Inkontinence jako problém mladých lidí. Jak mu předcházet?

Přestože inkontinenci si typicky spojujeme se staršími lidmi, nevyhýbá se ani mladším ročníkům. Jaké jsou příčiny nechtěného úniku moči v mladším věku? A jak těmto problémům předcházet?

Inkontinence jako problém mladých lidí. Jak mu předcházet? Foto: Litvinov / Shutterstock.com

Někdy jsou potíže vrozené

Hned na úvod je potřeba říct, že možná neděláte něco špatně, ale zkrátka máte pro inkontinenci genetické predispozice. V situacích, kdy moč uniká velice často i při běžných denních činnostech, je nutné řešit problém konzultací s lékařem, který doporučí nejlepší postup. Nic není ztraceno a s vhodnou léčbou můžete problém dostat pod kontrolu. Do té doby vám mohou pomoci inkontinenční vložky, s jejichž pomocí můžete najít potřebnou jistotu a psychickou pohodu i v rizikovějších situacích.

Někoho může únik trápit jen při intenzivní fyzické aktivitě – běhu, skákání a podobně. Je to z toho důvodu, že v takových momentech je močový měchýř i močová trubice pod velkým tlakem, navíc se na věc tak úplně nesoustředíme a občas tak může trocha moči uniknout. Nejste v tom sami, i v útlém věku má takové potíže více osob. I zde jsou nejlepším řešením pravděpodobně pomůcky v podobě inkontinenčních vložek či kalhotek.

Posilujte svaly pánevního dna

Jedním z řešení, které se často doporučuje, jsou cviky na posílení pánevního dna. Ty mají za cíl posílit pánevní dno natolik, abyste nad svou močovou trubicí a měchýřem opět získali co možná největší kontrolu. Cviky jsou poměrně jednoduché a můžete je provádět prakticky kdykoliv a kdekoliv. Že posilujete pánevní dno, není pro okolí nijak patrné a do posilování se tak můžete pustit v libovolnou chvíli – třeba když čekáte na veřejnou dopravu nebo jen trávíte příjemný čas v parku. Najděte si na internetu, jak pánevní dno posilovat, a začněte ještě dnes. Případně se nebojte vše konzultovat s odborníkem a naučit se cviky s fyzioterapeutem.

Pomůže změna životního stylu

Tušíte-li, že nežijete úplně příkladným životním stylem, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Tuk na břiše i kolem orgánů může působit na močový měchýř, který je pod velkým tlakem a moč pak může mít tendenci unikat i při chůzi.

Kromě toho může pomoci odbourání kofeinu či alkoholu, podobně jako slazených nápojů a dalších typicky nezdravých tekutin. Nejlepší volbou je vždy čistá voda. Také zdravé potraviny pomáhají chránit nejen močové cesty před infekcemi. Právě infekce je přitom jednou z příčin inkontinence u mladých lidí.

Pravidelné vyprazdňování a hygiena

Ať už vás inkontinence trápí, či nikoliv, moč nemůže unikat tam, kde není. Jako prevence vzniku těchto problémů i řešení existujících potíží je tak časté močení. Nezadržujte moč déle, než je nutné, a pravidelně vykonávejte potřebu.

Kromě toho nezapomínejte na správnou hygienu. Zejména dámy v kterémkoliv věku v tomto směru čelí zvýšenému riziku propuknutí infekce močových cest, která může být doprovázena inkontinencí.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Máte svou oblíbenou polohu a v jiné prostě neusnete? Každá z nich má své pro a proti, avšak pokud nejraději spíte na levém boku,...

Dračí krev

Co je to dračí krev, jaké má účinky a využití?

Už jste slyšeli o léčivém zázraku zvaném dračí krev? Nezískává se z bájných draků, nýbrž z kůry a kmene tropické dřeviny, které se říká...

Co je to sick day a jaká jsou pravidla (podmínky a nárok)

Co je to sick day a jaká jsou pravidla (podmínky a nárok)

Sick day je firemní benefit, který slouží k překlenutí lehké zdravotní neschopnosti a obvykle se poskytuje v rozsahu 3–5 dnů v roce...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY