Co je a jak vypadá hůlkové písmo

Nejspíš se shodneme na tom, že doba se mění a dnes většina z nás dá přednost psaní na počítači nebo na mobilu. Dokonce i na základních školách se ledacos ve výuce změnilo. Otázku gramatiky tentokrát necháme stranou. Pokud i vy, stejně jako já, nedáte dopustit na ručně psané poznámky, podívejme se na typy písma, kterým můžeme psát.

Co je a jak vypadá hůlkové písmo
Foto: Pixabay

Abeceda a typy písma

Evropané, Američané a další národy píšou latinskou abecedou, chcete-li latinkou, tedy nejvíce používaným světovým písmem. Vzniklo dokonce už v 7. století před naším letopočtem a je lze ho dělit na jednotlivá písmena. Psát tak můžeme psacím písmem nebo tiskacím. U psacího písma jsou jednotlivá písmena propojená, zatímco u tiskacího pouze stojí vedle sebe. Pro oba typy se dá psát malými, nebo velkými písmeny, s tím rozdílem, že u tiskacího písma se jim říká hůlková.

Velké tiskací písmo: Hůlkové písmo, majuskule, verzálky

Hůlková písmena se děti učí od malička. Jejich jednoduchost spočívá i v tom, že je jde připodobnit k různým obrázkům či předmětům a dítě si je tak dokáže snadno představit (O jako rybník, A jako střecha apod.). Jak už jsme uvedli výše, písmena se nespojují a nijak nemění. Přitom malé tiskací písmo (minuskule, minusky) je ve většině případů odlišné od svých velkých tiskacích parťáků. Proto s tím mají malé děti malinko potíž, kdežto my mazáci už je máme naučené zpaměti. Zajímavostí je, že hůlkové písmo se doporučuje žákům se středně těžkým, těžkým mentálním postižením.

Kde použít velká tiskací písmena? Obecně je píšeme na začátku každé věty, u křestních jmen, příjmení a u vlastních jmen, jako jsou názvy budov, obcí, řek, hor, při psaní zkratek a jako počáteční písmena názvů různých děl, časopisů a dalších médií. Často bývá např. ve formulářích pokyn: „vyplňte hůlkovým písmem“.

Hůlkové písmo: E-mail, Word, Vzor

Pokud píšete na počítači e-mail, nebo ve Wordu a chcete přepnout na velká tiskací písmena, stačí stisknout klávesu Caps Lock a text se pak automaticky píše hůlkovým písmem. Další možností je zapsat se stisknutou klá­ve­sou Shift.

  • Verzálky, majuskule – A B C D
  • Malá písmena, minuskule – a b c d

Hůlkové písmo anglicky

V angličtině se používá pro velké tiskací písmo (např. to, co je na začátku věty) pojem capitals, capital letters. Trochu matoucí, protože v češtině jsou kapitálky jedním řezem určité rodiny písem, kde se píší i malá písmena tvarem velkých, ale zmenšeně. Jde v podstatě o to, že první písmeno je vždy větší než ty ostatní. V případě, že jde o slovo se všemi písmeny velkými, anglické pojmenování je block letters.

Knížka psaná hůlkovým písmem, písanka

Na trhu je možné koupit „Učíme se psát – Hůlkové písmo“. Jedná se o stíratelný pracovní sešit s plastovou vazbou, který obsahuje 8 stíratelných stránek a slouží k trénování písmen hůlkového písma. Podobně je na tom sešit „Základy písmen – Hůlkové písmo“ sloužící jako průprava na psaní hůlkovým písmem. Kromě toho existuje také soubor učebních materiálů „Píšeme tiskacím písmem“, který je součástí ucelené řady učebnic pro předmět Český jazyk a literatura pro 1. - 5. ročník ZŠ. Učebnice pro 1. ročník obsahuje Živou abecedu, Písanku k Živé abecedě, Slabikář a 3 díly Písanky ke Slabikáři.

▶️ Co je to Comenia Script?

Comenia Script je nespojované psací písmo, které v rámci projektu „Comenia – České školní písmo“ v roce 2009 na základě předchozích výzkumů fakticky užívaného ručně psaného písma vyvinuli Radana Lencová, Tomáš Brousil a František Štorm. Vše zaštítila Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, která zažádala MŠMT o akreditaci písma pro školní výuku. Inspirací pro písmo byly reálně používané varianty ručně psaného písma, karolinského písmo a humanistická kurziva. Od počátku školního roku 2010/2011 Ministerstvo školství ČR umožnilo školám, aby v rámci pilotního ověřování mohly Comenia Script vyučovat. Podmínkou pro školy, které se ho rozhodnou zařadit do výuky, bude souhlas rodičů s výukou tohoto psaní. (Wikipedie).

▶️ Co to jsou kapitálky?

Kapitálkový řez fontu je takový, kde písmena mají velikost malých písmen (minuskule), ale tvar velkých písmen (verzálek).

▶️ Jak psát hůlkové písmo?

Podle webu Globálníčtení je předpokladem úspěšného nácviku psaní hůlkovým písmem zvládnutí dovedností, jako je základní orientace v prostoru (chápání pojmů nahoře-dole, vlevo-vpravo, chápání předložkových vazeb na-do-v, vpředu vzadu), pohybová paměť – schopnost nápodoby pohybu, reprodukce souboru pohybů, způsob držení psacího náčiní, pohyblivost zápěstí a nápodoba (obkreslení, obtahování) grafických prvků.

Zdroj:

  • http://old.typo.cz/databaze/pravidla-a-nazvoslovi/pismarske-nazvoslovi/
  • https://dusan.pc-slany.cz/klavesnice/krasopis/
  • http://www.globalni-cteni.cz/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Dobrý den,

perfektně vysvětleno. Ješte o přikládám vzor hůlkového písma:

https://www.prodeticokoliv.cz/hulkove-pismo-vzor-p - racovni-list/

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Číslo popisné, orientační a evidenční

Číslo popisné, orientační a evidenční – jaký je mezi nimi rozdíl?

K čemu slouží číslo popisné, orientační nebo evidenční? V našem článku vám ukážeme, co tato čísla označují, jak je poznáte a proč se...

snehova-slovni-zasoba

Skotština má 421 slov pro SNÍH! Jak jsou na tom ostatní jazyky?

V češtině byste si při počítání slov pro sníh dost možná vystačili s prsty na rukou. Na severu jich ale mají mnohem víc, ve Skotsku dokonce...

Co je operační paměť počítače a jak vybrat tu správnou RAMku?

Co je operační paměť počítače a jak vybrat tu správnou RAMku?

Při výběru počítače mnoho lidí hledí primárně na výdrž baterie, hmotnost přístroje nebo rozlišení displeje. Jedním z nejdůležitějších...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY