Johanna Quaas: Nejstarší gymnastka světa

Johanně Quass je 97 let a díky svým gymnastickým cvikům, které nezvládá ani spousta dvacátníků, se v roce 2012 zapsala do Guinessovy knihy rekordů. Jak se udržuje ve formě?

Johanna Quaas nejstarší gymnastka světa
Foto: Profimedia

97letá Johanna Quaas aneb nejstarší gymnastka světa

Johanna Quaas (nar. 20. 11. 1925 v německém Hohenmölsenu) je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako nejstarší aktivní závodní gymnastka na světě, která se proslavila především díky fanouškovi Daphne van Roijovi. Ten v roce 2012 její sestavy natočil a poté nahrál na YouTube. Videa po pár dnech shlédlo 1,1 milionu lidí a o závodnici se tak rychle začalo psát nejen v německých, ale i v zahraničních novinách.

Sportovní úspěchy

S gymnastikou sice začala jako dítě, nicméně z důvodu stěhování její rodiny do jiné části Německa a později kvůli 2. světové válce, s ní přestala až do svých 57 let. Mezitím však vystudovala sportovní školu, aby poté mohla učit tělocvik další studenty. A protože gymnastika nebyla během okupace v Německu povolená, aktivně se věnovala házené. V roce 1954 vyhrála společně s týmem mistrovství východního Německa.

Úspěchy sbírala i v době, kdy trénovala mladé gymnastky. Její svěřenkyní byla například i Christel Felgner, která se umístila na čtvrtém místě na Letních olympijských hrách v roce 1964.

Johanna Quaas během své gymnastické kariéry zvítězila v soutěžích pro seniory jedenáctkrát. Díky svým dovednostem získala cenu od mezinárodní gymnastické síně slávy. Dodnes s elegancí zvládá hvězdy a přemety, cvičí na hrazdě, kladině i na bradlech, na kterých dělá i náročné stojky.

Její tipy na dlouhověkost

Recept na dlouhověkost spočívá podle 97leté penzistky v aktivním životním stylu. Kromě pravidelných gymnastických cvičení plave nebo chodí do sauny. Jí tak akorát a konzumuje především spoustu zeleniny. Kromě toho šíří svou lásku ke sportu mezi mladší generace a říká, že díky gymnastice je odolnější vůči pádům a úrazům.

Zdroj:

  • wikipedia.org,
  • i-senior.cz,
  • evropa2.cz.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Polohovací stoly Liftor

Polohovací stoly a jak správně pracovat ve stoje

Sedavá povolání obnáší určitá zdravotní rizika, jako jsou bolesti zad, obezita či dokonce srdeční problémy. Elegantním řešením je mix...

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

Recept na zdravou pleť? Správná péče a vnitřní výživa

Recept na zdravou pleť? Správná péče a vnitřní výživa

Zdravá pleť, rovná se krásná pleť. Tuto větu určitě dobře znáte. No jo, ale jak si udržet zdravou pleť? Ti, které trápí akné, záněty,...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY