Jak ošálit chuť? Zkuste to s jablkem a cibulí

Je pravda, že když si zacpete nos a zakryjete oči, chuť mezi jablkem a cibulí je k nerozeznání?

Zacpěte si nos a nepoznáte rozdíl mezi jablkem a cibulí Foto: Pixabay

Často se uvádí, že vůně tvoří až 80 % naší chuti. Můžeme si to ověřit ve chvíli, kdy jsme nemocní a máme ucpaný nos. Určitě se shodneme na tom, že nám všechno jídlo připadá takové nijaké, zkrátka bez chuti.

Náš čich je natolik významným smyslem v rozpoznávání toho, co vlastně jíme, že spoustu jídel bez čichu nejsme schopni rozeznat. Všechny příchutě bramborových lupínků chutnají stejně a kuřecí nudlová polévka připomíná čaj s kousky čehosi divného. Můžete doslova zaměnit jablka a cibuli a nebudete schopni rozeznat rozdíl.

Když si totiž zacpeme nos, zavážeme oči šátkem a jídlo nachystáme tak, abychom například necítili slupku jablka a cibule při kousnutí, budou nám tyto potraviny připadat prakticky stejné. Jablko a cibule mají velmi podobnou křupavost. Syrovou cibuli máme zažitou jako zeleninu poměrně intenzivní chuti, kterou je potřeba tepelně upravit.

Onu výraznou chuť způsobuje právě vůně, která nás nutí slzet. Když nám ale vůně cibule nejde do očí a do nosu, je to vlastně neškodný kus zeleniny, který zvládneme sníst i v syrovém stavu.

Zdroj: https://www.huffpost.com/entry/without-sight-or-smell-apples-and-onions-taste-the_b_595d40d8e4b085e766b50fd4

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

bobr

Kastoreum: Bobří výměšky v cigaretách a ve zmrzlině

Kastoreum je silně aromatická látka, která se přidává do parfémů, sprejů, cigaret, ale také do různých pochoutek. Je tady ale jeden...

Hluboký spánek REM: Jak ho zlepšit, sny, délka, fáze

Co je REM spánek?

Co se děje ve fázi REM spánku? Proč jsou pro nás sny tak důležité? Zjistíte v našem článku.

Co obsahují banány? Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály

Co obsahují banány? Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály

Kladné účinky banánů znají lidé už více než sedm tisíc let i bez nutričních tabulek. Dnes už se ale na jednotlivé složky tohoto ovoce a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY