Šungit jako kámen života

Už jste slyšeli o šungitu? Přezdívá se mu kámen života, protože dokáže měnit vodu mrtvou na živou. Co přesně to znamená a jak lze využít jeho životodárné účinky?

Šungit Foto: Profimedia

Šungit – kámen života?

Šungit je uhlíková hornina, kterou je na první pohled možné považovat za aktivní uhlí. Jedná se o poměrně unikátní látku, kterou je možné nalézt pouze u Oněžského jezera v Karélii, tedy severoevropské oblasti Ruska na hranici s Finskem.

Šungit má široké využití, ale primárně se využívá k čištění vody díky svým jedinečným katalytickým a baktericidním vlastnostem, které dokážou vodu přeměnit na biologicky aktivní a odstranit z ní škodlivé látky a mikroorganismy. Z energetické paměti vody odstraňuje pozůstatek toho, co se v ní nacházelo dříve.

Nejedná se o léčivo, takže nejde vyloženě mluvit o léčivých účincích šungitu. Jeho funkce je spíše očistná a podpůrná. Využívá se také v kosmetickém průmyslu a v poslední době začíná hrát významnější roli i na poli ezoterickém jako talisman, který by měl očišťovat člověka od škodlivých vlivů a energií.

Historie jeho využití nesahá příliš daleko do minulosti. Pozornost si začal získávat za vlády Petra Velikého v 18. století, kdy byly na břehu Oněžského jezera vystavěny a spuštěny šungitové lázně. V průběhu 19. století se pak šungit ocitl pod vědeckým drobnohledem.

Jak funguje šungit do vody? (šungitová voda)

Šungitová voda vzniká tak, že se v ní šungit nechá na potřebnou dobu vylouhovat. Tím se voda energeticky pročistí a nabije.

K přípravě je vhodné využít šungitovou drť, kterou nasypeme na dno velké sklenice a zalijeme vodou. Ta může být kohoutková, ale ideálně odstátá nebo přefiltrovaná. Na litr vody přijde kolem 100 gramů drti.

Louhujeme po dobu 6 až 12 hodin, nakonec přecedíme a slijeme do nové nádoby. Sítko, přes které vodu přelíváme, by mělo být natolik jemné, aby se přes něj přecedil šungitový prach.

Šungit: léčivé a vedlejší účinky, koupel

Léčivé účinky šungitové vody

Šungitová voda nachází pestré využití. Můžete ji užívat vnitřně, pít zastudena, připravovat si z ní čaj, anebo z ní vařit. Ale také jí lze omývat vlasy nebo pleť.

Zlepšuje celkový stav organismu, posiluje jeho obranyschopnost a pročišťuje na různých úrovních. Uvolňuje nervové napětí, úzkost a stres, harmonizuje psychickou stránku člověka a naplňuje ho čerstvou energií. Také dokáže utlumit bolest, dezinfikuje a disponuje protizánětlivými účinky a baktericidními vlastnostmi.

Šungit by neměl mít žádné vedlejší účinky, kterých byste se měli obávat. S klidem tedy můžete užívat šungitovou vodu, co jen hrdlo a váš organismus ráčí.

Dopručuje se také potírání pleti šungitovou vodou nebo přímo šungitové koupele. Pokožka je pak hebká, pročištěná, hydratovaná a celkově zdravější. To samé platí i o vlasech. Ty jsou po šungitových oplaších pevnější a lesklejší.

Šungitová koupel

Na dno vany napuštěné horkou vodou položíme několik šungitových kamínků. Doporučujeme je předem očistit, aby se voda zbytečně nekalila šungitovým prachem. Kamínky necháme louhovat zhruba deset patnáct minut, poté vyjmeme. V takové koupeli je záhodno zůstat kolem dvaceti minut.

Jak poznat pravý šungit?

I v této oblasti se vyskytují podvodníci, a tak se hodí vědět, jak poznat pravý šungit od falešného. Pravý šungit má neprůsvitnou tmavě šedou až černou barvu a barví, při doteku zanechává stopu na kůži. Bývá nepravidelně žilkovaný.

Ověřit jeho pravost můžete poměrně snadno tak, že ozkoušíte jeho vodivost, což je poměrně ojedinělá vlastnost, kterou šungit disponuje. Naopak laciná šungitová břidlice, která obsahuje jen málo uhlíku, schopnost vodit nemá.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Březová voda

Březová voda: Míza z břízy, která léčí

Březová voda je míza nabitá životodárnými látkami s blahodárnými účinky. Co obsahuje, jak pomáhá a na co si dát pozor při jejím sběru a...

Dračí krev

Co je to dračí krev, jaké má účinky a využití?

Už jste slyšeli o léčivém zázraku zvaném dračí krev? Nezískává se z bájných draků, nýbrž z kůry a kmene tropické dřeviny, které se říká...

Echinacea purpurea

Echinacea: léčivé účinky, recept na domácí výrobu kapek

Třapatka nachová známější jako echinacea je květina, která nejen krásně vypadá, ale také léčí. Její účinky na lidské zdraví jsou doslova...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY