Kdy začíná advent a jak se počítají adventní neděle?

Přichází advent a s ním i poklidné období, kdy se v tom lepším případě nehoníme za dárky po obchodních centrech, ale v klidu rozjímáme v očekávání svátků vánočních. Jedná se o období čtyř neděl před Štědrým dnem, anebo včetně něj. Kdy advent v letošním roce začíná, jak se od sebe jednotlivé neděle liší a jak se počítají?

Advent 2023 Foto: Profimedia

Kdy začíná advent v roce 2023?

V tomto roce vychází adventní čas na nejpozdější možné období. Začátek adventu je pohyblivý, každý rok vychází na jiné datum, nicméně vždy se jedná o dny mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Letos první adventní neděli oslavíme až 3. prosince, a tak poslední, čtvrtá adventní neděle vychází na Štědrý den.

Advent tráví různí lidé různými způsoby. Pro někoho se jedná o poklidné období, při němž zpomalí a ohlíží se za uplynulým rokem. Jiní se schází s přáteli a rodinou a oslavují blížící se vánoční svátky. Pro další z nás tento čas znamená zběsilé přípravy výzdoby, pečení cukroví a honičku za dárky.

Ať už ten váš advent vypadá jakkoliv, jistě vás bude zajímat, kdy a jak ho slavíme...

První adventní neděle (1. advent)

První adventní neděle vychází v roce 2023 na 3. prosince, na tedy nejpozdější možné datum. Přezdívá se jí neděle železná a měla by symbolizovat naději. Zapalujeme o ní první svíčku na adventním věnci.

Další tradice spojené s touto nedělí pak záleží na každém člověku, rodinném kruhu nebo komunitě.

Druhá, třetí a čtvrtá adventní neděle (2., 3. a 4. advent)

Druhá adventní neděle nás čeká 10. prosince a jedná se o takzvanou bronzovou neděli. V křesťanském pojetí je tento den zasvěcen pokání a míru. Zapalujeme během něj první a druhou svíčku na adventním věnci.

Třetí adventní neděli se přirozeně přezdívá stříbrná a letos připadá na 17. prosince. V křesťanském pojetí znamená přátelství a radost z příchodu Spasitele. Zapalujeme o ní první, druhou a také třetí svíčku v pořadí proti směru hodinových ručiček.

Poslední, čtvrtá adventní neděle se letos shoduje se Štědrým dnem. Přezdívá se jí zlatá, jedná se o marketingové názvy spojené s vrcholící nákupní horečkou před Vánoci. Zapalujeme o ní všechny čtyři svíčky na adventním věnci a necháme je dohořet až do konce.

Jak se počítají adventní neděle? (výpočet adventu)

První adventní neděle připadá na některý z dní mezi 27. listopadem a 3. prosincem, vždy se jedná o tu, která se vyskytuje nejblíže 30. listopadu. Proto v případě, že poslední listopadový den připadne na pondělí až středu, bude se jednat o neděli, která tomuto dni předchází, a v případě, že připadne na čtvrtek až sobotu, bude se jednat o neděli následující. Anebo se může stát, že se bude příchod adventu slavit přímo o 30. listopadu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pletení vánočky

Nadýchaná vánočka ze čtyř, šesti, osmi a devíti pramenů

K českým Vánocům patří mimo jiné bohatě prostřená tabule, především pak vánočka. Že domácí chutná stokrát lépe než kupovaná, je beze sporu....

Javorové listy

Listopadové pranostiky: Jaké počasí nás čeká tento měsíc?

Jaké počasí nás v tomto měsíci čeká a jaké tradice jsou spojené se sv. Martinem nebo Kateřinou? To se dozvíte v článku o listopadových...

Podzim plný chřipky a nachlazení. Jak se bránit?

Podzim plný chřipky a nachlazení. Jak se bránit?

Také milujete krásu zbarveného listí v podzimní přírodě? Nebo místo nostalgie při pomyšlení na podzimní měsíce cítíte spíš škrábání v krku....

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY