Tenhle hmyz v domácnosti máte možná i vy – co s ním?

I přes důkladný úklid je možné doma objevit nežádoucí hmyz, který častokrát dokáže pořádně vyděsit. Podívejte se na náš přehled nezvaných návštěvníků včetně tipů, jak se jich zbavit.

Tenhle hmyz v domácnosti máte možná i vy – co s ním? Foto: Profimedia

Hmyz v potravinách

Najít hmyz v potravinách je vůbec jednou z nejnechutnějších věcí, která se vám může stát. Napadené potraviny rozhodně nekonzumujte a ihned zahajte dezinsekci. Který hmyz se nejčastěji vyskytuje v potravinách?

Potravinoví moli: kde se berou, jak se jich zbavit

Asi nejčastějším problémem v kuchyni jsou moli. Jakmile vám tam jeden lítá, pravděpodobně se bude spousta dalších vesele líhnout přímo v potravinách. Vše pečlivě prohlédněte. Možná najdete už vylíhlé larvy nebo drobné pavučinky, které signalizují jejich přítomnost.

Malí broučci v potravinách: nosatci, červotoč spížní, potemník skladištní

Tito malí broučci rádi hodují na mouce, sladkostech, rýži a vlastně skoro všech potravinách. Jsou většinou tmavé barvy a opravdu malé velikosti od milimetrové čárky až po velikost kmínu. Do potravin vylučují výkaly a také kladou další vajíčka, proto je určitě nejezte. Domů si je nejčastěji přinesete už z obchodu, proto dbejte na správné skladování potravin v uzavíratelných nádobách a pravidelně je kontrolujte.

Jak se zbavit hmyzu v potravinách

  1. Všechny napadané potraviny okamžitě vyhoďte do koše a odpadky ihned vyneste z bytu.
  2. Důkladně vymyjte nádoby, poličky i stěny skříněk, kde se napadené potraviny vyskytovaly.
  3. Nezapomeňte zkontrolovat a vyčistit panty, prohlubně nebo šrouby (i tam se larvy hmyzu rády schovávají).
  4. Pro jistotu nastražte pasti (pro létající hmyz nalepovací proužky a pro lezoucí například speciální jablíčka s insekticidem).

Lezoucí hmyz v domácnosti

Mimo potravinové škůdce můžete doma narazit i na další spolubydlící z hmyzí říše. Pojďme si představit některé z nich.

Kobercový brouk, štěnice, blechy, zákožka svrabová a rybenky

To jsou nejčastější škůdci z kategorie lezoucích brouků. Určitě už jste zejména večer narazili na rychlého stříbrného broučka, který vám prosvištěl kolem nohou. Právě jste se potkali s rybenkou, která miluje škroby, ale i roztoče. V koberci zase můžete najít hnědého, několik milimetrů velkého broučka druhu rušníků.

V ložním prádle zase běžně najdete roztoče, někdy dokonce i blechy, štěnice nebo zákožku svrabovou, které bývají spojené s nedostatečnou hygienou. Někdy je ale domů můžete přinést ve starožitném nábytku nebo zvířecím kožichu.

Všichni tito škůdci mají společnou jednu věc. Nemají rádi čistotu a vysoké teploty. Proto pozorně dbejte na hygienu a ložní prádlo či koberce perte min na 60 °C.

Jak vlastnoručně vyčistit koberec, matraci nebo sedačku, se dočtete v tomto článku.

Létající hmyz v domácnosti

V domácnosti vás mohou potrápit i okřídlení škůdci, kteří si rádi pochutnají na vašich potravinách, textiliích nebo rozkládajících se kouscích kůže a vlasů.

Šatní moli, octomilky, komáři nebo mušky kotule: kde se berou, jak se jich zbavit

Mezi nejznámější létající hmyz v domácnosti rozhodně patří:

  • moli (vše o molech a o tom, jak se jich zbavit, najdete tady),
  • octomilky (vše o octomilkách a o tom, jak se jich zbavit, najdete tady),
  • komáři (vše o komárech a o tom, jak se jich zbavit, najdete tady),
  • kotule – drobné mušky, které si často můžete splést právě s octomilkami, najdete zejména v kuchyni a koupelně kolem odpadních odtoků. Právě tam totiž najdou své milované zbytky kůže, vlasů a žmolků. Zbavíte se jich tak, že budete pravidelně čistit odpady.

Jaký hmyz doma kouše: blechy, štěnice, pavouci, zákožka

Pokud máte podezření, že vás doma něco pokousalo, na vině bude pravděpodobně některý z výše zmíněných zástupců hmyzí říše. Jak poznat, který to byl?

Co vás doma pokousalo?

Zákožka svrabová Svědí vás celé tělo mimo hlavy a krku? Na kůži můžete pozorovat chodbičky (0,5–1 cm), které mají barvu kůže nebo jsou bílé, s drobným pupínkem na konci.
Blecha obecná

Většinou objevíte několik silně svědivých asi 1 cm širokých červených fleků. V jejich okolí můžete najít i zarudnutí nebo kopřivku.

Štěnice Svědí vás několik malých pupínků podobných komářímu štípnutí, nachází se v řadě za sebou a na místech, která máte v noci většinou odkrytá? Možná máte doma štěnice.
Pokoutníci Tento pavouk dosahující někdy velikosti až 12 cm včetně nohou vás může kousnout. Avšak stává se to velmi zřídka a kousnutí je podobné vzhledem i svědivostí komářímu bodnutí.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vše o kohoutkové vodě – jak zlepšit její chuť a kdy je nebezpečná?

Vše o kohoutkové vodě – jak zlepšit její chuť a kdy je nebezpečná?

Pokud si nechcete kupovat balenou vodu, musíte se spolehnout na kvalitu té z kohoutku. Co všechno byste o ní měli vědět?

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Udělalo se vám z ničeho nic zle a vy nevíte z čeho? Zamyslete se nad tím, co jste jedli, protože je možné, že máte otravu jídlem. Co dělat?

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Proč nespat na levém boku? Může to poškodit vaše zdraví

Máte svou oblíbenou polohu a v jiné prostě neusnete? Každá z nich má své pro a proti, avšak pokud nejraději spíte na levém boku,...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY