil 15. dubna 1452 v malém toskánském městě Vinci. Díky svým všestranným schopnostem se řadí mezi významné renesanční osobnosti. Kromě malování se věnoval:

  • sochařství,
  • architektuře,
  • přírodovědě,
  • hudbě,
  • psaní knih,
  • vynálezům.

O jeho životě se však nedochovaly téměř žádné zápisy. Ví se pouze to, že byl velmi nadaný a měl velkou sílu (dokázal ohýbat železné pruty). Děti údajně neměl, některé zdroje uvádějí, že mohl být homosexuál. Nicméně potomci jeho bratra žijí dodnes.

Leonardo da Vinci – obrazy

Leonardo za svůj život vytvořil desítky známých maleb. Ty nejznámější uvádíme v tabulce.

Leonardo da Vinci – další malby
Madona ve skalách
Poslední večeře
Svatá rodina se svatou Annou
Bitva u Anghiari
La Belle Ferronière – portrét dámy
Salvator Mundi – Ježíš Kristus
Dáma s  hranostajem
Portrét hudebníka

Leonardo da Vinci – vynálezy

Ptáte se, co vymyslel da Vinci? Kromě obrazů vynalezl několik dosud používaných přístrojů a strojů:

  • tachometr,
  • cyklistické kolo,
  • parabolická zrcadla k ohřevu vody (předchůdce fotovoltaických panelů),
  • ponorka,
  • auto poháněné pružinovým mechanismem,
  • vrtačka, která se skládala z hlavice, kolečkového mechanismu a kliky,
  • zařízení s ozubenými kolečky (první mechanická kalkulačka).

Kromě výše uvedeného navrhl princip bagru, letadla, padáku, potápěčského úboru, soustruhu, vodní turbíny, vodních lyží, čerpadel a pump, vrtulníku, spalovacího motoru a mnoho dalších věcí.

Da Vinci byl geniální umělec, vizionář a myslitel, který sepisoval své nápady v šifrách, které byly rozluštěny až o mnoho let později. Kvůli chybějícím technologiím tehdy nebylo možné řadu jeho vynálezů zrealizovat. Světlo světa spatřily až v 19. století nebo ve 20. století, dlouho po smrti Leonarda (2. května 1519).

Zdroj:

  • youtube.com,
  • wikipedia.org,
  • dotyk.cz,
  • fyzika.jreichl.com.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak správně citovat knihu, webovou stránku a další

Jak správně citovat knihu, webovou stránku a další

Podívejte se, jak správně citovat knihu, webovou stránku, grafy a další zdroje. Citování v bakalářské nebo diplomové práci nemusí být...

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Jaká je povinná výbava vozu v ČR? A co když se vydáte do zahraničí? Na co nezapomenout v Rakousku, Chorvatsku, Polsku nebo na Slovensku?

Co si sbalit na dovolenou k moři - seznam věcí

Co si sbalit na dovolenou k moři - seznam věcí

Co si s sebou sbalit na dovolenou k moři? Co si vzít do letadla a co přibalit pro děti? Nechte se inspirovat univerzálními seznamy věcí, co...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY