Vyřezávání halloweenské dýně – tradice, návod a šablony

Rok se s rokem sešel a je tu znovu Halloween, tajuplný svátek na sklonku podzimu, jehož tradice pochází ze starých irských oslav Samhainu podle keltského kalendáře. Oklikou přes Ameriku se dostal i k nám, kde se slaví ve své moderní podobě. Dodnes se z něj uchovaly kostýmy příšer, čarodějnic a návštěvníků ze záhrobí, ale také tradiční lucerny z vyřezávaných dýní. V čem tato slavnost spočívá a proč, kde a jak se vzaly vyřezávané dýně? V tomto článku zodpovíme všechny zvídavé otázky a naučíme vás, jak si vyřezat svou vlastní halloweenskou dýni podle osvědčeného návodu a šablon.

Původní tradiceHalloween v Česku i zahraničí
Prodej dýníJak si vyřezat dýňovou lucernu
Šablony halloweenských dýní

Halloweenská dýně Foto: Profimedia

Co je to Halloween a proč ho slavíme? – historie, keltské tradice

Halloweenská tradice pochází ze starých irských oslav Samhainu podle keltského kalendáře. Do našich končin se tento svátek dostal oklikou přes Ameriku, kde se slaví v moderní podobě, která má s tím původním jen pramálo společného. Proto by se mohlo na první pohled zdát, že se jedná o jakousi duchaprázdnou americkou párty na způsob Santy v kamionu s Coca-Colou. Takové předsudky však nejsou na místě. Slavením Halloweenu totiž navazujeme na předkřesťanské kořeny Evropy. 

Na 31. říjen připadá noc přesně mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem. V dávných dobách se věřilo, že se během této noci dočasně vytrácí hranice mezi světlem a tmou, mezi světem živých a mrtvých. Mezi obyčejné smrtelníky tak přicházeli zesnulí předkové a nejrůznější duchové z lesů, vod i podsvětí. Keltský 1. listopad byl něco jako Nový rok, protože byl vnímán jako první den období tmy a zimy, které v keltském pojetí znamenalo začátek nového roku. Ze stejného prastarého kalendáře pochází i pálení čarodějnic (původně Beltain) v opačné části roku, které se u nás zachovalo dodnes.

Jak se dnes slaví Halloween v Česku a jak v zahraničí?

Původní keltský Samhain v raném středověku podlehl christianizaci a stal se z něj Den všech svatých (All Hallows Day, později Halloween), při němž se místo duchů uctívali křesťanští světci. Po něm následoval Den všech duší (All Souls' Day), kdy se vzpomínalo na zesnulé, který u nás slavíme jako Dušičky. Oba svátky nicméně vycházely ze stejného základu.

Mezi irskými venkovany se ale uchovalo mnoho původních zvyků, a tak když koncem 19. století hromadně emigrovali do Spojených států, přivezli s sebou i tuto tradici, která se nakonec stala masově populární. Do dnešní doby se uchovaly kostýmy příšer a duchů ze záhrobídlabání dýní. V anglicky mluvících zemích chodí děti od domu k domu s básničkou a koledují o sladkosti podobně, jako je tomu o českých Velikonocích. (V novopohanských kruzích na severu Evropy se nadále slaví Samhain. Místní lidé se tak snaží navázat na staletí utlačované tradice svých předků.)

U nás se s tímto svátkem děti seznamují zejména v hodinách angličtiny nebo na různých halloweenských oslavách v obchodních centrech, zábavních parcích a klubech, které jsou často marketingově motivované.

Mnoho Čechů tak Dušičky a Halloween vnímá jako dva zcela odlišné svátky, které spolu nesouvisí či si navzájem odporují. Nicméně podíváme-li se dostatečně daleko do minulosti, zjistíme, že obojí vychází ze Samhainu. Ať už tomu říkáme Dušičky nebo Halloween, na přelomu října a listopadu se zkrátka odpradávna slavila noc, která ohlašovala začátek období tmy a zimy, k čemuž neodmyslitelně patří téma smrti. Chcete-li navázat na podstatu této tradice, můžete se sejít s blízkými, napéct dýňové nebo jablečné koláče, společně zavzpomínat na zesnulé a symbolicky přizvat své předky k jednomu stolu tím, že připravíte pokrm navíc, zapálíte pro ně svíčku nebo jim zazpíváte. Symbolem tohoto svátku, který v různých proměnách přetrval až dodnes, je i dýně. Můžete si ji vydlabat a vyrobit si tradiční halloweenskou lucernu, anebo si z ní připravit tradiční pokrm, například polévku.

Více podrobností o tom, jak se slaví Halloween v různých koutech světa, se můžete dozvědět i ve vzdělávacím pořadu pro děti od ČT.

Proč se o Halloweenu vydlabávají dýně?

Se Samhainem souvisí i nejznámější symbol Halloweenu – vydlabaná dýně s lidskou tváří a zapálenou svíčkou uvnitř.

Stará irská báchorka vypráví, že se jednou za Samhainu hrstka vesničanů opozdila v lese, a když se vraceli domů přes dýňové pole, začalo se smrákat. Věděli, že za tmy se kolem nich začnou srocovat duchové a zmrtvýchvstalí nebožtíci, a proto vydlabali dýně a vyrobili si z nich louče, které je měly po cestě do vesnice ochránit před zlými silami. Dýně ve tvaru hlavy zosobňovala ochranitelského ducha přírody. Toho si vesničané přiblížili svým představám tak, že jí vyřezali obličej. Tato tradice se rozšířila mezi irskými Kelty, kteří od těch dob o Samhainu rozsvěcovali dýně, aby je obklopovaly jen dobré síly.

Později se keltské tradice smísily s uměle zavedenými křesťanskými svátky. Z nového chápání pozemského světa, nebe a pekla jako i démonizování duchů přírody vzešla docela jiná báchorka s morálním ponaučením.

Ta vypráví o hříšném opilci Jack-o'-Lanternovi, který propadl peklu, ale dokázal přechytračit ďábla, aby ho ušetřil. Po smrti se tak nedostal ani do nebe, ani do pekla, a tak se dál plouží po cestě zbloudilců, kterou si osvětluje lucernou se žhavým uhlíkem vyvrženým z pekla. V křesťanském pojetí Halloweenu mu lidé zapalovali vydlabanou dýni za oknem a upamatovávali se na své hříchy.

Co se říká na Halloween?

O Halloweenu v některých zemích chodí děti v nejrůznějších strašidelných kostýmech na koledu a skandují "Trick or treat, trick or treat!". To můžeme do češtiny volně přeložit jako "Koledu nebo život!"/"Koledu nebo vám něco provedu!". U nás podobné koledování probíhá o Velikonocích, nebo dříve v zimním období i na Svátek svatého Štěpána (26. prosince), na Nový rok nebo na Tři krále.

Kde koupit dýně na Halloween – prodej, dýně v akci

Dýně lze sehnat v běžné nabídce supermarketů, kde budou v období Halloweenu jistě dobře zásobovaní. Chcete-li podpořit místní pěstitele a prodejce, můžete zajít na farmářské trhy, kterých je na podzim po celé ČR jako naseto.

Probíhají i v hlavním městě. Tady jsme pro vás vybrali čtyři pravidelně se opakující trhy s nejbohatší nabídkou:

  • Farmářský trh Heřmaňák (Řezáčovo náměstí, Praha 7) – každou sobotu
  • Farmářský trh Náplavka (Rašínovo nábřeží, Praha 2) – každou sobotu
  • Farmářské trhy Anděl (Nádražní 25, Praha 5) – každý pátek
  • Farmářské trhy Jiřího z Poděbrad (nám. Jiřího z Poděbrad 7, Praha 3) – od středy do soboty

Jak dlabat a vyřezat obličej dýně – návod jak na to, šablony

Co budeme potřebovat:

  • 1 větší dýně hokkaidó nebo dýně mexická
  • sada na vyřezávání dýní
  • vlhký hadřík
  • fixa nebo obyčejná tužka
  • porcovací nůž
  • lžíce na zmrzlinu nebo naběračka
  • čajové svíčky (počet záleží na velikosti)
  • šablony nebo vlastní fantazii

Jak budeme postupovat:

  • Ze všeho nejdřív si dýni položíme na vhodnou pracovní plochu a načrtneme si na ni, kde máme v plánu odříznout její vršek. Můžeme si ji představit jako hlavu, ze které odřízneme horní část na klobouček. Pak jednou rukou pevně držíme dýni na boku a druhou rukou opatrně odřízneme vršek porcovacím nožem.
  • Dále pracujeme s hlavní částí. Dýně je uvnitř plná dužiny, kterou je třeba odstranit. Po kruhovém obvodu řežeme do dužiny tak, abychom ji mohli následně vyjmout lžící a dostat se dovnitř. Uvnitř najdeme zásobu semen a dužinové vlásky, které lze snadno vydlabat lžící. Dýni je třeba vydlabat úplně do čista, na závěr je lepší použít ruce.
  • Pokud je výsledkem dýně, která má příliš tlustou kůru, můžeme ji zkusit ztenčit dalším dlabáním lžící. Ideální tloušťka je 2 až 2,5 centimetru.
  • Teď přejdeme k vyřezávání strašidelného obličeje. Na vnější stranu dýně si podle fantazie nebo podle šablony vyznačíme rozšklebené oči, nos a pusu, případně i zuby. Opět si jednou rukou pevně přidržíme dýni na boku a začneme vyřezávat načrtnuté tvary. Nejlepší bude opatrné kývavé řezání s prsty mimo nebezpečí. Na závěr vyndáme vyřezané kousky dýně a hadříkem očistíme zbylé stopy po náčrtu.
  • Když je dýně hotová, vložíme na její dno svíčku nebo více (podle velikosti) a přiklopíme vrškem, který jsme si odřízli na začátku.


CO S DÝŇOVÝMI ZBYTKY? Vydlabanou dýňovou dužinu můžeme využít na polévku či koláč. Dýňová semínka chutnají skvěle syrová i opražená, navíc patří mezi přírodní superpotraviny. Případně si je můžete uschovat na jaro a zkusit z nich vypěstovat nové dýně.

Šablony na vyřezávání halloweenské dýně

S vyřezáváním nám můžou pomoct speciální halloweenské šablony, podle kterých můžete vyřezat obvyklé i velmi kreativní obličeje a další tematické motivy.

  • TADY si můžete prohlédnout nejrůznější nápady na vyřezávání.
  • TADY si můžete pořídit šablony na strašidelný dýňový obličej.
  • A TADY najdete různé kreativní šablony ke stažení zdarma.

Strašidelné halloweenské obrázky, omalovánky a filmy – dýně, kočky, duchové, netopýři, příšery...

Hodit se můžou i halloweenské omalovánky, které najdete TADY.

Nebo také tematické obrázky na PinterestuPixabayi.

Zajímavé pro vás můžou být i filmy s halloweenskou tematikou jako například Beetlejuice, Střihoruký Edward nebo Mrtvá nevěsta od Tima Burtona, Addamsova rodina od Barryho Sonnenfelda či klasický maraton Harryho Pottera.

*️⃣ Kdy se vyřezávají dýně?

Dýně se vyřezávají koncem října, tak aby mohly zdobit naše obydlí v období slavností spojených s Halloweenem a Dušičkami. Je dobré si vše připravit alespoň den dva předem.

*️⃣ Jakou svíčku dát do dýně?

Ideální svíčkou do vyřezané dýně je klasická čajová svíčka, protože je dostatečně stabilní. U jiných svíček hrozí, že při manipulaci s dýní zhasnou. Nechtěného požáru se bát nemusíte, dýně jsou plné vody (až z 90 %), takže hořlavé rozhodně nejsou.

*️⃣ Jak dlouho vydrží vydlabaná dýně?

Vydlabaná dýně vypadá k světu zhruba týden, což odpovídá době trvání halloweenských slavností.

*️⃣ Co s dýní po Halloweenu?

Je vám líto vyřezanou dýni vyhodit do popelnice? Ani naši předci to tak nedělali. Dýňovou lucernu měli nejdřív za oknem a potom ji přemístili na zahradu, kde se dočkala přirozeného konce. Vyřezaná dýňová hlava nahlodaná zubem času vypadá ještě o něco strašidelněji a je takovým symbolickým ukazatelem odcházejícího podzimu a převládající zimy.

 

Zdroje:

Fair Folk Podcast od Danicy Boyce: https://soundcloud.com/fairfolkcast
akademický výzkum folkloristy Terryho Gunnella: https://hi.academia.edu/TerryGunnell
pořad ČT o halloweenských oslavách: https://edu.ceskatelevize.cz/video/10196-halloween
pořad ČT o halloweenských oslavách ve světě: https://edu.ceskatelevize.cz/video/11588-halloween-ve-svete
návod na vyřezávání dýně: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-carve-a-pumpkin/
videonávod od Warrena Nashe: https://www.youtube.com/watch?v=2AH--A8wcTc

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Východ slunce

Východ a západ slunce v roce 2024 – přesné časy pro každý měsíc

Zajímá vás, v kolik hodin u nás vychází a zachází slunce? Přesné časy východů a západů slunce po celý rok 2024 najdete v tomto článku.

Názvy nejznámějších souhvězdí a mapa oblohy

Názvy nejznámějších souhvězdí a mapa oblohy

Souhvězdí, aneb pomyslné hvězdné útvary zaplňující noční oblohu, rozeznávali už naši dávní předkové před tisíci lety. Jaká jsou ta...

Kdy jsou dušičky? Tradice & dekorace na hrob

Kdy se slaví Dušičky a přehled tradic a zvyků

Druhý listopad je o vzpomínání na naše blízké, kteří už nejsou mezi námi. Přečtěte si, proč jsou Dušičky tak významným dnem.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY