Tibetská (kefírová) houba: léčivé účinky a recept

Tibetská kefírová houba je velkým trendem poslední doby. Nejedná se však o houbu v pravém slovasmyslu. O co přesně tedy jde a jaké využití pro ni lze najít v české kuchyni a lékárně?

receptléčivé účinky
recenzeprodej

Tibetská (kefírová) houba Foto: Profimedia

Co je to tibetská kefírová houba?

Přestože bychom se tak podle zavádějícího názvu mohly domnívat, nejedná se o určitý druh houby rostoucí v Tibetu, nýbrž o společenství bakterií a kvasinek, které se živí mléčnou laktózou. Svým vzhledem a konzistencí připomíná rozvařené růžičky květáku nebo krémovitou houbu. Pochází z Kavkazu a Tibetu, odtud tedy plyne název.

Jde o jeden z druhů kefírové kultůry, který je velmi výživnou potravinu s blahodárnými účinky na lidské zdraví. Využívá se po tisíciletí a v poslední době získává na popularitě i v našich končinách.

Odpradávna je využívána tibetskými mnichy, kteří ji považují za jakýsi elixír mladí. To se zakládá na reálné zkušenosti s tím, že užívání tibetské kefírové houby zpomaluje stárnutí buněk, pročišťuje organismus a nabíjí energií.

Kefírový nápoj z tibetské houby: recept, návod

Potřebujeme:

  • 2 až 3 lžičky tibetské kefírové houby
  • 0,5 litru mléka (3-4% tuku)

Jak na to:

  • Houbu zalijeme mlékem a necháme celých 24 hodin louhovat a fermentovat. Poté promícháme a přecedíme. Zbylou houbu propereme, znovu zalijeme mlékem a proces několikrát opakujeme.
  • Připravit si můžete klasický kefírový nápoj, ale také nemléčný kefír při použití rostlinného mléka.
  • Dále lze vyrobit také tvaroh, syrovátku nebo jogurt.

Užíváme:

  • Tento osvěžující a posilňující kefírový nápoj nám může v mnoha ohledech prospět. Doporučuje se pít ho jednou denně, a to ideálně před spaním. Pravidelné užívání působí příznivě, ale nemělo by trvat příliš dlouho. Maximální doporučená doba užívání je 40 dní, po níž by mělo následovat období, kdy si organizmus odpočine a dá si pauzu alespoň dalších 20 dní.

Pozor:

  • Dávat pozor bychom si měli především na tvorbu slizu při výrobě kefírového nápoje. Ten se vytváří, pokud nejsme dostatečně důslední, co se týče proplachování v průběhu.
  • Neměli bychom používat žádné chemické prostředky při čištění.
  • Měli bychom se vyvarovat kovových předmětů při přípravě nápoje, ty by totiž mohly zapříčinit ztrátu důležitých látek a snížení účinků.
  • Houbu i výsledný nápoj bychom měli udržovat v chladu a čistotě.
  • Nápoj není vhodný pro děti do 12 let a těhotné/kojící ženy.
  • Slyšeli jste o takzvané houbě nesmrtelnosti? Přečtěte si víc...

Tibetská kefírová houba: léčivé účinky

Výčet léčivých účinků tibetské kefírové houby je sáhodlouhý, nicméně ne vše je potvrzeno vědecky, mnohé položky spíše odvisí od zkušenosti strávníků s tím, jak se její dlouhodobé užívání odrazilo na jejich zdraví.

Hlavním přínosem je, že prospívá zdravému trávení, udržuje rovnováhu v žaludku, pročišťuje, zabraňuje překyselení a přemnožení kvasinek, bakterií a virů.

Také příznivě ovlivňuje činnost srdce a krevní tlak, čistí krev, posiluje cévy, snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje buněčné stárnutí. Celkově podporuje obranyschopnost organismu, reguluje metabolismus a má pozitivní vliv na funkci ledvin, jater, žlučníku, slinivky a sleziny.

Uvolňuje od stresu a zároveň nabíjí salvou nové energie. Má přírodní antibiotické a protizánětlivé účinky. Dále je také bohatým zdrojem vitamínu B.

Tibetská kefírová houba: zkušenosti, rizika

Zkušenosti s užíváním tibetské kefírové houby jsou veskrze pozitivní, přestože příprava kefírového nápoje a dalších produktů se ne vždy setkává s úspěchem. Problematický je sliz, který se na houbě vytváří při dostatečném proplachování.

Rizikové je především dávkování. Pokud budete houbu užívat déle nebo ve větším množství, než se doporučuje, pak hrozí různé zažívací potíže, rozhození rovnováhy v žaludku, zácpa či průjem.

Kde koupit tibetskou kefírovou houbu? (prodej, eshop, zdarma)

Ke kefírové houbě se můžeme dostat různými způsoby. Na internetu lze snadno najít inzeráty a nabídky prodeje či darování jejích přebytků. Podívat se můžete na Sbazar, Serowar.cz nebo přímo stránku specializovanou na tibetskou kefírovou houbu a její využití, a to kefirova-houba.webnode.cz.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Březová voda

Březová voda: Míza z břízy, která léčí

Březová voda je míza nabitá životodárnými látkami s blahodárnými účinky. Co obsahuje, jak pomáhá a na co si dát pozor při jejím sběru a...

Přírodní sladidla

Místo cukru sladidla, raději přírodní než umělá

Na cestě k zdravějšímu životu nám pomáhá nahrazení cukru, který nám mnoho pozitiv nepřináší, za přírodní sladidla. Jaká jsou ta...

Dračí krev

Co je to dračí krev, jaké má účinky a využití?

Už jste slyšeli o léčivém zázraku zvaném dračí krev? Nezískává se z bájných draků, nýbrž z kůry a kmene tropické dřeviny, které se říká...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY