Co pomáhá na unavené hlasivky a ztrátu hlasu?

Přehnali jste to s hlasitou podporou svého oblíbeného týmu, se zpíváním srdcovek na karaoke, nebo okřikováním neposedných studentů? Nebo jste ochraptěli ze suchého kašle, až jste nakonec ztratili hlas úplně? Ať už jste došli na konec svých hlasových možností z jakéhokoliv důvodu, pojďme ho společně nahodit zpátky a pečovat o něj tak, aby se neztrácel.

Příčiny ztráty hlasuZánět hrdla
Co pomáhá?Preventivní desatero

Ztráta hlasu Foto: Profimedia

Příčiny ztráty hlasu

Ochraptělý, či dokonce úplně ztracený hlas může mnohé z nás dostat do úzkých. Zejména pak ty, kteří se hlasovým projevem živí nebo se bez něj zkrátka neobejdou.

Ať už jde o moderátory, učitele, nebo vychovávající rodiče, hlas je nepostradatelnou součástí našeho každodenního života. Vyjadřujeme jím své bezprostřední myšlenky, potřeby a emoce. Mluvíme, šeptáme, křičíme...

Jenže i o něj je třeba pečovat, aby se nepoškodil. K jeho ztrátě může dojít v následku hlasového vyčerpání, a to při dlouhodobé námaze, například při výuce, či při krátkodobé intenzivní námaze, například při hlasitém fandění, zpívání na koncertě nebo urputném boji s decibely v hlučném baru.

Původ může mít i v nemoci, konkrétně v nachlazení či laryngitidě čili zánětu hrtanu. Negativně hlasové zdraví ovlivňuje také únava, kouření a klimatizace.

Zánět hrdla, bolest v krku, unavené hlasivky

Ke ztrátě hlasu často dochází v rámci nemoci. Na vině bývají hrdelní záněty. Začíná to bolestí v krku, kterou doprovází suchý kašel a následné ochraptění. Kašlání hlasivky namáhá natolik, že se dočasně opotřebují a přestanou sloužit, jak by měly.

Hlasivky se mohou unavit z kašlání, ale také namáhání hlasu při nemoci. Případně z nadměrného šeptání, které paradoxně vůbec nepomáhá právě naopak. Proděláváte právě zánět hrdla, či jen pociťujete bolest v krku? Naordinujte si pro jistotu hlasový klid a nezatěžujte své hlasivky. Případně omrkněte naše tipy na preventivní hlasovou péči.

Co pomáhá na ztrátu hlasu?

Pokud jste ztratili hlas, nezoufejte. Není všechno ztracené, přestože váš hlas momentálně ano. Existuje několik možností, jak si s touto svízelnou situací poradit. Prvním krokem vedoucím k uzdravení je hlasový klid. Snažte se dál nepřepínat, dejte si na chvíli pohov.

Vezměte si den volna v hlasově náročné práci, zrušte vysilující plány, výchovu dětí nechte na partnerovi, a pokud je to jen trochu možné, věnujte se sobě a svému uzdravení. Vyvarujte se průvanu, zabalte si krk do teplé šály a pomocí zvlhčovače nebo mokrého ručníku hozeného přes topení navyšte vlhkost vzduchu v místnosti, aby se vám lépe dýchalo.

Hlasový klid znamená zcela se oprostit od mluvení. Přestože by se nám logicky mohlo zdát, že čím tišší naše hlasová aktivita bude, tím lépe pro nás, opak je pravdou. Šeptání je to nejhorší, co v téhle chvíli můžete pro své hlasivky udělat. Jedná se totiž o tu nejnáročnější činnost v tom smyslu, že dochází k silnému tření vzduchu o hlasivky, a tak k přílišné námaze. V ideálním případě byste měli mlčet. Meditujte.

Osvědčeným lékem je léčivá minerální voda Vincentka z Luhačovic, která pomáhá v různých formách. Je možné ji prostě popíjet a dlouhodobě tak upevňovat své hlasové zdraví, ale v akutních případech se také doporučuje ji inhalovat, aby se zvlhčila sliznice dýchacích cest.

Dále pomáhá popíjení bylinných čajů doslazených medem. Nejlepšími pomocníky jsou ty s obsahem slizu. Vhodnou volbou může být květ divizny, slézu nebo šalvěje. Z bylin cizokrajnějšího původu se velmi osvědčuje užívání islandského lišejníku.

Mezi radami z babské lidové moudrosti lze najít také tu o cibulovém čaji. Cibuli nakrájenou na kolečka povaříme, osladíme medem a dochutíme hřebíčkem nebo skořicí. Čaj pravděpodobně příliš neosloví chuťově, zato účinný je jedna radost.

Také se doporučuje žvýkání lékořice, nebo cucání pastilek z lišejníku. Případně se můžete poradit v lékárně s odborníky.

Preventivní hlasová péče (hlasová hygiena)

Hlasovým profesionálům (a koneckonců i hlasovým laikům) zaručuje úspěch hlasová hygiena, která je pro ně zcela zásadní součástí přípravy na výkon. Co přesně taková péče o hlas obnáší? Na závěr přinášíme desatero preventivní hlasové péče, díky které byste měli mít hlásek jako konipásek.

  1. Pravidelný a vydatný pitný režim
  2. Dostatečné množství spánku
  3. Vyvážená strava
  4. Ne stravovacím zlozvykům
  5. Ne zbytečné hlasové námaze
  6. Vlhkost vzduchu v obytném prostoru
  7. Zdravé bonbóny, pastilky nebo žvýkačky bez cukru
  8. Ne alkoholu
  9. Ne kofeinovým nápojům
  10. Ne prachu

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Boj se zimní únavou: Zdravé návyky pro tělo a duši

Boj se zimní únavou: Zdravé návyky pro tělo a duši

Zima je pro mnohé z nás náročné období. Ať už kvůli chladným teplotám, krátkým dnům či nedostatku slunečního svitu. To vše může negativně...

Rychlá pomoc na zánět močového měchýře

Jaká je rychlá pomoc na zánět močového měchýře?

Zánět močového měchýře je velmi nepříjemné onemocnění, které s sebou může nést řadu komplikací. Jak jej poznat a dá se vůbec léčit doma?

Co je to sick day a jaká jsou pravidla (podmínky a nárok)

Co je to sick day a jaká jsou pravidla (podmínky a nárok)

Sick day je firemní benefit, který slouží k překlenutí lehké zdravotní neschopnosti a obvykle se poskytuje v rozsahu 3–5 dnů v roce...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY