Víte, jak se jí kaki a jak poznat zralé kaki?

V zimním období se na pultech obchodů objevuje ovoce kaki neboli Diovo ovoce a pokrm bohů. Na první pohled sice vypadá jako podivné rajče, ale jeho chuť a pozitivní účinky nás mohou přes zimu dokonale nadopovat vitamíny a minerály.

Víte, jak se jí kaki a jak poznat zralé kaki? Foto: Freepik

Co obsahuje kaki – kalorie, vitamíny

Kdo holduje zdravému životnímu stylu patrně zajásá, protože jde o vitaminovou bombu s nízkým obsahem kalorií. Udává se cca 70 kcal (293 kJ) na 100g ovoce. Plod je bohatý na vlákninu (rozpustnou a nerozpustnou) a je v něm zastoupena z přibližně 60 % voda.

Kaki je antioxidant, který obsahuje fenoly, polyfenoly a karotenoidy. Z vitaminů a minerálů je to např. A, B6, C, K, dále mangan, hořčík, železo, fosfor, měď, draslík, vápník aj.

Na co je dobré kaki, kaki v těhotenství

V některých zdrojích se hovoří o příznivému vlivu na zrak, konkrétně jde o rohovku a sliznice oka. Pozitivní vliv má na imunitní systém, předchází zácpě, podporuje pohyby střev, zpevňuje kosti i klouby, zlepšuje elasticitu pleti a zmírňuje stres a únavu.

Karotenoidy a flavonoidy regulují hladinu cukru v krvi. Díky draslíku dochází ke snižování krevního tlaku. Konzumací ovoce se snižuje také hladina cholesterolu. Je také prevencí proti rakovině, ateroskleróze a kardiovaskulárnímu onemocnění. Doporučuje se konzumovat jedno kaki denně.

Kaki se může jíst i v těhotenství, neboť právě vitamin A je prospěšný pro správný vývoj plodu.

Jak chutná kaki? Barva kaki

Chuť kaki lze přirovnat ke kombinaci zralé švestky, melounu a broskve a je velice delikátní. Zralé ovoce má sladkou chuť s mírně kyselými tóny. Pokud ochutnáte nezralé kaki, je trpké a tvrdé.

Kaki může mít oranžovou, červenou nebo žlutou barvu.

Jak poznat zralé kaki, jak dozrát kaki

Když si budete vybírat v obchodě kaki, volte takové, které je měkčí a nezdobí ho zelená místa a otlaky. Mělo by být sytě oranžové barvy, případně načervenalé. Ovoce se musí skladovat v chladu.

V případě, že si koupíte tvrdé a nezralé, stačí ho několik dnů nechat na pokojové teplotě a dozraje. Když sníte nezralé plody, na jazyku vám zanechají nepříjemný povlak, který je způsoben taniny. Ty se pak během procesu zrání neutralizují. Dobrým trikem urychlujícím zrání je skladování kaki společně s jablky.

Jak jíst kaki? Loupe se kaki? Kaki – slupka

Zralé kaki byste měli v první řadě zbavit listů, pořádně ho umýt a případně oloupat. Na loupání použijte škrabku na brambory nebo slupku stáhněte ostrým nožem. Můžete ho ale jíst i se slupkou. Ovoce si buďto nakrájejte na kousky, nebo ho rozpulte a dužinu můžete vydlabávat lžící.

Když budete mít kaki úplně dozrálé, půjde vám dužina mnohem lépe vyjídat, a navíc bude krásně měkká a o hodně sladší. Výhodou je, že dužina je bez peciček a jadérek.

Slupka odrůdy kaki persimon však může být hůře stravitelná pro ty, kteří mají citlivější žaludek a trávení. Tmavá místa ničemu nevadí, jde o vysráženou fruktózu.

Čerstvé kaki jsou vhodné např. do smoothie, ovocných salátů omáček či dezertů. Kromě toho se dá jíst také sušené.

Kaki strom: Kaki kurma, hurma, nebo churma?

Strom, na kterém roste kaki, pochází z Asie (Čína, Japonska, Korea). Jedná se o tomel japonský, subtropický strom dosahující výšky 15 metrů. Do Evropy se rozšířil ve 13. století (některé zdroje tvrdí mezi 17. a 19. stoletím), proto ho v současné době můžete najít ve Španělsku (zejména Valencie), Itálii a Řecku a dalších koutech světa (např. Amerika, Mexico, Nový Zéland).

Názvů tohoto ovoce je celá řada, od Diospyros (Diovo ovoce), ebenovník, shitse, hurma, churma, asijský persimmon, tomel, persimon, sharon fruit (šaronské ovoce), medové jablko po korejské mango.

Kaki – pěstování

Kaki je možné pěstovat i v našich podmínkách. Rostlinu lze koupit v zahradnických centrech. Daří se jí v teplém a mírném podnebí, v dobře odvodněné půdě. Je nutné ji pravidelně zalévat, přihnojovat a řezat. V chladných místech je doporučeno chránit rostlinu před mrazy krycím materiálem. Plody dozrávají na podzim.

Ideální je zasazení kaki do přenosné nádoby. Od jara do podzimu ji necháte venku a v zimě přenesete do chladné místnosti (zimování kaki je při teplotě 1 °C). Kaki je navíc mrazuvzdorná rostlina. Nejodolnějšími druhy jsou tomel obecný a tomel viržinský.

Kaki – prodej, cena

Do České republiky se kaki dováží z Izraele, Itálie a Španělska. Aby plody zvládly převoz, sklízí se ještě nezralé. V supermarketech můžete sehnat kaki od konce září do konce února, přičemž vrchol sezóny je okolo Vánoc.

Jeden kus kaki je možné koupit od 8,90 Kč do 29,90 Kč, v závislosti na akčních nabídkách jednotlivých obchodů.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek je v české kuchyni tak běžnou přísadou, že často zapomínáme, o jak úžasnou potravinu se jedná. Dokáže pomoct s kdejakým neduhem, a...

Na co je dobrý zelený čaj a proč ho pít?

Na co je dobrý zelený čaj a proč ho pít?

Zelený čaj si pro své příznivé účinky na zdraví našel řadů příznivců. Zjišťovali jsme, jestli jeho pitím zhubnete, nebo snížíte vysoký...

Zázvor

Léčivý zázvor: Je libo zázvorový čaj, sirup, nebo likér?

Zázvor lékařský je koření původem z Číny, které se využívá pro své léčivé účinky i ostrou chuť. Jak ho lze využít v kuchyni a v domácím...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY