Co je to dračí krev, jaké má účinky a využití?

Už jste někdy slyšeli o léčivém zázraku zvaném dračí krev? Ne, nezískává se z bájných draků, nýbrž z kůry a kmene amazonské dřeviny, které se říká dračinec. Krev je jí přezdíváno proto, že se jedná o pryskyřici tmavě rudé barvy podobné krvi.

Dračí krev Foto: Profimedia

Co je to dračí krev?

Dračí krev je pryskyřice výrazné tmavočervené barvy, která se získává z dračince dračího nebo dračince rumělkového. Jedná se o dřevinu rostoucí v tropických oblastech, která má hlubokou tradici v tamním lidovém léčitelství, a své místo si nyní hledá i u nás, kde se těší stále větší oblibě.

Její využití se však neomezuje jen na léčivé účinky. Pro krvavě rudou barvu se jí mnohdy přisuzují i různé magické vlastnosti, a tak svou roli po staletí hrála v oblasti alchymie a ranhojičství. Ovšem je užitečná také po velmi pragmatické stránce. Lze ji zužitkovat jako barvivo k barvení látek nebo výrobě laků.

Pravá dračí krev byla původně získávána pouze z dračince rumělkového. Ten je v dnešní době v ohrožení a roste pouze na jemenském ostrově Sokotra v Arabském moři, který se nachází mezi pevninským Jemenem a Somálií. Pro velmi omezený výskyt se tak rudá pryskyřice podobných účinků získává i z jiných dřevin, a to z asijské palmy dračince dračího nebo z amazonského krotonu.

Dračí krev: účinky léčivé i nežádoucí

Dračí krev je mocným lékem na mnohé neduhy. Oplývá totiž spoustou léčivých účinků, kupříkladu analgetickými či antivirotickými, díky nimž pomáhá hojit rány a urychluje proces hojení. Zároveň působí dezinfekčně, zabraňuje vniknutí infekce, ale působí i preventivně. Můžeme jí potírat dané místo na kůži nebo ji využívat k výplachům dutiny ústní.

Při vnitřním užití pomáhá nastolit rovnováhu v rámci trávicí soustavy, posiluje imunitu a uvolňuje od stresu. Při vnějším užití hydratuje pokožku, hojí rány a popáleniny, bodnutí hmyzem, ekzémy nebo bradavice a jiná kožní onemocnění. Využívá se také k léčbě aftů a oparů nebo jako prevence paradentózy.

Užívání dračí krve se obecně nedoporučuje jedincům, kteří berou léky na ředění krve, protože ovlivňuje krevní oběh přirozenou cestou, a tak by v kombinaci s léky mohla mít příliš silný efekt. Dále by ji neměly pokoušet těhotné a kojící ženy a děti mladší 12 let.

Dračí krev: jak se užívá? (dávkování)

Vnitřní užití

  • posílení imunity: 15 kapek rozmíchat ve 100 ml studené vody*
  • uvolnění od stresu: 15 kapek rozmíchat v horké vodě nebo čaji*
  • trávicí soustava: 15 kapek rozmíchat ve 100 ml studené vody*

* užívat maximálně třikrát denně

Vnější užití

  • kloktání a vyplachování dutiny ústní: 30 kapek extraktu
  • potírání mandlí: několik kapek na vatovou tyčinku
  • afty, opary, bradavice: několik kapek na vatovou tyčinku a potřít
  • obklad na kůži: několik kapek na kůži a přelepit náplast nebo ovázat

Zkušenosti s dračí krví

  • Uživatelka Lenka doporučuje dračí krev jako velmi účinný lék na plísně na nohou.
  • Uživatelka Danica doporučuje dračí krev jako lék na kašel a nachlazení při vnitřním užití a na různá poranění při vnějším užití.
  • Uživatel Milan doporučuje dračí krev jako lék na kožní problémy různého druhu.
  • Uživatelka Martina doporučuje užívat dračí krev nanejvýš tři týdny vkuse, poté si od ní mělo tělo odpočinout.
  • Uživatelka Renáta doporučuje dračí krev při vnějším užití jako lék na ekzém na dětské pokožce. Rychle hojí a zklidňuje svrbění.
  • Anonymní uživatel doporučuje dračí krev na léčbu bradavic a bolesti žaludku.
  • Uživatelka Péťa doporučuje dračí krev na základě zkušenosti se silnou bolestí zad, od níž jí rychle pomohla.
  • Anonymní uživatel si stěžuje na nepříjemnou chuť, kterou má dračí krev v koncentrované podobě.

Na co se používá dračí krev?

Více informací o mnohostranném využití dračí krve najdete TADY.

Má dračí krev nějaké nežádoucí účinky?

Dračí krev se obecně nedoporučuje dětem a těhotným nebo kojícím ženám. Užívat by ji neměli také jedinci, kteří berou léky na ředění krve. Více se dozvíte TADY.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Zdraví střev má zásadní vliv na náš imunitní systém, náladu, energii i psychickou pohodu. Podpořte svá střeva pomocí probiotického nápoje...

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek je v české kuchyni tak běžnou přísadou, že často zapomínáme, o jak úžasnou potravinu se jedná. Dokáže pomoct s kdejakým neduhem, a...

Echinacea purpurea

Echinacea: léčivé účinky, recept na domácí výrobu kapek

Třapatka nachová známější jako echinacea je květina, která nejen krásně vypadá, ale také léčí. Její účinky na lidské zdraví jsou doslova...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY