První máj: Svátek práce i lásky čas

První máj je svátkem hned ze dvou důvodů. Oslavujeme práci, ale také lásku. Odkud pramení tyto dvě nesourodé tradice? Jak se slaví u nás a jak ve světě? V tomto článku vám přinášíme vše, co byste měli vědět o prvním máji, a to včetně slavné básně od Karla Hynka Máchy.

Svátek práceSvátek lásky
Máj (báseň) – Kde se políbit pod třešní
První máj ve světěDárky

První máj: Svátek práce i lásky čas
Foto: Profimedia

První máj jako svátek práce – tradice

Tradice svátku práce má své kořeny v Chicagu konce 19. století, kdy probíhala stávka amerických dělníků, kteří bojovali za osmihodinový pracovní den. Demonstranti byli potlačováni policií a nakonec na místě jejich shromáždění vypukl Haymarketský masakr, kdy kdosi do davu vhodil dynamitovou bombu.

Na památku této nešťastné, zato významné události se o několik let později začal slavit den na počest pracujícího lidu. Poprvé se svátek slavil v roce 1888 ve Spojených státech, o rok později se rozšířil po světě a začal se slavit mezinárodně.

U nás jeho oslavy poprvé proběhly v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze.

V dnešní době slaví svátek práce většina Evropy a převážná část světa s výjimkou Spojených států, Kanady a Austrálie, kde se svátek práce neboli Labour Day slaví v prvním zářijovém týdnu.

První máj jako svátek lásky – Proč a jak se slaví český valentýn?

Kromě svátku práce a všech pracujících je u nás v Česku první máj také svátkem lásky a všech zamilovaných. Ti v tento den vyráží do přírody, do parků, zahrad a sadů a tam se líbají pod rozkvetlou třešní. V Praze pak páry, které slaví první máj, chodí obvykle na Petřín.

Původ této tradice se dá dohledat ve slavné romantické básni Máj od Karla Hynka Máchy, kde se praví, že "pozdní večer první máj, večerní máj byl lásky čas".

Kořeny tohoto zvyku se však dají dohledat mnohem hlouběji. Přestože je tento svátek v jistém smyslu takovým českým valentýnem, který mnozí patrioti upřednostňují před světově rozšířeným 14. únorem, není pravda, že by se jednalo o ryze českou tradici.

Máj jako lásky čas je silně spjatý s předkřesťanskými oslavami na přelomu dubna a května, kdy se dočasně otevírala brána mezi naším a oním světem stejně jako o Samhainu (dnešním Halloweenu). Avšak na rozdíl od konce podzimu zasvěceného oslavám smrti a vzpomínkám na zemřelé se v tomto období oslavuje láska a plodnost.

Pálení čarodějnic, které se dochovalo do dnešní doby, původně znamenalo pálení ohňů, kolem kterých se divoce tančilo, slavil se život, probouzení přírody i přirozené divokosti člověka. Vlivem křesťanství do hry vstoupily čarodějnice, před jejichž zlými silami se měli lidé chránit.

Motiv lásky a plodnosti však přetrval v májových oslavách. Do dnešní doby se dochoval 1. máj, stavění májek a další lidové tradice spojené s výběrem partnera.

Byl pozdní večer první máj, večerní máj byl lásky čas... (text, báseň, zpěv)

Kdo by neznal Máj, slavnou báseň Karla Hynka Máchy. Uměli byste ji ale zarecitovat?

MÁJ

Byl pozdní večer – první máj
–večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.
Jezero hladké v křovích stinných
zvučelo temně tajný bol,
břeh je objímal kol a kol;
a slunce jasná světů jiných
bloudila blankytnými pásky,
planoucí tam co slzy lásky.

  • Pokračování (i s překladem do angličtiny pro případ, že se budete chtít pokladem české literatury pochlubit zahraničním přátelům) najdete ZDE.
  • Podle této překrásné básně byl také natočen stejnojmenný film z režie F. A. Brabce.
  • Průvodní píseň ze slov básně mají na svědomí Support Lesbiens.

Kam na první máj v Česku? – Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Liberec, Zlín

Praha:

Chystáte se na prvomájovou procházku a polibek pod rozkvetlou třešní v Praze?

Tím nejprvomájovějším místem ze všech je samozřejmě Petřín. Jenže taky už se z něj stalo velké klišé, a navíc se to tam bude zamilovanými páry jen hemžit. Možná bude stát za to vyrazit letos na nějaké méně otřepané místo.

Nejen na Petříně to kvete! Líbat ostošest se můžete také ve Vokovické třešňovce na okraji Divoké Šárky. Ve Stromovce nebo v Dejvicích zase najdete rozkvetlé sakury, které vás na okamžik přenesou na opačný konec světa do dalekého Japonska. Pak je tu také park Sacré Coeur na Smíchově, park Parukářka nebo vrch Třešňovka v pražských Hrdlořezích, alternativně nazývaný Višňovka - najdete tu totiž velkou spoustu třešní a višní v plném květu.

Střídmější alternativou k Petřínu může být také Vyšehrad. V přilehlých sadech si můžete udělat romantický piknik, kochat se pohledem na stověžatou matičku, která se rozkládá pod vámi, projít se hřbitovem slavných spisovatelů a nakonec ukořistit polibek pod nějakým tím rozkvetlým stromem.

Na prvomájové rande můžete vyrazit i do Průhonického parku, Botanické zahrady nebo do skal Prokopského údolí. Romantické srdce jistě potěší plavba lodí po Vltavě, návštěva divadla nebo dortík v Café Louvre.

Brno:

Máte v plánu strávit první máj v Brně? I tam to kvete, až se kopce zelenají. Skvělou destinací pro prvomájovou líbačku pod třešní je okolí hradu Špilberk, Kraví hora, Žlutý kopec nebo Nové sady. Rozkvetlé sakury najdete před Filosofickou fakultou Masarykovy univerzity.

Opravdu nádherný je třešňový sad v Rosicích před kaplí Nejsvětější Trojice. Místo má silný romantický náboj a navíc je velmi fotogenické.

Ostrava:

I v Ostravě se najde několik rozkvetlých třešní, konkrétně v Jurečkově ulici a v Keltičkově ulici. Vyhlášeným prvomájovým místem v okolí je dlouhá sakurová álej v Karviné. Najdete ji na třídě 17. listopadu.

Olomouc:

Na Olomoucku často čelí problému odkvetlých třešní, proto se zamilovaní vydávají do kopců. Krásnou třešňovou álej najdete v nedalekých Bohuňovicích. Na jistotu se můžete vydat do o něco vzdálenějších Orlických hor nebo Jeseníků.

prvomájové výlety po Česku:

  • vyhlídka Máj
  • hrad Loket
  • zámek Hluboká
  • Lednicko-valtický areál
  • Stezka v oblacích (Dolní Morava)
  • Stezka korunami stromů (Krkonoše)
  • Stezka korunami stromů (Šumava)

První máj v Anglii a ve světě

Ve velkém stylu se 1. máj jako svátek lásky slaví také ve Velké Británii. Podle staré předkřesťanské tradice tančí rej mladých mužů a žen kolem májky. Volí se královna máje, případně je zde i král máje. V původním významu slavnosti měli oba symbolizovat plodnost, lásku a probouzející se jaro.

S příchodem křesťanství byly oslavy 1. máje potlačeny, plně obnoveny a zpopularizovány byly až v 19. století. Nicméně dnešní podoba májového festivalu je oproti původní podobě spíš jen dětskou hrou, která má s původním smyslem pramálo společného.

V Německu, Skandinávii a obecně v severnějších končinách Evropy se slaví Valpuržina noc, tedy pálení komunitních ohňů a čarodějnic. Původně však šlo o oslavy ve stejném duchu jako anglický májový festival. Slavila se láska, plodnost a přirozená lidská divokost. Kořeny lze dohledat v keltském Beltainu.

V těchto dnech probíhala také starořímská slavnost zvaná Florálie. Vzývala se Flóra, bohyně květů a jara, probouzel se život, slavila se láska. Střípky těchto oslav lze dohledat v římskokatolických pobožnostech na přelomu dubna a května.

Láska je láska, když choděj holky s klukama, holky s holkama, kluci s klukama...

Hlavně v rámci oslav 1. máje nezapomínejte, že...

Co koupit za dárek na 1. máje?

Prvomájové rande se od toho valentýnského liší především obdobím roku a líbáním pod třešní. Jinak jde v obou případech o oslavu lásky zamilovaných a snahu potěšit svého partnera vyznáním citů nebo dárkem, překvapit romantickým zážitkem nebo večeří.

Pokud věříte, že láska prochází žaludkem, můžete se inspirovat v tomto článku, kde najdete tipy na valentýnskou večeři, speciální láskyplné meníčko nebo nápoje lásky. Případně TADY najdete seznam nejlepších pražských restaurací.

Ovšem pokud rádi slavíte v o něco velkolepějším stylu, labužničit můžete také ve španělské Barceloně. Více najdete TADY.

Anebo byste radši svou drahou polovičku potěšili hmotným dárkem. Zkuste zapátrat mezi našimi nápady na vánoční dárky. Mnohé z nich se nehodí jen k Vánocům, ale radost mohou udělat i při jakékoli jiné příležitosti.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY