Originální a kreativní tipy na svatební dar

Někdo z vašeho kruhu blízkých chystá svatbu a vy si lámete hlavu, čím nevěstu a ženicha obdarovat? S výběrem svatebního daru to není jen tak. Bude se hodit něco praktického do domácnosti, peníze do začátku, vtipný dárek pro pobavení nebo kreativní památka? Připravili jsme pro vás článek plný inspirace, který vám pomůže uvážit všechny okolnosti a vybrat to nejvhodnější.

Svatební dar Foto: Profimedia

Čím obdarovat novomanžele? Koupit svatební dar nebo dát peníze?

Podle staré tradice se nevěsta a ženich obdarovávají různými užitečnými předměty do domácnosti, nádobím, nábytkem nebo lůžkovinami. Novomanželům to pomůže po praktické stránce v začátcích, kdy budují své hnízdečko lásky. Případně se hodí i finanční dary, za které si následně mohou pořídit vybavení domácnosti přesně na míru podle svých představ a vkusu.

Ovšem v kontextu dnešní doby velmi záleží na konkrétní situaci novomanželů. Pokud jsou finančně zajištění a společnou domácnost už mají zařízenou, můžete popustit uzdu fantazii a vymyslet něco zajímavého pro radost.

Zkuste se zamyslet nad tím, co daný pár rád dělá ve volném čase, jaký je jejich příběh a jaké mají záliby a zvláštnosti. Dalším důležitým faktorem je váš vztah k novomanželům. Jste si blízcí? Odkud a jak důvěrně se s nimi znáte? Pokud máte nějaké společné zážitky, dost možná by mohly být vodítkem k vašemu dárku.

Dále je dobré vzít v úvahu nejen finanční situaci novomanželů, ale také tu svou. Kolik si můžete dovolit investovat do svatebního dárku? Je v rámci vašeho vztahu na místě výrazná finanční podpora do začátku nebo spíš symbolická drobnost? A v neposlední řadě se také zamyslete nad tím, kolik asi tak mohla stát vaše účast na svatbě. Pragmaticky řečeno by hodnota vašeho daru měla pokrýt minimálně tyto výdaje.

Vtipné a kreativní nápady na svatební dar

  • Obraz – Portrét novomanželů
  • Zájezd do zahraničí – Líbánky
  • Puzzle s fotkou novomanželů
  • Let balonem
  • Pobyt v lázních
  • Manželské pyžamo
  • Manželské zástěry na vaření
  • Hudební / taneční vystoupení

Praktické nápady na svatební dar

  • Vybavení do kuchyně
  • Lůžkoviny
  • Domácí robot
  • Zahradní nábytek
  • Dárkový kyblík s čistícími prostředky
  • Předplatné na oblíbenou aktivitu (divadlo, kurz jógy, kurz vaření, bazén, fotbalové zápasy)
  • ...a podle situace: když čekají miminko = hračky, výbavičku, plínky; když staví dům = montérky, kolečko, krumpáč, lopatu

Dávají rodiče svatební dar?

Ano, rodiče samozřejmě mohou nevěstě a ženichovi koupit svatební dar. Záleží na rodinné tradici a osobním uvážení. V některých rodinách se rodiče podílí na financování svatby nebo ji dokonce hradí celou, v takovém případě pak svatební dar od rodičů může přijít, ale neočekává se.

Jak zabalit svatební dar a co se na něj píše?

Existuje mnoho různých způsobů, jak zabalit svatební dar. Můžete to pojmout klasicky elegantně a použít dárkový papír, stuhy, případně další ozdoby, které ladí s pojetím svatby. Podle povahy dárku zvažte také o vtipné a kreativní nápady, jako je například pirátská truhla. Je také vhodné přidat lístek s osobním vzkazem, blahopřáním, citátem o lásce nebo básničkou.

Kdy předat svatební dar?

Svatební dar bývá novomanželům předán buď ještě před obřadem, nebo až později během svatební recepce. Většinou hosté preferují osobní předání daru, zatímco jiní dávají přednost zaslání poštou nebo jinému způsobu zprostředkovaného předání. Záleží na typu daru, vašem vztahu k novomanželům, ale i konkrétním průběhu svatby.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Svatba

Kolik stojí svatba?

Chcete si říct ano a vstoupit do svazku manželského, ale trápí vás otázka finančního rozpočtu? Podívejme se na výdaje spojené se svatebním...

Rozvod manželství – vzory žádostí a postup

Rozvod manželství – vzory žádostí a postup

Rozvodový stres může být menší, když víte, jak podat žádost o rozvod, kolik stojí rozvod nebo kdy je možný rozvod dohodou. Poradíme vám.

scitani-lidu-2021-listinny-formular.jpg

Sčítání lidu 2021 – jak vyplnit formulář online a vzor

Sčítání lidu v ČR je letos jiné. Je to především první digitalizované sčítání lidu online. ☝ Vše důležité o sčítání lidu 2021 se dozvíte v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY