Víte, proč se ve Velké Británii jezdí vlevo?

Dvě třetiny světa dnes sice jezdí po pravé straně silnice, faktem ale je, že vlevo se jezdilo daleko dříve. Již od počátků automobilové dopravy koncem 19. století se na levé straně jezdilo v Evropě zcela běžně…

Londýnská doprava Foto: Unsplash

Zvyk držet se při jízdě vlevo pochází z doby, kdy byl dopravním prostředkem kůň. Podle historiků tomu tak bylo už ve starověku a jedním z důvodů byla bezpečnost. Většina lidí totiž držela meč v pravé ruce, a tudíž bylo potřeba mít protijedoucího potenciálního útočníka napravo kvůli lepší pozici pro sebeobranu.

Dalším důvodem levostranného provozu byl fakt, že pravorucí jezdci měli pouzdro na meč na levém boku, a lépe se jim proto na koně nasedalo z jeho levé strany. Aby se u toho nepletli do cesty protijedoucím, bylo tedy lepší jezdit vlevo.

Na levostranném provozu se v Evropě nic nezměnilo až do dob Napoleona Bonaparta, který měl ve zvyku vodit svá vojska na pravé straně cest. Napoleon byl totiž levák, a tak mu více vyhovovalo jezdit vpravo a svého protivníka si držet na levé straně. Jízdu vpravo Napoleon prosazoval především na dobytých územích, avšak ne všude se dočkal úspěchu.

V Rakousku-Uhersku byla levostranná doprava roku 1915 dokonce uzákoněna. První auta s volanty na levé straně se do Evropy dostaly po první světové válce z USA, kde se jezdilo, na rozdíl od Evropy, vždycky vpravo.

Sjednocování evropské dopravy na pravostrannou iniciovala Pařížská úmluva v roce 1926. Tehdejší ČSR se zavázala, že pravostranný provoz zavede do roku 1931. Vzhledem k náročnosti takového procesu k tomu došlo až v roce 1939, během okupace německými vojsky.

Po válce již jezdila vpravo téměř celá Evropa s výjimkou Velké Británie. Ta o zavedení pravostranného provozu uvažovala v 60. letech, ovšem kvůli bezpečnosti a obrovským nákladům, které by taková akce vyžadovala, se rozhodli raději nic neměnit.

V Evropě se kromě Velké Británie dodnes jezdí vlevo také na Kypru a Maltě. Tento zvyk zůstal rovněž v některých bývalých britských koloniích, např. v Indii, Austrálii, Jižní Africe či na Novém Zélandu.

Zdroj: www.auto.cz/proc-se-v-britanii-jezdi-vlevo-a-kdy-se-u-nas-zacalo-jezdit-vpravo-103066

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

jonathan-kemper-yxlzwhv7p3e-unsplash.jpg

Nutella vznikla po 2. světové válce kvůli nedostatku kakaa

Kde jsou počátky sladké pomazánky Nutella? Stopy vedou do poválečné Itálie, kde vznikl vůbec první recept v reakci na nedostatek kakaa...

Kamery Sony v roce 1998 umožnily vidět skrze oblečení

Videokamery Sony v roce 1998 umožnily vidět skrze oblečení

Před několika lety zákazníci zjistili, že se videokamery Sony neúmyslně chlubí „rentgenovými“ schopnostmi.

Johanna Quaas nejstarší gymnastka světa

Johanna Quaas: Nejstarší gymnastka světa

Johanně Quass je 97 let a díky svým gymnastickým cvikům, které nezvládá ani spousta dvacátníků, se v roce 2012 zapsala do Guinessovy knihy...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY